Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

"Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta"

12/4/2020

 
Picture
Jordian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon piispa Sani Ibrahim Azar Ramallahissa 2018. Copyright: ELCJHL.

Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon piispan
Sani Ibrahim Azarin pääsiäistervehdys Jerusalemista

Matt 28:1-6
Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa,
tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa. 
Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta.
Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille.
Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi.
Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.
Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö.
Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta.
Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi.
Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi.
Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. Amen.

Nyt on kulunut monta viikkoa siitä, kun sulkeuduimme koteihimme. Koulut, kirkot, vierasmajat ja liikkeet ovat kaikki suljettuna. Ensimmäistä kertaa meidän aikanamme emme vietä hiljaista viikkoa tai pääsiäistä yhdessä Jerusalemissa ylösnousemuksen kaupungissa. Se on meille kova koettelemus. Samoin kuin me, ihmiset ympäri maailman kärsivät ankarassa tilanteessa.

Hiljaiselle viikolla pääsiäisenä meillä on tapana yhdessä muistaa ja juhlia näitä tapahtumia ensin kävellen Vapahtajan askelissa hänen kärsimystiellään ja sitten juhlien sitä että  pitkäperjantai ei ollut kaiken loppu. Meille on suuri menetys, että emme voi jälleen muistaa Vapahtajaa Jeesusta Kristusta yhdessä sisarten ja veljien kanssa.

Tämä vuosi on samalla kertaa hyvin erilainen ja kuitenkin siinä jotain tuttua, sillä tänä vuonna COVID-19 riehuessa maailmalla, olemme astuneet uudestaan Jeesuksen hautaan. Istumme hiljaa ja odotamme. Katsomme mitä Jumala on meille valmistanut. Tänäänkin luotamme ristin varjossakin ylösnousemuksen lupaukseen. Uskomme että rakkaus voitta vihan, valo hälventää pimeyden ja elämä on kuolemaa voimakkaampi.

Kuten aina pääsiäisaamuna - tosin tällä kertaa suojautuneina koteihimme - yhdymme ylistykseen: Kristus nousi haudastaan! Halleluja!


Matteuksen evankeliumissa naiset tulivat haudalle ja hämmentyivät, kun eivät löytäneet Jeesusta sieltä mihin hänet oli jätetty. Enkeli vakuutti heille: "Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista!" Emme kohtaa Kristuksen ylösnousemusta tänä vuonna tavanomaisesti. Poissa ovat kukat, pääsiäisen juhla-asut, yhteen kokoontuneet perheet, juhliva kansa kirkoissa! Olemme kuin hämmentyneet naiset: Jeesus ei ole siellä mistä ajattelimme hänet löytävämme. Asiat ovat muuttuneet.

Meidät kutsutaan katsomaan ylösnousemuksen silmin. Niillä näemme, että Ylösnoussut on kanssamme juuri tässä missä olemme. Ylösnousemuksen silmin näemme että kun olemme hiljaisesti koolla pienellä joukolla, tapahtuu juuri niin kuin haudalla ylösnousemuksen aamuna. Paikalla oli vain muutama nainen todistamassa ylösnousemuksen ihmettä! Ja heidän ansiostaan Hyvä Sanoma levisi ympäri maailman ajasta aikaan.

Ylösnoussut Kristus on kanssamme ja johdattaa elämään uudella tavoin yhteisönä, rakastamaan lähimmäistä uusin keinoin, ja löytämään uusia tapoja palvella Jumalaa. Maailmanlaaja kirkko oppii tätä nyt Vapahtajan kanssa eläen. Yksi maailma, yksi ruumis, yksi valloittava viesti joka liittää meidät yhteen.

Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista! Halleluja, Kristus on ylösnoussut!

Olen pohtinut hiljaisina hetkinä Nooan tarinaa. Myös Nooa kohtasi käsittämättömän vastoinkäymisen, epävarmuuden, ja pelon perheensä ja koko maailman kanssa. Nooa teki kaiken mitä Jumala kehotti häntä tekemään ja hakeutui suojaan Arkkiin. Niinpä tarina päättyy Jumalan lupaukseen:
"Minä en enää koskaan kiroa maata ihmisen tähden,
vaikka ihmisen ajatukset ja teot ovat pahat nuoruudesta saakka,
enää en hävitä kaikkea elävää, niin kuin tein.
Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu, ei vilu eikä helle,
ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö." (1 Moos 8:21-22)
Rakkaat sisaret ja veljet Kristuksessa: Jos nyt näette ristiinnaulitun Kristuksen, toivon ja rukoilen, että rohkenette katsoa maailmaa, lähimmäistänne ja tulevaisuutta ylösnousemuksen silmin. Jumalan lupaukset ovat varmoja, Kristus on ylösnoussut ja koronavirus ei ole tarinan loppu.
Halleluja! Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! Halleluja!
Al Masih kam! Hakkan kam!

”Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.”

11/4/2020

 
Picture
Photo by Ben Grey.

Pääsiäistervehdys 2020

Piispa Munib Younan, Jerusalem

"Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän." Joh 10:10

Tänä pääsiäisenä muistamme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemista ja ylösnousemusta. Se vapauden, ilon ja kiitollisuuden lähde erityisesti Koronaepidemiakriisissä jossa nyt elämme.Tänä vuonna poikkeuksellisesti kristityt juhlivat pääsiäistä kotipiirissä. Yhteistä juhlaa kirkoissa ei voida viettää. Oikeastaan jumalanpalvelus kodeissa oli kristillisen seurakunnan varhaisin tapa muistaa Vapahtajan ylösnousemusta heti helluntain ihmeen jälkeen. Apostolien teoissa kerrotaan miten jokainen koti oli kirkko. Perheissä ja kodeissa oli varhaisen kristillisen kirkon ydin. Olosuhteiden pakosta joudumme palaamaan alkuperäisen kristillisen tavan noudattamiseen. Rukoilen että ylösnoussut Herra löytää sijan jokaisen kodissa ja karkottaa pelkomme siunaamalla meidät: ”Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät” (Joh 20:21).

Olen itsekin noudattanut määräyksiä ja pysynyt kotona. Olen seurannut koronavirusepidemiaa koskevia analyysejä ja keskusteluja sosiaalisessa mediassa. Joillekin tämä on eskatologiset mittasuhteet saava maailmanlopun kriisi. Toiset ajattelevat että on kysymys salaliitosta. Jotkut puolestaan ajattelevat, että viruksen voi karkottaa kylistä ja kaupungeista turvautumalla uskonnollisiin menoihin. Epidemia saatetaan nähdä Jumalan rangaistuksena.

Ja hyvin monille kysymys on suuresta pelkoa ja suorastaan paniikkia aiheuttavasta tapahtumasta.
Kun me kristittyinä vietämme hiljaista viikkoa ja pääsiäistä, emme tee sitä pelon vuoksi emmekä saarnaa Jumalan tuomiota. Pyhä Kolmiyhteinen Jumalamme ei ole vihan jumala. Johannes kirjeissään monien muiden todistajien tavoin opettaa että Jumala on rakkaus (1 Joh 4:8). On kirjoitettu: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh 3:16).

Kristityille Jumala ei ilmoita itseään viruksen tai katastrofin kautta vaan Jeesuksen Kristuksen elämän, ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemuksen kautta. Profeetta Jesaja näki tulevan Vapahtajan: ”Hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme (myös tämän pandemian!). Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet” (Jes 53:4-5).

Kristus tuli, alensi itsensä ja oli kuuliainen ristinkuolemaan asti (Fil 2:6-11). Hän ei tehnyt syntiä, mutta kantoi meidän syntimme kertakaikkisesti. Kristuksen kautta Jumala rakastaa koko ihmiskuntaa.

Paitsi synneistä, Jumala haluaa pelastaa meidät myös tältä pandemialta ja sairauksilta, jotka tuhoavat Hänen luomakuntaansa. Siksi on kirjoittu ”Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.”

Ristillä Jeesus Kristus säilytti ja vahvisti jokaisen ihmisen arvon. Turvatkaamme siksi pelon ja uhkakuvien aikana Rakkauden Jumalaan ylistäen ylösnoussutta Kristusta. Todistakaamme rohkeasti Paavalin tavoin: ”Me olemme kaikin tavoin ahtaalla mutta emme umpikujassa, neuvottomia mutta emme toivottomia, vainottuja mutta emme hylättyjä, maahan lyötyjä mutta emme tuhottuja. Me kannamme aina ruumiissamme Jeesuksen kuolemaa, jotta myös Jeesuksen elämä tulisi meidän ruumiissamme näkyviin” (2 Kor 4:8-10).

Luterilaisen maailmanliiton vuosikokouksessa Nambiassa vuonna 1993 meidät ohjattiin paikallisten seurakuntien vieraaksi. Itse vietin aikaa kylässä Pohjois-Namibiassa, missä seurakunnan pastori pyysi minua puhumaan nuorille lauantai-illan kokontumisessa. Nuoriso kokoontui yhteen lauantai-illasta aina sunnuntaiaamun messuun klo 11. Viisisataa nuorta käveli 5-10 kodeistaan osallistuakseen tähän tapaamiseen. Oma vuoroni puhua tuli puolen yön jälkeen noin yhden maissa, jolloin halusin puhua toivosta. Puheeni jälkeen nuoret kysyivät minulta kyynelet silmissään, rankaiseeko Jumala Namibiaa HIV-epidemialla. ”Afrikassa olemme aina rakastaneet ja palvelleet Jumalaa. Miksi Hän rankaisee meitä? Mitä olemme tehneet ansaitaksemme tämän? Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?”

