Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Kirkko ja kaupunki: Kristillisen sionismin arvostelu lisääntyy

9/4/2012

 
Helsingissä ilmestyvän seurakuntalehden 'Kirkon ja kaupugin' artikkelissa 'Kristityt kärsivät muurin varjossa' Timo R. Stewart kirjoittaa maailman kristittyjen reaktioista palestiinalaiskristittyjen ja palestiinalaisten tilanteeseen. 

Juttu on kirjoitettu Pyhämaankin raportoiman Christ at Checkpoint-konferensssin pohjalta. Järjestäjätahon Bethlehem Bible Collegen dekaani Munther Isaac  kommentoi muiden kristittyjen yleisiä asenteita: "En voi edes puhua kärsimyksistäni ilman että minut leimataan juutalaisvastaiseksi". 

Konferenssin merkitys oli siinä, että useimmat 600 osallistujasta kuuluivat Yhdysvaltojen evankelikaalisuutta lähellä oleviin herätyskristillisiin kirkkoihin, jotka perinteisesti ovat olleet kristillisen sioniismin puolestapuhujia. He yhdistävät tyypillisesti nykyisen Israelin valtion yksi yhteen Raamatun Israeliin. Nyt kuitenkin tunnetut raamatunopettajat Lynne Hebels ja Tony Campolo saarnasivat konferenssissa ja konservatiivisten raamattuteologien viesti oli, ettei Israelin miehitys ole oikeutettavissa Raamatun perusteella.

Puhujat vastustivat Raamatun käyttämistä Israelin miehityspolitiikan puoliustamiseen tai sen rajojen määrittelemiseen - asioita, joista kristillinen sionismi erityisesti on tunnettu. Toisaalta palestiinalaisten kannalta kysymys on käytännöllisistä ja poliittisista asioista. Jos kristillinen sionismi olisi vain teologiaa, ongelmia olisi vähemmän, kommentoi pastori Alex Awad Kirkon ja kaupungin jutussa. Monet kristityt sionistit kuitenkin tukevat käytännössä aktiivisesti Israelin toimintaa ja sulkevat silmänsä ihmisoikeuksien rikkomiselta. He tukevat Israelia, eivät Pyhän Maan kirkkoja ja kristittyjä. Awadin kehottaa heitä lukemaan Uudesta Testamentista, mitä Jeesus sanoo Jumalan valtakunnasta.

Koko artikkeliin on linkki tässä.


Revitty Pyhä Maa

7/4/2012

 
Picture
Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen
Piispa Seppo Häkkinen kävi muiden Suomen piispojen kanssa Israelissa ja Palestiialaisalueilla. Piispa Häkkinen kommentoi matkan kokemuksia Kotimaa-lehdessä 5.4..2012.
"Oli traagista huomata, kuinka monien ryhmien välillä vallitsee syvä epäluottamaus. Turvattomuus tuntui olevan yhteinen nimittäjä molemmilla puolilla," piispa Häkkinen toteaa.

Piispat tapasivat israelilaisten ja palestiinalaisten uskonnollisia johtajia (ks. tiedotteet alla). Matkan erityistä antia oli tutustuminen palestiinalaiskristittyjen oloihin Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla. 

Piispa summaa tilannetta: "Israel ei ole myöntänyt Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaiselle kirkolle lain suojaa. Palestiinalaisalueita pilkkova muuri ja liikkumisrajoitukset vaikeuttavat kirkon jäsenten elämää. Kirkkko on kuitenkin omistautunut työhön rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. Jerusalemissa tapaamamme eri kirkkokuntien edustajat olivat erittäin huolissaan siitä, että kristittyjä muuttaa jatkuvasti pois alueelta. He vetosivat kehityksen pysäyttämiseksi. Meidän on muistettava näitä sisariamme ja veljiämme, jotka elävät ahdingossa ja toimittava heidän hyväkseen. Mieleeni jäi latinalaisen patriarkan Fouad Twalin voimakas vetoomus, ettemme unohtaisi heitä. Hän toisti kolme kertaa: 'rukoilkaa meidän puolestamme.'"

Murhe muuttuu iloksi toivossa!

