Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. Joh 1:5.
Salaam ja armo teille tänä jouluna Jeesuksen syntymämaasta. Missä päin maailmaa olettekin, olkoon juhlanne rauhallinen ja olkoon uusi vuosi rauhallinen meille kaikille missä tahansa elämmekin. Joulu on ehdottomasti paras aika puhua rauhasta sillä juuri silloin Rauhan Ruhtinas syntyi keskellemme.
Jouluna kuulemme tarinan Jeesuksen syntymästä pienessä Betlehemin kaupungissa ja kuinka tapahtuneesta kertoneen enkelin sanoma oli:
Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus Herra. Tämä on merkkinä teille: löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä. Luuk 2:10:12.
Enkelin viesti järkytti kedolla olevia paimenia tuona yönä. He pelkäsivät jopa hyviä uutisia.
Nykyisin enkelin sanat ovat keskeinen osa meille kerrottua joulun tarinaa ja juhlamme syy ja ilomme lähde. Joskus kun kauniit laulu ja joulukoristeet unohdamme kuitenkin seimen lapsen. Silloin juhlan varsinainen merkitys voi kadota meiltä.
Jouluna emme myöskään halua kuulla Johannes Kastajan ääntä, kun hän kutsuu meitä erämaasta katumaan ja valmistamaan tietä Herralle. Tuollainen profeetallinen julistus häiritsee meidän juhlintaamme. Emme halua sitä himmentämään joulun iloa ja juhlintaamme.
Johannes Kastajan häiritsevät vaatimukset ovat kuitenkin erottamaton osa joulun sanomaa. Samalla kun ympäri maailman ihmiset koristavat kotinsa jouluvaloilla, terrorismin ja sodan pimeys on levinnyt maailmaamme. Niiden kauhut voidaan kokea Pariisissa, Beirutissa, Malissa, Nigeriassa, San Bernardinossa ja monessa muussakin paikassa. Sota ja sanomat sodista leviävät maihin, jotka ovat eläneet rauhassa. Ääriliikkeet löytävät tiensä kaikkiin uskontoihin ja käyttävät niitä hyväkseen. Lähi-Idässä kristittyihin kohdistuu kovat paineet joka taholta.
Johannes Kastajan sanat on selvästi tarkoitettu juuri meille ja omalle ajallemme. Kansakuntien on kaduttava tekojaan ja poliitikkojen on muutettava toimintatapojaan. Ihmiskunnan on uudelleen käännyttävä Jumalan puoleen. On raivattava tie rauhaan, oikeuden toteutumiseen ja tasa-arvoon. Tie raivataan hyvällä hallinnolla ja poliittisella vastuun ottamisella – ei pitäytymällä ainoastaan myötätunnon ilmaisemiseen.
Kun levottomuudet maailmassa yltyvät, joudumme vaeltamaan pimeässä. Pimeys sokaisee ja saa meidät helposti vihaamaan niitä, jotka ovat erilaisia. Juuri tästä pimeydestä Jesaja (9:2) puhuu:
“Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.”
Kun maailma valmistautuu juhlimaan Messiaan syntymää, meidän on hyvä muistaa että joulun ilosanoman rinnalla ääni huutaa meille lakkaamatta erämaasta, enkelin ilmestyminen säikyttää ja yllättää meidät. Joulu ravistelee uskomuksiamme ja ennakkoluulojamme. Joulun sanoma myös lävistää sielumme pimeyden Jumalan rauhan, armon ja oikeudenmukaisuuden valolla.
Kun tänä vuonna kuuntelemme jouluevankeliumia, muistakaamme että se haluaa myös vavahduttaa, kehottaa ja muuttaa meitä profeetallisella sanomallaan, jota maailma kipeästi kaipaa. Lohdullista joulun sanomassa on että Jeesus lapsi syntyi yöllä synkimpään pimeyteen. Iloitsemme siitä, että Jeesus-lapsen valo edelleen loistaa kirkkaana Palestiinan sydämestä antaen kristityille kaikkialla toivoa ja voimaa. Onhan kirjoitettu:
”Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.”
