Genevessä 18.-21.5. 2010 tapasivat 23 organisaation edustajat 14 maasta - yhteensä 27 osanottajaa - keskustelemaan Palestiinanan tilanteesta. Edustettuina olivat seitsemän tunnustuskunnan teologit, matkailun kehittäjät ja aktiivit, palestiinalaiskristityt ja matkanjärjestäjät. Heidät oli saanut liikkeelle Kairos-Palestiina-julkilausuma ja tarkoituksena oli luoda edistää pyhiinvaellusta, joka voisi muuttaa kaikki kristityt ja ohjata heidät Jeesuksen seuraajina ja Jumalan perheväkenä työskentelemään oikeuden mukaisen rauhan puolesta niin että sekä israelilaiset että palesiinalaiset saisivat elää rauhassa ja ihmisarvonsa säilyttäen.
Konteksti
Palestiinalaiset ovat joutuneet kokemaan 62 vuotta oikeuksien anastamista ja maanpakolaisuutta ja 43 vuoden miehityskauden. Miehitys on riistänyt heiltä heidän perusoikeutensa, johtanut heidän yhteisönsä taloudellisen kurjistumisen tielle ja vakavasti rajoittanut heidän mahdollisuuksiaan saada koulutusta, terveyspalveluja, harjoittaa vapaasti uskontoaa ja etsiä töitä. Lisäksi miehitys on eristänyt palestiinalaisia toisistaan. [Israelin] siirtokuntien rakentaminen [Länsirannalle] on ristiriidassa Geneven sopimuksen määräysten kanssa, jotka kieltävät miehittäjävallalta siviiliväestön siirtämisen miehitetylle alueelle. Näiden törkeiden laittomuuksien ja oikeuksien loukkausten sietäminen on uhka ihmisyydelle ja murentaa kansakuntien kykyä ratkoa konflikteja rauhanomaisesti kansainvälisen lainsäädännön avulla. Kehotamme kaikkia uskovia ryhtymään toimeen, että Israelin toimeenpanema palestiinalaisalueiden miehitys voidaan lopettaa YK:n päätöslauselmien mukaisesti.
Haluamme ilmaista syvän huolestuneisuutemme koskien Palestiinan kristityn väestön nopeaa vähenemistä. Palestiinan kristityt ovat pitäneet yllä kristillistä perinnettä alueella 2000 vuoden ajan alkuseurakunnan ajoista asti. Tätä taustaa vasten Israelin armeijan toiminta on täysin tuomittavaa, kun se kieltää palestiinalaisia jatkamasta jumalanpalvelusta heidän pyhillä paikoillaan.
Pyhiinvaeltajat, jotka eivät ole yhteydessä palestiinalaiseen ahdingossa elävään paikallisväestöön, itse asiassa tukevat miehitystä. Tällaiset pyhiinvaeltajat riistävät toivon koko alueelta.
Kairos-julistuksessa todettiin, että miehitys on synti. Tämä kokous totesi, että monien seurakuntien kristillinen opetus on alistavaa eikä vapauttavaa. Se kieltää meiltä elämän mahdollisuuden sen sijaan että tukisi sitä. Tällaiset opetukset ovat ristiriidassa kristillisten perusarvojen, empatian, myötätunnon kanssa ja ne näyttävät kieltävän Jumalan rakkauden joiltakin ihmisryhmiltä. Nämä opetukset sivuuttavat kristityn velvollisuuden toimia rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta maailmassa.
Israelin valtion tuella luotu israelilaisten matkailuyritysten monopoli Pyhässä Maassa tapahtuvaan matkailuun rampauttaa Palestiinan elinkeinoja ja ehkäisee matkailuelinkeinon kasvun siellä. Matkailuelinkeino Palesiinalaisalueilla ei pysty synnyttämään tuloja, joita tarvittaisiin taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen ylläpitämiseen.
Siksi me kehotamme että:
- Kirkot torjuvat ja sanoutuvat irti sellaisista Raamatun tulkinnoista ja teologisista opeista, jotka oikeuttavat Palestiinan miehityksen. Sen sijaan kehotamme kirkkoja opettamaan, että rakkauden Jumala on köyhien ja sorrettujen puolustaja. Kehotamme noudattamaan Kairos-julistuksen kutsua: "Tulkaa ja nähkää itse".
- Pyhiinvaeltajat [ja matkailijat] toteuttavat käyntinsä noudattaen eettisiä ohjeita, jotka laati Palestiinan vastuullisen matkailun verkosto etsien uutta ja syvempää totuutta, osallistuen määrätietoiset ja tiedostavasti matkalle palestiinalaisten kanssa heidän maansa ja historiansa halki. Kehotamme pyhiinvaeltajia varaamaan aikaa, jotta he voivat kuulla heitä, keskustella ja rukoilla heidän kanssaan ja nähdä Jumalan läsnäolon Palestiinan kansan kamppailussa oikeudenmukaisuuden puolesta.
- Matkailijat suhtautuvat palestiinalaisiin vastuullisesti: tapaavat heitä heidän maillaan, viettävät vähintään puolet ajastaan heidän kanssaan, pyrkivät aidosti ja avoimesti kohtaamaan heitä ja oppimaan uutta koskien heidän elämäänsä, toiveitaan ja unelmiaan.
Alternative Tourism Group (ATG, englanniksi), Palestiina
Palestiinan ja Israelin ekumeenin foorumi (KMN-"PIEF", englanniksi),
Ecumenical Coalition on Tourism (ECOT)
Kairos Palestiina