Israelin miehityksen alaisena elävien palestiinalaisten kohtalo ja tarve saada Israelin valtio vastuuseen teoistaan vastoin kansainvälistä oikeutta nousivat keskeisiksi teemoiksi pyöreän pöydän keskustelussa, jonka järjesti Palestiinan ja Israelin ekumeeninen foorumi Genevessä 31.5.
62 vuoden ajan palestiinalaiset ovat kärsineet oikeuksiensa riistämisestä, pakkosiirroista, rotuerottelusta, miehityksestä ja miehityshallinnosta.. "Haluamme vain ihmisten toteavan sen minkä pitäisi olla selvää: Israelin valtio ei ole erityistapaus niin ettei sen tarvitsisi noudattaa kansainvälistä lainsäädäntöä", sanoo Hazem Jamjoun, palestiinalaisaktivisti.
“Miksi Israelille ei koidu mitään seurauksia murhaamisesta mitä se harjoitti tänä aamuna?" kysyi Jamjoun, joka on viestintäyhteyshenkilö BADILissa (Palestiinalaisten asuin- ja pakolaisoikeuksien resurssikeskus - Resource Centre for Palestinian Residency and Refugee Rights). Hän viittasi hyökkäykseen, jonka Israel oli aamulla suorittanut kansainvälistä avustussaattuetta vastaan Gazan edustalla. Hyökkäyksessä menehtyi 10 rauhanaktivistia ja useita loukkantui. Jamjounin alustus pyöreän pöydän keskustelussa koski miehitystä ja oikeuksien riistoa.
Jamjounin mielestä ainut syy, miksi Israelin valtio voi jatkaa palestiinalaisia syrjivän politiikan toteuttamista on että "kansainvälinen yhteisö ei tee mitään vääryyden estämiseksi". Jamjoun kutsui kehotti yleisöä miettimään miten juuri heidän organisaationsa, olipa se sidoksissa valtioon tai ei, voisi toimia niin että Israel saadaan vastuuseen teoistaan.
Mukana tilaisuudessa oli Caroline and Nathan Finkelstein, jotka ovat Genevessä toimivan kansainvälisen juutalaisen sionismin vastaisen liikkeen ( International Jewish Anti-Zionist Network). aktivisteja.
“Miehitys vaikuttaa voimakkaasti palestiinalaisten elämään ja mahdollisuuteen tehdä työtä", sanoi Nathan Finkelstein. Hän totesi että alhaiset palkat, lapsityövoiman käyttö, sosiaalisten palvelujen heikko saatavuus ja heikko oikeusturva ovat kaikki miehityksen seurausta Palestiinan työläisille. "Miehitys kuristaa Palestiinan talouden" Finkelstein lisäsi.
Caroline Finkelstein puhui Israelin laittomien siirtokuntien siirtolaisten harjoittamasta häirinnästä, jonka kohteeksi palestiinalaiskylien asukkaat ovat joutuneet. Wadi Qanan laaksossa Nablusin ja Kalkilian välillä asuu palestiinalaisperheitä yhdeksän Israelin laittoman siirtokunnan saartamina. "Noita perheitä estetään rakentamasta taloja, heillä ei ole sähköä, he eivät voi kaivaa kaivoja saadaksene vettä, mutta he ovat päättäneet jäädä omalle kotipaikalleen." Caroline Finkelstein kertoi. "He ovat suurenmoisen rohkeita ihmisiä, jotka järkähtämättä istuttavat viljelyksilleen uudelleen sen minkä siirtokuntalaiset käyvät tuhoamassa.
Jordanjoen laakso on 1/4 Länsirannan pinta-alasta. Siellä asui ennen vuotta 350 000 palestiinalaista. Nyt jäljellä on vain 5500. Laaksoon on rakennettu 36 laitonta siirtokuntaa, kertoo Caroline Finkelstein.
Jamjounin näkökulmasta Israelin politiikassa on kyse enemmistöväestön pakkosiirroista miehitetyllä alueella. Tarkoituksena on saada haltuun mahdollisimman paljon palestiinalaisten maata ja päästä eroon palestiinalaisväestöstä.
Alkuperäinen teksti "Palestinian and Jewish activists call to work for Peace" (c) Kirkkojen maailmanneuvosto 1.6. 2010.