Kehotan tänä jouluna kaikkia, jotka kuulevat sanoman maailmaa muuttavasti Jeesuksen syntymästä, ryhtymään tämän muutosviestin sanansaattajiksi kertomaan siitä rauhasta, rakkaudesta ja armeliaisuudesta, jonka Jumala haluaa tuoda maailmaan. Pastori Tri Martin Luther King Jr. sanoi: ”Pimeydellä ei voi voittaa pimeyttä, vain valo voi sen voittaa.” Vihaa ei voiteta vihalla vaan rakkaudella. Jumalan vastaus tälle rikkinäiselle maailmalle oli valo, jonka Jeesus Kristus toi tullessaan. Me emme saarnaa pimeydestä, emme opeta kostoa ja levitä epätoivoa. Emme turvaudu ääriajatteluun ja sorru muukalaisvihamielisyyteen toisin uskovia ja toisenlaisia ihmisiä kohtaan. Me haluamme antaa todistuksen rakkauden valosta tässä maailmassa.
Pyydän kaikkia, jotka ovat lähteneet seuraamaan tähteä ja joita Betlehemin lapsen rakkauden sanoma on koskettanut, jakamaan rauhan, oikeuden ja tasa-arvon valoa niille, jotka elävät pimeydessä.
Tänä vuonna haluamme tuoda valoa erityisesti kahden yhteisön elämään: Pakolaisten ja Lähi-Idän kristittyjen.
Ensinnäkin, olemme nähneet niiden ihmisten kärsimyksen, jotka ovat joutuneet pimeyden ytimeen tänä vuonna ja joutuneet pakolaisina jättämään kotinsa etsiessään turvapaikkaa aivan kuten Jeesuksen vanhemmat aikanaan. Monet maat avaavat ovet, sydämet ja kodit perheille, jotka ovat jääneet vaille kotia että he saisivat apua ja toivon paremmasta. Kiitän kaikkia, jotka ovat tehneet laupeuden tekoja ja eläneet todellisessa joulun hengessä.
Samaan aikaan monet pelkäävät jakaa leipäänsä muukalaisten kanssa. Monet poliitikot puhuvat pakolaisista vain anonyymeinä massoina ja tilastoina ja uhkakuvina, jotka täytyy ottaa hallintaan. Koska itse olen taustaltani pakolainen, kehotan kaikkia maailman johtajia ja kaikkia ihmisiä muistamaan että kyse on ihmisistä ja yksilöistä, jotka ovat tässä maailmassa Jumalan kuvia ja siten mittaamattoman arvokkaita. Haluammeko me todella ajaa nämä sisaremme ja veljemme, jotka ovat paenneet tappamisen ja sorron pimeyttä, toiseen itse luomaamme pimeyteen, jossa viha, epäluulo, poissulkeminen ja uskonnolliset ennakkoluulot vallitsevat? Pelkomme ei saa sammuttaa keneltäkään toivon valoa, rauhan valoa, sukupuolten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien valoa. Myös uskonnon vapaus on valoa, johon myös he ovat kutsuttuja. Jumala itse kehottaa meitä ottamaan nämä pakolaiset vastaan lämmöllä antaen Kristuksen valon loistaa heille.
Toiseksi, meitä huolestuttaa kristinuskon kohtalo ja tulevaisuus Lähi-Idässä. Kuten olen usein tähdentänyt, yleistykset, huolestuneisuus ja myötätunto eivät riitä. Kristityt sisaret ja veljet Syyriassa, Irakissa ja monissa muissa maissa kärsivät. He näkevät vain sorron ja epäoikeudenmukaisuuden, vainot ja karkotusten pimeyttä. Pelkästään heidän turvallisuutensa puolesta rukoileminen ei riitä. Heidän kotiinpaluulleen on luotava turvalliset edellytykset. He tarvitsevat lakeja suojakseen ja naapureiden hyväntahtoisuutta ja kunnioitusta ja oikeuden toteutumista, että heidän elämänsä saadaan raiteilleen. Joulun valo loistakoon näyttäköön heille tietä.
Meitä Betlehemin seimen äärellä asuvia arabikristittyjä askarruttaa, mitä maailmalla mahdetaan tarkoittaa, kun sanotaan että välitämme Lähi-Idän kristittyjen kohtalosta. Nähdäänkö, että meillä on jokin tehtävä kotimaassamme vai olemmeko maailman kristityille ainoastaan museoesineitä?
