"Uskonnon on oltava vahvemmassa positiivisessa roolissa Lähi-Idän rauhanprosessissa - erityisesti, kun otetaan huomioon tilanteen nopea huononeminen." Näin totesivat uskonnolliset johtajat. "Uskonnon on oltava osa ratkaisua", luterilaisen kirkon piispa Munib Younan täsmentää. Johtajat tapasivat 2.6. Israelin-Palestiinan tutkimuskeskuksen (Israel/Palestine Center for Research and Information) tilaisuudessa.
Younan toteaa, että juutalaisten, kristillisten tai islamilaisten ääriryhmien ei saa antaa väärinkäyttää uskontoa omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Sen sijaan uskonnon pitää olla profeetallinen ja saada aikaan muutosta ja valmiutta sovintoon ja tähdättävä tähän tarjoamalla rauhankasvatusta. Younan varoitti, että uskonnollisten johtajien on vältettävä muuttumista pikkupoliitikoiksi. Omien poliittisten johtajien toimia on arvioitava kriittisesti.
"Olemmeko uskonnollisina johtajina valmiita tähän? Tämä on haasteemme, Younan kyselee.
"Uskonto on jo osa politiikkaa," sanoi piispa Younan. "Kun uskonto ja politiikka sekoittuvat, uskonnosta tulee poliittisen pelin vaikea pala pikemminkin kuin ratkaisu. Siitä tulee vaarallista, kun se tulkintaan poliittiseksi agendaksi ja pyhän kirjan määräämäksi tulevaisuudenkuvaksi".
Younan lisää, että uskonnollisten johtajien tuleee palauttaa seuraajansa uskonnon perustotuuksien äärellä: "Rakasta Jumalaasi ja lähimmäistäsi". "Samalla uskonnon pitää näyttää vallanpitäjille todellisuus, edistää oikeudenmukaisuutta ja vastustaa vääryyttä", tähdentää piispa Younan.
Muita osallistujia olivat Rabbi Michael Melchior, entinen Knessetin (Israelin parlamentin) jäsen, Palesiinan Wasatia-liikkeen perustaja ja johtaja Mohammed S. Dajani (Wasatia Islamic Movement Palestine) ja Kristittyjen ja juutalaisten kansainvälisen neuvoston puheenjohtaja Deborah Weissman.
"Meidän täytyy ponnistella nostaakseemme kulttuurissamme ja uskonnossamme esiin niitä arvoja, jotka tukevat avoimuutta", sanoi Weissman. "Uskontojen sisällä on ristiriita ääriliikkeiden ja maltillisten ja suvaitsevaisten voimien välillä."
Piispa Younan antoi tunnustuksen paavin esittämälle anteeksipyynnölle koskien juutalaisten vainoja menneisyydessä. Younan totesi, että Israelin ja Palestiinan poliittisten ja uskonnollisten johtajien on samalla tavoin valmiita tunnustamaan menneisyydessä tehdyt virheet.
"Jos uskontomme pojalta pyydämme anteeksi, syntyy uusi elämä. Jos käytämme raamattua kieltääksemme anteeksiannon, uskonnosta tulee elämän vastavoima" sanoi Younan, joka on Genevessä toimivan luterilaisen maailmanliiton varapuheenjohtaja. "Meillä on oltava uskonnollinen vakaumus ja profeetallinen viesti tukenamme, että olemme valmiita anteeksipyyntöön ja uuteen alkuun. "
Younan totesi, että rauhankasvatus on oleellinen väline, kun halutaan vahvistaa uskonnon roolia rauhan aikaansaamiseksi ja luoda aitoa arvostusta ja suvaitsevuutta lapsissa ja nuorissa. "Suvaitsevaisuus ei ole ainoastaan sitä, että ei ole vihaa, vaan yhteisen toivon ja arvojen synnyttämistä tulevaisuutta varten", Younan sanoi.
Israelin ja Palestiinan tutkimuskeskus (The Israel/Palestine Center for Research and Information) on israelilaisten ja palestiinalaisten yhteinen organisaatio, joka tähtää Israelin-Palestiinan konfliktin ratkaisuun "kahden kansan ja kahden valtion" -periaatteen pohjalta. Verkkopalvelut: www.ipcri.org
Lähde: ENI. ENI featured articles are taken from the full ENI Daily News Service. Subscribe online to the Daily News Service and receive around 1000 full-text articles a year. Unless otherwise stated, ENI featured articles may be re-printed, re-posted, re-produced or placed on Web sites if ENI is noted as the source and there is a link to the ENI Web site www.eni.ch