En osannut vastata nuorten kysymyksiin. Halusin tuoda toivon sanoman ylösnousemuksen kaupungista Jerusalemista. Minusta kuitenkin tuntui ettei puhe toivosta riittänyt. Vaikea tilanne pakotti minut todella ajattelemaan. Olen sitä mieltä että Jumala on kuullut nuorten namibialaisten ja monien muiden hätähuudon. Meillä on ollut lääkäreitä, sairaanhoitajia ja tutkijoita, joiden avulla viruksen eteneminen on pysäytetty ja on kehitetty lääkkeitä AIDSin parantamiseksi. Niiden avulla tulevaisuus näyttää paremmalta sekä Afrikassa että maailmanlaajuisesti. Jumala on jälleen antanut yltäkylläisesti elämää.

Nyt ihmiset ovat jääneet epätoitoisina vangeiksi koteihinsa, yritykset ja kirkot on suljettu. Tulevaisuus näyttää epävarmalta. Mieleeni palaavat namibialaisnuoret ja heidän palavat kysymyksensä. Heidän ansiostaan uskallan ajatellan seuraavasti:

Koko maailmalle tämä tilanne on kehotus pysähtyä miettimään ja rukoilemaan. On katumuksen aika. Nyt meidän on aika miettiä, miten toimimme niin että koko maailma voi tuntea Jumalan rakkauden maailmassa. Olemmeko rakentaneet Baabelin tornia ja unohtaneet rakastavan Jumalan? Olemmeko palvelleet epäjumalia? Ehkäpä valta, aseet, omanvoitonpyynti, vallankäyttö, syrjintä ja niitä tukevat valheet, jotka palvelevat omaa etuamme ovat olleet jumaliamme. Olemmeko panneet turvamme omaan valtaamme ja voimaamme totuuden sijaan? Tänä pääsiäisenä voimme miettiä näitä asioita luottaen että Pyhä Henki ohjaa askelemme toivon ja rauhan tielle. Äiti Teresalta kysyttiin kerran haastattelussa: ”Kun rukoilette, mitä pyydätte Jumalalta?”. Hänen vastauksena oli: ”En pyydä mitään, vaan kuuntelen.” Haastattelijan jatkokysymys oli: ”Mitä Jumala sitten sanoo?”. Äiti Teresan vastaus oli: ”Ei mitään. Riittää että saan olla yhteydessä elävään Jumalaan.” Mielestäni sama pätee myös meihin. Riittää että rukouksen kautta mietiskelemme asioita yhteydessä elävään Jumalaan. Rukouksen kautta kuullaan Jumalan ääni sisimässä ja rakkauden Jumala on läsnä kodeissamme, kirkoissamme ja työpaikoillamme. Ylösnoussut Kristus on tullut tuomaan meille rauhan ja toivon juuri silloin kun toivomme haihtuu. Hän on tulee tuomaan yltäkylläisen elämän.

Olin tyytyväinen, kun YK:n pääsihteeri António Guterres kehotti julistamaan tulitauon kaikkiin kansakuntien välisiin konflikteihin, että johtajat voivat keskittyä koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Olen myös kiitollinen monien maiden ponnisteluista kehittää lääkkeitä ja rokotteita virusta vastaan. Kunnioitan suuresti lääkintähenkilökunnan työtä, kun he terveytensä riskeeraten pelastavat toisia. Yritysten ja pankkien panostukset ja ponnistelut talouden ja työllisyyden pelastamiseksi ovat myös kunnioitettavia. Uskon että yhteistyöllä maailman johtajat voivat sekä lannistaa viruksen että tuoda rauhan maailmaan. Tuokoon yhteistyö terveyden lisäksi maailmaan lisää turvallisuutta, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Niiden myötä voimme poistaa köyhyyden, sorron ja pelastaa maailmamme ilmastonmuutokselta. Voimme myös saattaa päätöksen Israelin-Palestiinan konfliktin yhteistyön ja kansainvälisen sääntelyn kautta.

Namibian nuoret kysyivät, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tämän kysymyksen äärellä olemme kaikki tänään. Pääsiäisen ylösnousemussanoma tuo vastauksen: Tulevaisuus on rauhaa, oikeuden toteutumista ja yhteistä hyvinvointia meille ja lapsillemme. Ylösnoussut haluaa antaa meille yltäkylläisen elämän.

Tulkoon Ylösnoussut Herra tänä pääsiäisenä sydämiimme ja koteihimme, että saisimme kokea rakkauden parantavan voiman elämässämme. Voiman, joka tulee maailmaan ristin ja tyhjän haudan kautta.

Onnellista pääsiäistä ja Jumalan siunausta!
Halleluja! Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! Halleluja!
Al-Masih kam! Hakkan kam!

    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.