4/4/2012

 
Picture
Piispa Younanin viesti ylösnousemuksesta Pääsiäisenä

He pysähtyivät murheellisina. Luuk 24:17

Äskettäin kuljin Jaffan portilta Jerusalemin vanhan kaupungin katuja pitkin kohti toimistoani, kun tapasin kauppiaan, joka on vanha tuttavani. Hän on sellainen henkilö, joka aina pursuaa energiaa, hyvin puhelias, aina hymy huulillaan. Tuona päivänä, jona hiljainen viikko ja Pääsiäinen olivat jo lähestymässsä, hän vain seisoskeli hiljaisena ja näytti surulliselta. Kysyin häneltä mikä oli hätänä. "Ei mikään" oli vastaus. Kun hieman painostin häntä hän sanoi: "Mikään ei ole hyvin Jerusalemissa." Lopun päivää kyselin itseltäni: Miksi?

Psykologit kertovat meille, että surullisuus on turhautuneisuuden aste. Suru ja murheellisuus syntyvät pettymyksen aiheuttaneen tapahtumaketjun aikaan saamasta hämmennyksestä.

Ensimmäisenä pääsiäisiltapäivänä tuntemamme kaksi opetuslasta Emmauksessa seiisoivat tiellä murheellisen näköisinä. Heidän murheensa syynä oil heidän hämmennyksensä. He olivat kuulleet julistettavan Jeesuksen nousseen kuolleista, mutta kaikki muut tapahtumat ja olosuhteet olivat menneet yli heidän ymmärryksensä ja johtaneet heidät kyselemään, epäilemään ja saaneet heidät turhautuneiksi. He tuskin pystyivät siirtämään jalkaa toisen eteen. He olisivat halunneet vain istua keskellä tietä ja itkeä.

Mistä johtui tämä murhe, turhautuneisuus ja hämmennys?

Sen ajan tiedotusvälineessä - kuulopuheissa - oli kulkenut viesti, että yhden Golgatalla ristiinnaulitun miehen ruumis oli kadonnut. Huhut levisivät. "Opetuslapset ovat tulleet yöllä ja varastaneet ruumiin," toiset sanoivat. "Se oli se puutarhuri," sanoivat toiset. "Sotilaiden on täytynyt olla asialla," väittivät jotkut toiset. Jeesuksen seuraajat olivat surun murtamia eivätkä pystyneet ajattelemaan järkevästi. Kaiken tämän lisäksi nämä huhut hämmensivät heidän ennestäänkin järkkynyttä mieltään.

Me kaikki tiedämme, että media usein tarjoilee erilaisia ristiriitaisia näkökulmia synnyttäen epäilyksiä ja hämmennystä siinä määrin ettei aina tiedä mihin uskoa. Me tiedämme, että joukkotiedotusvälineet voivat tulkita uutisia haluamallaan tavalla tai jopa synnyttää uutisia tyhjästä ja vääristellä totuutta. Tällaiset vääristyneet viestit yllyttävät ihmisiä toimimaan ennalta arvaamattomasti. Näyttää siltä, että tällainen maailmamme perustuu tällaiselle yllyttämiselle yhteiskunnallisissa ja poliittissa kysymyksissä.

Opetuslasten saivat huomata uskoneensa sen ajan tiedotusvälineisiin Jeesuksen varman ja järkähtämättömän opetuksen sijaan.

Jeesus oli itse opettanut heille useita kertoja: " Ihmisen Pojan* täytyy kärsiä paljon. Kansan vanhimmat, ylipapit ja lainopettajat hylkäävät hänet, ja hänet surmataan, mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista" (Mark 8:31). Niin selkeää ja yksinkertaista - naulan kantaan! Siinä vaiheessa kun opetuslapset olivat kertoneet tiellä kulkevalle muukalaiselle tästä Jeesuksen opetuksesta, he olivat unohtaneet tai jättäneet pois tärkeimmän: "kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista". Siinä vaiheessa kun he sanoivat sanan "ristiinnaulittiin" (Luuk 24:20), heidän äänensä murtui ja he vaikenivat. Jeesus oli opettanut heitä, mutta nyt Jerusalemin kaduilla kiertävät huhut olivat kuin ukkosenjyrinä johon hukkuivat heidän rakkaan opettajansa lupaukset.