Monet kristityt kärsivät täällä ja ajattelevat, että ainoa mahdollinen ratkaisu on muuttaa pois kotimaasta paikkaan, jossa ei ole sortoa ja eriarvoisuutta. Monet ovat jo lähteneetkin. Näemme kuitenkin, että ei ole turvapaikkaa, jossa ei olisi väkivaltaa ja ennakkoluuloja. Me Palestiinan kristityt olemme konkreettisesti olleet seimen äärellä kaksi tuhatta vuotta ja aiomme olla myös seuraavat kaksi tuhatta vuotta.
Arabikristityillä on tärkeä tehtävä meidän aikanamme. Kehotan kaikkia arabikristittyjä erityisesti muistamaan, että meidän olemassaolollemme on Jumalan asettama tarkoitus. Kristittynä täällä eläminen Lähi-Idässä ja Palestiinassa ei ole rangaistus vaan se on etuoikeus. Me olemme täällä pelastushistorian tapahtumapaikoilla eläviä todistajia siitä, kuinka Jumalan valo ja armo ovat tulleet maailmaan.
Meidän etuoikeutemme ja tehtävämme on myös kertoa maailman ihmisille, millaista on elää rauhassa lähimmäisten kanssa, olivatpa nämä muslimeja tai juutalaisia. Kun uskonnolliset ennakkoluulot ja viha kasvavat, rauhanomainen rinnakkaiselomme Palestiinassa näyttää valoa vihan pimeyteen. Meidät on kutsuttu rauhantekijöiksi, oikeuden tuojiksi, profeetoiksi, kaiken tämän kärsimyksen, vainon, miehityksen ja äärimmäisyysajattelun keskellä. Me olemme valonpilkahdus pimeydessä, koska olemme nähneet valon ylhäältä. Valon, joka loistaa seimen äärellä Betlehemissä. Jesaja (9:6) kirjoittaa:
”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.”
Yli kaksi tuhatta vuotta sitten Rauhan Ruhtinas syntyi Betlehemissä. Hän sovitti meidät Jumalan kanssa ja kutsui elämään sovussa lähimmäistemme kanssa. Rauhan Ruhtinas ei opettanut väkivaltaa toisin uskovia, toisen kielisiä tai toisesta kulttuurista tulevia kohtaan. Nykyäänkin yhä vain opettelemme elämistä valon lapsina ja mietimme, mitä tämän maailmanhistorian suurimman tapahtuman Jeesuksen syntymän tulisi merkitä meille. Jos se oli todellisuutta silloin, miksi ei nyt meidän aikanamme? Jos se on mahdollista meidän kotiseudullamme, miksi ei sitten Syyriassa ja Irakissa? Miksi ei Ranskassa, Yhdysvalloissa tai muualla maailmassa?
Rauhan Ruhtinas on syntynyt, rakkauden valo on tullut pimeyteen. Jouluna meillä on syytä olla horjumattomia toivossa ja luottamuksessa että kun yö on pimeimmillään, Jeesuksen Kristuksen valo voi sen pimeyden voittaa. Mikään mikä meitä ahdistaa ei voi meitä kukistaa sillä:
”Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.”
Vaikka elämme pimeyden keskellä, kutsun teitä sisaret ja veljet Kristuksessa löytämään toivon, rauhan ja ilon joulun todellisesta sanomasta. Kulutusjuhlan sijaan rakentakaamme yhteyttä lähimmäisiimme! Käynnistäköön rukouksemme rauhan puolesta vakaumuksellisen toiminnan rauhan edistämiseksi! Ja missä tahansa olemmekin tänä jouluna, olkaamme joulun valon todistajia, että maailman pimeys väistyisi ja maailma tulisi kumartamaan Seimen Lasta – Rauhan Ruhtinasta, joka Betlehemissä toi valon maailmaan. Rukoilkaamme toinen toistemme ja koko maailman puolesta, että Jumala päästäisi maailman pimeydestä Kristuksen valoon.
Toivon sinulle rauhallista ja hyvää joulua ja siunattua uutta vuotta 2016. Toteutukoon rauha, sovinto ja anteeksianto.
Piispa Tri. Munib Younan
Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko