Joulutervehdys 2018
Piispa, TT MUNIB A. YOUNAN
“Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto. Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle. (Luuk 1:78-79)
Minulta usein kysytään: "Millaisessa ilmapiirissä Betlehemissä vietetään joulua tänä vuonna? Julistatteko sanomaa joulun rauhasta?" Vastaukseni on, että vaikka rauhaa ei politiikan maailmassa ole näköpiirissä, emme koskaan lakkaa julistamasta sanomaa siitä rauhasta, joka syntyi maailmaan Betlehemissä. Rauha ei ole mitään kauppatavaraa. Rauha ei ole myöskään maailman vallanpitäjien työn tulosta. Rauha on Jumalan lahja ihmiskunnalle. Sen tähden Jeesus syntyi seimeen Betlehemissä, meidän olosuhteisiimme, tuodakseen rauhan ihmisille. Jos Rauhan Ruhtinas päätti syntyä Palestiinaan, olen varma että seimen lapsi haluaa myös tuoda rauhan tähän maahan meidän aikanamme. Rauha on yhä mahdollinen maassamme. Rauha on mahdollisuus niin kauan kuin meillä on elävä Jumala.
Olen valinnut Sakariaan kiitosvirren tämän vuoden joulutervehdyksen teemaksi. Pappi Sakarias lauloi ylistystä, kun Jumala antoi hänelle lapsen vanhalla iällä. Se mikä näytti mahdottomalta, oli Jumalalle mahdollista. Elisabet ja Sakarias antoivat lapselle nimen Johannes ja tuli tunnetuksi Johannes Kastajana. Hän oli edellä kävijä, joka valmisti tietä Rauhan Ruhtinaalle. Sakariaasta oli varmaan hämmentävää tulla isäksi niin vanhana. Kuitenkin hän lauloi,
“Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto.” Sakarias ja Elisabet ymmärsivät että mikään ei ole mahdotonta Jumalalle. Nykyään voi toisinaan näyttää, että Jumala on unohtanut meidät tai riittävästi huomioi meidän tarpeitamme. Kertomus Johanneksen syntymästä muistuttaa, että Jumala voi tehdä mahdottoman mahdollisesti. Jumala toimii historiassa omalla jumalallisella tavallaan. Totisesti, Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto!
Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto joka valaisee ne pimeydessä olevat, ne jotka elävät kuoleman varjon maassa. Nykyään monet elävät pimeydessä; erityisesti ne meistä jotka levittävät vihaa, väkivaltaa ja ennakkoluuloja. Kuoleman varjossa eläviä ovat ne, jotka kohdistavat tämän vihansa toisiin ihmisiin, ne jotka riistävät toisilta ihmisoikeudet tai itsemääräämisoikeuden. Pimeydessä eläviä ovat myös ne, jotka levittävät vihaa uskontoa - islamia, kristinusko tai juutalaisuutta kohtaan. Ne, jotka levittävät antisemitismiä tai vainoavat kristittyjä. Ne jotka haluavat hallita populistisen ideologin turvin kieltäen avun pakolaisilta, käännyttäen maahanmuuttajat rajalta ja polkevat syrjittyjä ihmisiä elävät kuoleman varjossa. Siksi Sakarias muistuttaa meitä Jumalan armosta ja laupeudesta. Aamun koitto on karkottaa yön pimeyden. Maailman Valo syntyi Betlehemissä. Valo loistaa yhteiskuntaamme ja kirkkoihimme. Kuten evankelista Johannes sanoi: ”Todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan.” (Joh 1:9). Jeesuksen opetukset, hänen ristiinnaulitsemisensa ja ylösnousemisensa - ei pelkästään Vapahtajan syntymä - toi valon maailmaan. Seimen oljilta ristille asti Jeesus oli keskellämme pelastaakseen meidät synnin ja kuoleman pimeydestä. Hän on maailman todellinen valo ja hänen seuraajansa ”ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh 8:12). Loistakoon Hänen valonsa kaikkiin maailman pimeimpiinkin loukkoihin.
Sakarias myös ylistää Jumalaa, että valo johdattaa meidät rauhan teille. Tämän maailman oppineet, saarnaajat ja poliitikot puhuvat joulun aikaan rauhasta. Kun samat puheet toistuvat vuosi toisensa jälkeen, alkaa ihmetellä mitä rauha heille tarkoittaa. Ehkä se tarkoittaa vallitsevan järjestyksen - status quon - säilyttämistä? Näin vallanpitäjät voivat säilyttää asemansa. Toisille rauha varmaan merkitsee sotilaallista tasapainoa valtioiden välillä. Strateginen tasapaino voi estää sotatilan, mutta ei tuo rauhaa. Monet Lähi-Idän maat kiihdyttävät asevarusteluaan unohtaen että aseet synnyttävä vastakkainasettelua, pelkoa ja vihaa - eivät koskaan rauhaa.
Jotkut jopa ajattelevat, että uusien juutalaissiirtokuntien rakentaminen Länsirannnan palestiinalaisalueille tuo rauhan. Tietenkin tämä vain vähentää mahdollisuuksia saavuttaa rauha ja tosiasiallisesti laajentaa miehitystä. Myöskään alueen ulkopuolelta saneltu ratkaisu ei tarkoita rauhantilan saavuttamista. Pakotettu hyväksyminen ei ole rauha. Pakottamalla ei koskaan voida synnyttää rauhaa ruohonjuuritasolla. Kuten usein sanotaan: ”Rauha ei tarkoita konfliktin lopettamista vaan oikeudenmukaisuuden toteuttamista.”
Sakariaan kuvaama polku rauhaan sisältyy ajatuksen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta. Psalminkirjoittaja kuvailee kuinka ”oikeus ja rauha suutelevat toisiaan” (Ps 85:10). Jumalan Rauha, joka syntyi Betlehemissä vapauttaa sortajan ja sorretun, vahvan ja heikon, miehittäjän ja miehitetyn. Se oikeudenmukaisuuteen perustuva rauha. Siksi Jeesus Nasaretin synagogassa saarnatessaan sanoi: "Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen." (Luuk 4:18). Seuraammeko Vapahtajan synnyinmaassa ja Jerusalemissa Seimen Lasta polulla rauhaan ja vapauteen? Seuraavatko johtajamme tietä oikeuden toteuttamiseen ja rauhaan?
Me kristityt emme saa menettää uskoamme siihen että rauha tulee ja sorretut päästetään vapauteen. Jouluaikana kristtyjä ja kaikkia omaatuntoaan kuulevia kutsutaan rauhan ja vapauden tielle. Erityisesti tässä maassa missä Jumalan inkarnaatio, Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus ovat todellisuutta. Rukoilemme Jumalaa että hän vahvistaisi meitä olemaan rauhantekijöitä, sovinnon rakentajia ja oikeudenmukaisuuden puolustajia. Rukous on voimamme, jota ei voi miehittää eikä ottaa meiltä pois. Rukous aina horjuttaa sortajaa. Jumalan tahto on että kaikki kansat ja ihmiset saavat oikeutta ja voivat elää kunnioitettuina ja vapaina sorrosta. Siksi rukoilemme: Tapahtukoon sinun tahtosi.
Rukoilemme yhdessä että Seimen Lapsi johdattaisi jalkamme rauhan ja oikeudenmukaisuuden tielle niin että juuri meistä rukouksemme kautta tulisi Jumalan vastaus tähän rukoukseen.
Hyvää Joulua ja Siunattua Uutta Vuotta 2019
Wa Kol am wantum Bikhair.
Jumala siunatkoon teitä.