Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Pyhiinvaeltajia kutsutaan mukaan rauhantyöhön

25/5/2010

 
Picture
Julkaistavaksi 25.5. 2010  (Kuva Juan Michel/KMN)
 
Vierailujen Pyhässä Maassa tulisi mahdollistaa aidot kohtaamiset paikallisten palestiinalaisten asukkaiden kanssa ja tutustumisen heidän elämäntodellisuuteensa, johon kuuluvat tuntikausien jonot tarkastuspisteillä matkalla kouluun, työhön, tapaamaan sukulaisia tai lääkärissä käyntiä varten.

Pyhillä paikoilla käymisen ja niiden kunnioittamisen lisäksi pyhiinvaeltajien tulee pyhässä maassa  kohdistaa mielenkiitoa palestiinalaisiin, jotka asuvat alueella ja joiden elämää omassa maassaan haittaa ja rajoittaa Israelin ylläpitämä miehitysvalta. Tämän vetoomuksen laati ryhmä, joka koostui 27 teologista, palestiinalaiskristityistä kansalaisaktiiveista, matkanjärjestäjistä ja ihmisoikeus- ja painostusryhmien edustajista 14 maasta. He kokoontuivat Chavannes-de-Bogis:ssa Geneven lähellä Sveitsissä 18.-21.5. 2010.

"Oikeudenmukainen matkailu keskittyy tunnistamaan polittiset realiteetit. Kokemalla edes osittain sen, minkä palestiinalaiset joutuvat kestämään joka pävä, vierailija voi saada käsityksen niistä oikeudenloukkauksista, jotka ovat palestiinalaisten jokapäiväistä leipää. Tämän ymmärryksen kautta kävijässä syntyy halu auttaa ja myötävaikuttaa siitä, että kasautuneita oikeudenloukkauksia ja epäoikdenmkaisuutta aletaan purkaa. " sanoo Vaihtoehtoisen matkailun järjestön ATG:n johtaja Rami Kassis.

Chavannes-de-Bogisin kokouksen osallistujat vetoavat Pyhän Maan matkakohteeksi valinneisiin ja pyhiinvaeltajiin, että nämä osoittaisivat solidaarisuutta palestiinalaiskristityille, joiden suvut ovat asuneet maassa 2000 vuoden ajan. Heidän määränsä vähenee nopeasti pakolaisuuden ja maastamuuton vuoksi. Elämä miehitetyssä maassa on monille muuttunut mahdottomaksi.

Israelilaisten kanssa yhteistyössä toimivien matkanjärjestäjien kautta Pyhään Maahan tulevat matkailijat ja pyhiinvaeltajat sivuuttavat palestiinalaiset eivätkä kohtaa sitä todellisuutta, jossa palestiinalaiset elävät. He kuulevat tarinoita, jotka tukevat israelilaisten näkemystä asiasta ja kuulevat perustelua asioille, jotka vain pahentavat palestiinalaisten tilannetta. . “He ajattelevat tuovansa toivon, mutta tosiasiassa he riistävät sen koko alueelta" sanoo Rifat Kassis, joka edustaa Kairos-Palestiinaa. Kairos-Palestiina (Palestiinan hetki) on liike, joka pitää esikuvanaan Etelä-Afrikan kairos-asiakirjaa. Kairos-Palestiina on paikallisten kristittyjen aloite, joka käsittelee Palestiinan kysymystä teologisesta näkökulmasta ja ehdottaa toimenpiteitä, joilla voidaan pyrkiä oikeudenmukaiseen rauhaan.

Eettinen ohjeisto matkailjoille

Palestiinaan suuntautuvan matkailun todettiin kokouksessa olevan mahdollisuus kokea paikallisten asukkaiden kanssa kristittyjen yhteyttä yhtenä totisena Kristuksen ruumiina. Palestiinan veljien ja sisarten kohtaamisen kautta pyhiinvaellus ei jää pinnalliseksi vaan siitä voi tulla todellinen muutoskokemus.

Kokousedustajat suosittelevat, että pyhiinvaeltajat noudattavat Pyhän Maan matkailun eettistä ohjetta, jonka on laatinut palestiinalainen matkailualan toimijoiden verkosto. Ohjeisto antaa suosituksia matkalle valmistumiseen, toimintaan ja pukeutumiseen matkan aikana ja koskien matkan jälkeisiä toimenpiteitä.

Osallistujat halusivat ilmaista huolensa koskien sitä monopolistista tapaa, jolla Israel sääntelee Pyhän Maan matkailua estämällä ja rajoittamalla palestiinalasten matkanjärjestäjien, hotellien ja oppaiden  toimintaa. Israel on tosiasiallisesti pyrkii estämään Palestiinan matkailuelinkeinon - maan erittäin tärkeän elinkeinohaaran - kehittämisen .

Israelin miehitys vaikeuttaa palestiinalaisten jokapäiväistä elämää oleellisesti. 400 Israelin armeijan tarkastuspistettä Länsirannalla estävät työmatkoja, terveydenhuoltopalvelujen saantia, koulunkäyntiä ja sukulaisten yhteydenpitoa. Israelin rakentama eritysmuuri silpoo palestiinalaisten maat ja erottaa Itä-Jerusalemissa asuvat palestiinalaiset Länsirannan asukkaista. Näin Jerusalem palestiinalaisten elämän, kulttuurin ja kaupankäynnin keskuksena on tullut monille saavuttamattomaksi. Israelin viranomaiset estävät Länsirannalla asuvien palestiinalaiskristittyjen pääsyn Jerusalemiin pyhille paikoille myös Pääsiäisenä ja muina kirkollisina juhlapäivinä.

Vastoinkäymisistä huolimatta, viimeaikaiset raportit koskien Palestiinan matkailuelinkeinon kehitystä todistavat että se on elinvoimainen ja kasvukykyinen. Matakilupalvelut Palestiinassa pystyvät tarjoamaan ainutlaatuisia aitoja elämyksiä ja matkapaketteja erilaisille kohderyhmille. Esimerkiksi Kristuksen syntymän polulla Nasaretista Beetlehemiin matkailijoille tarjotuu mahdollisuus tavata paikallisia kristittyjä, beduiineja ja muiden yhteisöjen edustajia.

Kokouksen Chavannes-de-Bogis:ssa järjesti Alternative Tourism Group  yhteistyössä Kirkkojen maailmanneuvoston Palestiinan ja Israelin ekumeenisen foorumin (PIEF) kanssa. Mukana oli myös Ekumeeninen matkailuyhteisö (Ecumenical Coalition on Tourism, ECOT) ja Kairos Palestiina., Kirkkojen maailmanneuvoston jäsenkirkot Israelissa ja Palestiinassa sekä  Palestiinan ja Israelin ekumeeninen foorumi.  
WCC member churches in Israel and Palestine
Palestine-Israel Ecumenical Forum
________________________________________
Kirkkojen maailmanneuvosto vaalii ja edistää kristittyjen yhteyttä uskossa, todistuksessa ja maailmanlaajuisessa palvelutehtävässä rauhan ja oikedenmukaisuden toteuttamiseksi maailmassa. Tämä kirkkojen välinen ekumeeninen yhteisö perustettiin vuonna 1948. Nyt sen jäseninä on 349 protestanttista, ortodoksista, anglikaanista ja muuta kirkkoa, jotka edustavat maailmanlaajuisesti yli  560 miljoonaa kristittyä. yli 110 maassa. Kirkkojen maailmanneuvosto toimii läheisessä yhteydessä roomalaiskatolisen kirkon anssa. Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri on pastori, tohtori Olav Fykse Tveit Norjan luterilaisesta kirkosta. Järjestön päämaja on Genevessä Sveitsissä.

Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.