Ei ihme, että he olivat hämmentyneitä. Mutta oli toinenkin syy.

Hei olivat menettäneet toivonsa. "Me kuitenkin olimme eläneet siinä toivossa, että hän olisi se, joka lunastaa Israelin," he sanoivat (Luuk 24:21). Nykyään me tulkitsemme tämän toivon kovin hengellisesti. Heidän toivonsa kuitenkin todennäköisesti liittyi päivänpolitiikkaan. Jeesus oli monien mielestä ollut radikaali kiivailija. Monille vapautus merkitsi vapautta Rooman miehityksestä. Daavidin valtaistuimen palauttaminen tarkoitti monien mielestä valtion rakentamista. Oikeuden toteutuminen merkitsi monien mielissä paikkaa seuraajien sisäpiirissä. "Olimme eläneet siinä toivossa," he huokaisivat ja ajattelivat sitä mitä olivat odottaneet: valtaa, kunniaa ja poliittista menestystä. Unelmat ja valtakuvitelmat olivat kadonneet ja toivo oli mennyt.

Eipä ihme, että he olivat turhautuneita. Mutta oil vielä muutakin.

Muut opetuslapset olivat menettäneet järkensä - niin aikakin Luukas kertoi. Monet, jotka menettävät rakkaansa kuten puolison, näkevät harhanäyissä tämän istuvan tutussa paikassa lempituolissa lempivaatteet päällään ja kuulevat helliä sanoja. Tällaista voisi odottaa jonkun äidiltä, mutta että toisetkin käyttäytyivät näin. He väittivät nähneensä enkeleitä. Pitikö kaikkien vielä menettää järkensä tilanteessa, jossa olisi tarvittu kylmää harkintaa.

Ei ihme, että opetuslapset Emmauksessa eivät voineet ottaa askeltakaan ja olivat murheellisia ensimmäisenä Pääsiäisenä.

Meidän elämämme nykypäivän Lähi-Idässä on samanlaista: Olemme murheellisia, turhautuneita ja hämmentyneitä.

Joka päivä kuulemme poliittisen kiihotuksen sanojen kaiun kaduilla. Mitä meidän pitäisi ajatella arabikeväästä ja viime aikojen tapahtumista? Mitä johtopäätöksiä pitäisi tehdä Syyriasta tulevista uutisista? Mitä pitäisi uskoa siitä mitä meille kerrotaan Iranista? Huhutaan sodista - mitä tämä merkitsee? Kuulemme ääriliikkeiden kiihotusta joka puolelta. He haluavat muuttaa poliittiset ristiriidat uskonnollisiksi. Tuhotut kirkot, palavat moskeijat ja hyökkäykset synagogiin todistavat kasvavasta vihasta ja suvaitsemattomuudesta. Jerusalemissa elämme kuin kuplan sisällä. Talvinen tuuli taivuttaa pitkää ruohoa suuntaan ja toiseen. Missä on totuus? Keneen voimme luottaa?

Haluan kertoa teille siitä viestistä, jonka meille lähettivät Lähi-Idän ortodoksikirkkojen johtajat kokouksestaan Kyproksessa viime viikolla.  He halusivat muistuttaa, että kristityt ovat asuneet Syyriassa kristinuskon alkuajoista asti ja elävät siellä edelleen tiiviinä osana yhteiskuntaa, jossa kristityt ja muslmit pitävät toisiaan veljinään ja kunnioittavat toisiaan. Johtajat lupasivat tukea kaikkia pyrkimyksiä ja aloitteita, joilla voidaan palauttaa rauha Syyriaan ja auttaa Syyrian asukkaita toteuttamaan pyrkimyksiään.

Viime aikoina arabikristityt ovat esiintyneet uutisissa. Pienen kristittyjen yhteistön tarinasta on tullut poliittinen hyödyke. Se kertoo uskosta, toivosta ja saavutuksista. Samalla siihen liittyy syytöksiä ja vääristelyä, henkilöiden mustamaalausta ja poliittista kiihotusta. Ei ihme, että tämä hämmentää joitakin ihmisiä. Meitä arabikristittyjä ei saa nähdä omissa yhteisöissämme muukalaisina vaan meidät pitää nähdä yhteiskunnan erottamattomana osana. Pystymmekö näiden oman aikamme ristiriitojen keskellä näkemään ja uskomaan, että Kristus todella on noussut kuolleista ja elää keskellämme - täällä Jerusalemissa?

Jerusalemissa me tunnemme itsemme haavoittuviksi ja voimattomiksi. Kristus selvästikään ei etsi valtaa voimaa - ainoastaan totuus johdattaa anteeksiantoon. Poliittisen vallan houkutus avaa tien äärimmäisyyksille ja tekee lopulta Lähi-Idästä ääriliikkeiden taistelukentän.

Mikä on maltillisten kansalaisten tehtävä tässä ympäristössä? Missä on meidän äänemme? Oli aika, jolloin maltillisuuden tyynnyttävät äänet kuuluivat keskustasta, jota edusti yhteiskunnassa vahva enemmistö. Nyt ääriliikkeiden kova kiihotus hallitsee ja tukahduttaa maltilliset äänet ja tekee ne voimattomiksi. Ekstremismi ja kiihkoilu ei leimaa pelkästään yhtä kansakuntaa tai uskontoa vaan siitä on tullut koko Lähi-Idän käyttövoima. Ääriliikkeiden kannattajat uskottelevat meille, että ajatukset yhteiselosta, lähimmäisenrakkaudesta ja keskinäisestä  kunnioituksesta ovat turhia: Ne eivät kuulu siihen maailmaan missä me elämme. He levittävät maailmankatsomusta, jossa 'toisten' oikeudet kielletään. Kun maltilliset tahot menettävät vallan, niitä katsotaan ylenkatsoen ja kutsutaan mielenvikaisiksi. Yhteiskunta kokonaisuutena kärsii tästä ja on suurin häviäjä. Siksi jotkut meistä kokevat olevansa murheellisia ja kykenemättömiä kuin opetuslapset Emmauksen tiellä

Opetuslapset ymmärsivät Jeesuksen opetuksen väärin. Heille ei oltu annettu valtaa hallita maailmaa vaan voima muuttaa sitä. Heidän tehtäväkseen oli tullut rakentaa siltoja muurien sijasta.

Ylösnousemuksen sanoma on, että Jeesus yhä tulee keskuuteemme ja kulkee kanssamme Emmauksen tiellä. Me emme useinkaan tunnista ylösnoussutta Jeesusta siinä muukalaisesta, joka tulee toveriksemme tiellä. Se on kuitenkin Jeesus, joka kulkee kanssamme nuorena, vanhana, miehenä, naisena, eri kansallisuuksien edustajana, eri kielien puhujana ja niin outona meille. Jeesus on meillä siinä 'toisessa' - siinä joka kulkee tiellä kanssamme, kuulee tarinamme ja myötäelää kohtaloissamme ja kohottaa silmämme tiestä näkemään pidemmälle kuin tähän hetkeen.

Tällaisen kehotuksen rinnalla kulkemiseen esitti Ignatius Antiokialainen Vähän Aasian kirkoille matkallaan Roomaan ja siellä seuraavaan marttyyriuteen:

Työskennelkää, ponnistelkaa, juoskaa, kärsikää, levätkää ja nouskaa levolta yhdessä. Te olette Jumalan talon taloudenhoitajia, Hänen palvelijoitaan ja perhekuntaansa. Olkaa lempeitä ja pitkämielisiä toisillenne niinkuin Jumalakin on teille. Olkaa aina minun iloni! (Ignatiuksen kirje Polykarpokselle, luku 6).

Ignatiuksen sanat ovat kehoitus meille. Ylösnousemuksen toivo on paras matkakumppanimme.

Hyvä sanoma on se, että Jeesus antaa meille syyn toivoa. "Olimme eläneet toivossa" sanomme usein ikäänkuin toivomme lähde olisi kuivunut, ikäänkuin toivomme olisi ollut vain ohikiitävä mielenliikahdus, kuin huhtikuun tuuli voisi puhaltaa toivomme pois pölyn tavoin. "Olimme eläneet toivossa" sanomme epätoivossamme ja Jeesus muistuttaa meille että osamme ikuinen toivo Jumalassa. Jeesus johtaa meidät lukemaan Jumalan Pyhästä Sanasta Hänen järkkymättömistä lupauksistaan kunnes sydämemme palaa innosta ja kaipuusta ja muistamme Jeesuksen oman opetuksen, että Ihmisen Pojan piti kärsiä ja nousta kuolleista ja että Hän elää Jerusalemissa, koko Lähi-Idässä ja kaikkialla maailmassa. Elämme toivossa riippumatta olosuhteistamme, ympärillämme pyörivistä huhuista ja tiedotusvälineiden vastaväitteistä. Elämme toivossa koska Jeesus elää ja on kanssamme aikojen loppuun asti. Me arabikristityt, jotka saimme kauan sitten viestin ylösnousemuksesta, pidämme yllä toivoa sukupolvesta toiseen ja murennamme toivollamme vihaa ja erottavia raja-aitoja, että toivomme kautta saisimme yltäkylläisen elämän. Niin kauan kuin kirkko Lähi-Idässä todistaa ja elää toivossa, maailmalla on merkki totuudesta ja ylösnousemuksesta.

Ylösnousemus uudistaa meissä toivon joka kumpuaa rististä ja tyhjästä haudasta. Ei voitonvarmuutta vaan toivon johon johon tartutaan silloinkin kun se tuntuu kadonneen. Jos ylösnousemus on vähiten odotettu yllätys, toivomme avaa ikkunan yllätyksiin tuleisuudessa: elämään rakkauden ja ihmisyyden täyteläisyydessä. Siksi haluamme edelleen sitoutua kahden valtion ratkaisuun, jossa Jerusalem on yhteinen juutalaisile, muslimeille ja kristityille - israelilaisille ja palestiinalaisille.

Hyvä uutinen on, että Jeesus antaa meille matkalla elämän leipää niin että silmämme avautuvat näkemään maailman puutteen ja sielumme vahvistuu palaamaan Jerusalemiin. Me emme ole uupumuksesta jähmettyneet paikoillemme tuskamme ja pelkojemme tähden. Sen sijaan kiirehdimme matkaamme tuuli takanamme. Emme ole enää murheellisia vaan ilolla täyttyneitä. Valitusvirtemme on vaihtunut tanssiin. Jeesus on kutsunut meidän todistajikseen, kertomaan että Kristus nousi kuolleista - totisesti nousi!

Siksi kirkolla on tässä ajassa tehtävä ja kutsumus todistaa ylösnousemuksesta ja ylösnousseena. Meidän tulee kiiruhtaa Emmauksesta takaisin Jerusalemiin sekä ehtoollisen ravitsemina ja toivomme uudistaneina liittyä uskovien yhteisöön. Meidän tulee kiirehtiä Jerusalemiin vahvistamaan murheellisia, hämmentyneitä ja epävarmoja. Meidän tulee muistuttaa veljillemme ja sisarillemme, että vaikka PItkänperjantain pimeys viipyy Lähi-Idässä, ylösnousemuksen valo koittaa. Meidän täytyy kiirehtiä Jerusalemiin todistamaan että Jeesus elää maailmassa tänään. Totisesti Hän nousi kuolleista.

Al Masih Qam! Haqan Qam!

Piispa Munib A. Younan
Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko

Arkkipiispa Mäkinen: Lähi-idän kirkoilla on keskeinen rooli vahvistaa rauhanprosessia

4/4/2012

 
Lähde: Kirkon tiedotuskeskus. Tiedote 2.4. 2012.

Luterilaisen kirkon piispat vierailivat Jerusalemissa ja Pyhällä maalla 25.3.–1.4.2012 luterilaisen piispan Munib Younanin kutsusta. Palestiinalaistaustainen piispa Younan on myös Luterilaisen maailmanliiton presidentti. Arkkipiispa Kari Mäkisen tarjoamalle ekumeeniselle päivälliselle Jerusalemissa osallistuivat muun muassa latinalainen patriarkka Fouad Twal sekä alueen anglikaanisten ja eri ortodoksisten kirkkoprovinssien edustajat.

Alueen kirkonjohtajat olivat erityisen huolissaan rauhankehityksestä ja kristittyjen poismuutosta ja vetosivat poismuuton pysäyttämiseksi. Kristittyjä on asunut Lähi-idässä 2000 vuotta, mutta viime vuosina heidän määränsä on laskenut voimakkaasti sekä arabimaissa että Israelissa ja palestiinalaisalueilla poliittisten konfliktien takia.

Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa kirkkojen asemaa rauhan edellytysten vahvistamisessa.

"Tilanne alueella on kompleksinen ja uhkaa monin tavoin sekä turvallisuutta että inhimillistä arvokkuutta. Tämä tuli konkreettisesti vastaan, kun kävelimme palestiinalaisaluetta rajaavan muurin läpi Gilon tarkastuspisteen kautta", Mäkinen kertoo.

"Arvostan kirkkojen työtä, joka luo edellytyksiä alueen rauhanprosessille. Kirkot muodostavat pienen vähemmistön, mutta tekevät merkittävää työtä uskontojen välisen ymmärryksen ja yhteistyön rakentamisessa. Kansainvälisten järjestöjen kuten Luterilaisen maailmanliiton ja Kirkkojen maailmanneuvoston läsnäolo ja työ palestiinalaisalueella vahvistavat sosiaalista turvallisuutta ja luovat elämän ja rauhan edellytyksiä", Mäkinen toteaa.

Piispa Younanin johtama Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilainen kirkko hoitaa jumalanpalveluksia, pitää yllä kouluja ja harjoittaa laaja-alaista sosiaalista työtä ja diakoniaa vaikeissa olosuhteissa. Palestiinalaisalueita pilkkova muuri ja liikkumisrajoitukset vaikeuttavat myös kirkon elämää ja toimintaa. Israel ei ole toistaiseksi myöntänyt kirkolle lain suojaa. Vaikeasta tilanteesta huolimatta kirkko on omistautunut työhön kestävän rauhan ja kaikkien ihmisoikeuksien puolesta. Rauhankasvatusta tukevat luterilaisen kirkon ylläpitämät koulut, joissa palestiinalaisalueella elävät kristityt ja muslimit opiskelevat yhdessä.

Luterilaiset piispat tutustuivat sekä israelilaisten että palestiinalaisten tilanteeseen tapaamalla molempien kansanryhmien poliittisia ja uskonnollisia johtajia. Piispat tapasivat palestiinalaishallinnon pääministerin Salaam Fayyan Ramallahissa ja sunnimuslimien johtavan muftin Kalliomoskeijan alueella. Israelilaisista piispat tapasivat muun muassa apulaisulkoministeri Dan Ayalonin ja Jerusalemin päärabbi Yona Metzgerin. Ohjelmaan kuului myös vierailu Israelin turistiministeriössä sekä juutalaisvainojen museossa Yad Vashem -keskuksessa. Matkan aikana piispat tapasivat myös Suomen Israelin suurlähettilään ja Palestiinalaisalueiden asiainhoitajan. Virallisten tapaamisten lisäksi piispat kävivät Betlehemissä, Jerusalemissa ja Genesaretinjärven kylissä. Matka päätteeksi piispat viettivät puolisoineen yhteistä ehtoollista Tiberiaksessa Jeesuksen kotijärven rannalla.

Suomen piispat vierailivat Jerusalemissa

4/4/2012

 
Picture

Kuva: Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen delegaatio. vierailemassa Temppelivuorella piispa Munib Younanin kanssa. Delegaatio tapasi islamilaisen neuvoston puheenjohtajan sheikki Abed Elathim Salhabin sekä Kalliomoskeijan johtajan (Waqf) Azzam Khatibin. © ELCJHL/Rev. Elizabeth McHan. Katso lisää kuvia tästä.

Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon tiedote Suomen piispojen vierailusta.

JERUSALEM, 3.4. 2012 –  Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisella kirkolla oli kunnia toivottaa tervetulleeksi Suomen arkkipiispa TT Kari Mäkinen sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat puolisoineen.

21-henkinen delegaatio vieraili viikon mittaisella Pyhän Maan vierailullaan Jerusalemissa, Beetlehemissä ja Ramallahissa.

Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon piispa ja Luterilaisen maailmanliiton presidentti Munib Younan isännöi piispojen vierailua. Ohjelmaan sisältyivät tapaamiset Israelin ja Palestiinalaishallinnon edustajien sekä paikallisten ja kansainvälisten järjestöjen edustajien kanssa. Lisäksi ryhmä vieraili kouluissa ja tutustui kehittämiohjelmiin. Ohjelmaan sisältyi myös henkilökohtaisia tapaamisia.

Piispat tapasivat Palestiinalaishallinnon ministerin Salam Fayyadin sekä Israelin varaulkoministerin Daniel Ayalonin.

Delegaatio tapasi Jerusalemin uskonnollisista johtajista päärabbi Yona Metzgerin, islamilaisen neuvoston johtajan sheikki Abed Elathim Salhabin, sekä islamilaisen Waqfin johtajan sheikki Azzam Khatibin sekä nautti päivällistä Jerusalemin kirkkojen edustajien kanssa.

Kirkkojen edustajien kanssa vaihdettiin tervehdykset päivällisen aikana. Arkkipiispa Mäkinen kirkon kutsumuksesta ja kiitti paikallaolijoita mahdollisuudesta kuulla heidän kokemuksistaan.

“Meidän kutsumuksemme on antaa ääni niille, joita ei huutoa ei kuulla ja tuoda valoa pimeyteen. Jotta voisimme tehdä sen, meidän täytyy kuulla ja ymmärtää nämä vaiennettujen ja piiloon jääneiden kertomukset. Olemme kiitollisia mahdollisuudesta olla koolla teidän kanssanne. Rukoilemme puolestanne ja toivomme, että te kannatte meitä rukouksillanne."

Ryhmä vieraili kristittyjen, juutalaisten ja muslimien pyhillä paikoilla, mm. Syntymäkirkossa, Pyhän haudan kirkossa, Al-Aqsan moskeijassa, Kalliomoskeijassa, Haram Ash-Sharifissa ja Itkumuurilla.

Jordanian ja Pyhän Maan luterilaisessa kirkossa ryhmä tapasi pastori TT Mitri Rahebin, joka on evankelisluterilaisen Joulun kirkon pastori Beetlehemissä ja kirkon kirkolliskokouksen puheenjohtaja sekä pastori Sani Ibrahim Azarin, joka on Vapahtajan evankelisluterilaisen kirkon pastori Jerusalemissa.

Kirkon toimintaan ryhmällä oli mahdollisuus tutustua vierailulla Toivon ev.lut. koulussa Ramallahissa, Al-Mahaba-lastentarhassa Öljymäellä, Martti Luther toimintakeskuksessa Jerusalemin vanhassa kaupungissa sekä Dar Annadwa-kansainväliseen keskukseen Beetlehemissä. Vierailulla Luterilaisen maailmanliiton toimipaikassa Öljymäellä, ryhmällä oli mahdollisuus tutustua LML:n projekteihin. Ryhmälle myös esiteltiin ekumeenisen ihmisoikeuksien seurantaohjelman EAPPIn toimintaa (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel; www.eappi.fi).

Ryhmä vieraili Yad Vashem juutalaisten kansanmurhan museossa ja laski seppeleen kansanmurhan uhrien muistomerkille.

Piispojen puolisojen ryhmä, joka sekä pappis- että maallikkojäsenistä, esiteltiin Helen Kellerin sokeiden koulu ja he tapasivat piispa Younanin puolison Suad Younanin, joka on toiminut koulun rehtorina yli seitsemäntoista vuoden ajan.

Vierailu oli hedelmällinen ja se vahvisti kirkkojen välistä yhteistyötä. Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko on kiitollinen vieraille heidän käynnistään ja toivoo keskustelujen ja kirkkonen yhteistyön saavan jatkoa.

Linkki alkuperäiseen tiedotteeseen (englanniksi): Bishops visit...

    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.