Länsirannan Beit Jalassa toimivassa Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon Talitha Kumin koulussa muslmien ja kristittyjen lapset kasvavat ja oppivat yhdessä. Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko ylläpitää kaikkiaan neljää koulua, joissa on 2027 oppilasta vuonna 2011. Oppilaista 52 prosenttia on kristittyjä ja 48 prosenttia muslimeja.
YK:n yleiskokouksen lokakuussa tekemän päätöksen mukaisesti viettävän Maailman maailmankatsomusten sopusoinnun viikon johdosta pastori Elizabeth McHan haastatteli Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon piispaa ja Luterilaisen maailmanliiton presidenttiä Munib Younania.
Ehdotus uskontojen harmonian viikon viettämisestä tuli Jordaniasta. Mikä merkitys Jordanialla on tämän aloitteen kotimaana?
Sopii erittäin hyvin, että juuri Jordania teki tämän aloitteen sillä Jordania on maa, jossa kristityt ja muslimit ovat eläneet sovussa jo 1400 vuotta. Kiitän kuningas Abdullahia aloitteen johdosta ja toivon, että tätä mallia kristittyjen ja muslimien rinnaikkainelosta sovellettaisiin ja kehitettäisiin - ei ainoastaan Jordaniassa ja Lähi-Idässä vaan kautta koko maailman.
Toivon että me arabikristityt voisimme auttaa maita, joissa islamofobia kasvaa jakamalla kokemuksiamme Jordaniassa ja Pyhässä Maassa kun elämme täällä eri uskonnot rinnakkain ja taistelemme islamofobian lisäksi antisemitismiä ja kristinuskonvastaisuutta vastaan.
Mitä luterilainen teologia opettaa suvaitsevaisuudesta, toisten kunnioittamisesta ja rauhantyöstä?
Nykyisenä ääriliikkeiden aikana uskonnollisia perusarvoja - rakkautta Jumalaan ja lähimmäisiin - pitää vahvistaa. Minusta luterilainen luomisteologia ja sovituksen teologia puhuvat tästä. Meidät on luotu samanarvoisiksi ja yhtälailla kaikki tarvitsemme pelastusta. Yhdessä nämä ajatukset luovat perustan jolta voimme käydä vuoropuhelua toisia uskontoja tunnustavien sisartemme ja veljiemme kanssa. Samalla meillä on vahva perusta torjua rajaavat, toisia poissulkevat, toisten ylemmyyttä julistavat ja äärimmäisyyksiin johtavat opit.
Miten tätä viikkoa vietetään Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisessa kirkossa?
Meidän kirkollamme on profeerallinen rooli Lähi-Idässä. Sen on oltava profeettana palvelemassa Herraa ja lähimmäisiä. Meidän vahvuutemme ei ole suuruudessa vaan todistuksessa, jonka annamme rakkauden, oikeudenmukaisuuden, toivon, anteeksiantamuksen ja sovinnonteon kautta. Teemme tämä osallistumalla kasvatustyöhön, uskontojen väliseen vuoropuheluun muslimien ja juutalaisten kesken sekä Pyhän Maan uskonnollisten instituutioiden neuvoston (CRIHL) kautta. Neuvostossa teemme yhteistyötä kahden päärabbin, islamilaisen oikeusistuimen, Palestiinan uskontoministerin ja kirkkojen johtajien kesken. Itse näen, että niin kauan kuin kirkko on erottamaton osa yhteiskunnan kudosta, se toimii elävänä todistuksena.
Mikä on viikon merkitys Luterilaiselle maailmanliitolle ja sen jäsenkirkoille?
Uskontojen harmonian viikko on tärkeä luterilaisille ja LMN jäsenkirkoille koska missään maailmassa luterilaiset kirkot eivät elä omaa irrallista elämäänsä. Luterilaiset kirkot toimivat yhdessä muiden uskonnollisten yhteisöjen kanssa ja ovat usein vähemmistökirkkoja ja silloinkin kun ne ovat enemmistöasemassa eivät ole yksin.
Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon osallistuminen viikon viettoon lähettää viestin LMN:n jäsenkirkoille ympäri maailman, että on tärkeää löytää yhteiset arvot, edistää oikeudenmukaisuutta, rinnakkaineloa, rauhaa, suvaitsevaisuutta ja työskennetllä yhdessä köyhyyden lievittämiseksi, naisten aseman parantamiseksi ja sovinnon puolesta maailmassa. Kutsun kaikki jäsenkirkot huomioimaan tämän ja osallistumaan harmonian viikon toteutukseen tulevina vuosina.
Mitä tämä merkitsee ihmiskunnalle?
Minä vetoan kaikkiin uskoviin, että uskonto voisi olla sopusoinnun, oikeudenmukaisuuden ja sovinnon lähde tässä maailmassa. Löytäkää pyhistä kirjoituksista se mikä vahvistaa rakkautta Jumalaan ja lähimmäiseen, älkää pyrkikö etsimään sitä mikä erottaa. Löytäkää pyhistä kirjoituksista yhteisiä arvoja ja inhimillisyyttä. Niin voimme elää sovinnossa.
Piispa Munib Younanin haastattelu Interview with Bishop Younan on First “World Interfaith Week of Harmony” JERUSALEM/GENEVA, 4 February 2011 (LWI) – Alkuperäinen teksti (engl).