Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

"Todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan"

22/12/2019

 
Picture
Joulukuun 20: 2019
Piispa Munib Younan

Kun sytytämme kynttilöitä ja jouluvaloja saleihin, kaduille, kirkkoihin ja koteihin tänä vuonna juhliaksemme joulua, meidän olisi syytä kysyä itseltämme yksi kysymys: 

"Onko maailma täynnä pimeyttä vai valoa?" 

Evankelista Johannes puhuu pimeyden ja valon vastakkainasettelusta ja julistaa että Johannes Kastaja oli valon todistaja; sen todellisen valon, joka valaisee jokaisen ja oli tulossa maailmaan (Joh. 1:9). Evankelista Johanneksen mukaan seimen lapsi itse oli se valo, joka tuli maailman pimeyteen. Hänen mukaansa maailma tarvitsee vain yhden valon joka on Jeesus Kristus.


Jeesus syntyi Betlehemissä aikana jolloin pimeys ja toivottomuus vallitsi. Jumala ei kuitenkaan antanut meidän jäädä pimeyden, synnin ja vihan valtaan. Sen sijaan Jumala Luojamme lähetti Jeesuksen syntymään pieneen kylään ja makaamaan vaatimattomaan eläinten syöttökaukaloon näyttääkseen meille miten Jumalan rakkauden valo aina loistaa mitä odottamattomimpiin paikkoihin. Siksi paimenten kedolla Beit Sahourissa enkelit lauloivat: "Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa." 

Pelkäänpä, että katsoessamme tämän päivän maailmaa, näemme enemmän pimeyttä kuin valoa. Täällä Jerusalemissa usein rukoilemme: "Herra, milloin valosi loistaa maallemme? Milloin Betlehemin lapsi synnyt keskellemme uudelleen?"

Joulumme eivät voi koskaan olla täysin riemuntäyteisiä ennen kuin rauhan ja oikeudenmukaisuuden valo valaisee tässä maassa ja kaikissa maissa. Jouluaikana näemme vilauksenomaisesti lupauksen, mutta odotamme että rauha, oikeudenmukaisuus ja rakkauden henki täyttävät väsyneet sydämet, virvoittavat uupuneet yhteisöt ja toivoa kaipaavat kansakunnat. Kansamme vaeltaa edelleen pimeydessä. Tule, tule Immanuel! Sinä olet todellinen valo, joka valaisee koko maailman. Valaise elämämme rakkaudellasi ja armollasi!

Olen matkustanut paljon ympäri maailman ja tavannut eri kansojen ihmisiä. Joskus kysyn itseltäni miksi ihmiset joilla on kaikki tieto ja teknologia, yhä näyttävät rakastavan pimeyttä enemmän kuin valoa. Erityisesti tänä vuonna täytyy olla rehellinen itselleen ja nähdä totuus maailman johtajista. Miksi meitä elähdyttää enemmän viha kuin rakkaus? Miksi muukalaisvastaisuus voittaa erilaisuuden hyväksynnän? Islamin ja juutalaisvastaisuus leviää. Kristittyjen vainoaminen on yleistä yhä useammassa maassa. Viha, kosto ja sota kehystävät todellisuuttamme. Miksi?. 

Voisin vastata tähän, että ihmiset yhä kulkevat pimeydessä eivätkä ole nähneet rakkauden valoa ja kokeneet sen vapauttavaa voimaa. Uskon että seimen lapsi kutsuu syvästä yön hiljaisuudesta kristittyjä ja kaikkia maailman uskontojen edustajia löytämään yhteiset arvot. Nähdäkseni tämä työ on uskonnollisten johtajien pyhä kutsumus, koska meidän pitää pikimmiten nousta niitä voimia ja valtakuntia vastaan, joka uhkaavat ihmisyyttä ja koko luomakuntaa. Vaadimme, että maailman johtajat lopettavat "oikeutetun" sotimisensa ja alkavat puolustaa rauhaa. Meidän täytyy kertoa asekauppiaille, että Lähi-Itä ei tarvitse lisää aseita. Me tarvitsemme ainoastaan oikeudenmukaisuutta.

Meidän tulee yhdessä kävellä kohti valoa ja jättää taakse kaikki ihmisiä jakavat opit. Valkoisen rodun ylivalta, uskonnollinen vaino, sukupuolten epätasa-arvo, vallan, maan ja rahan himo on pantava pois. Jos haluamme kulkea valossa, seurakuntalaisille (ja erityisesti lapsille) on kerrottava että Jumala loi ihmiset rakkaudessaan ja haluaa että kaikki voivat elää tasavertaisina hoitaen ja palvellen maailmassa toisiamme ja luomakuntaa.

Kristittyinä julistamme jouluna että Kristus on syntynyt kaikille luoduille, kärsi ja ylösnousi kaikkien puolesta. Seimen valo loistaa kaikille ja sillä on voima valaista maailman jokainen kolkka. Seimen lapsi ei kuulu ainoastaan meille. ,Siksi enkelit laulavat Betlehemin yllä: kaikille:  "Maan päällä rauha ihmisillä joita hän rakastaa."

Jouluna huomiomme kohdistuu Betlehemiin ja Pyhään Maahan. Jumalan ihmiseksi tulemisen maassa ei nähdä rauhan valoa eikä oikeudenmukaisuus siellä vallitse. On häpeäksi koko maailmalle, että tätä konfliktia ei ole vieläkään ratkaistu. Nyt kansainvälistä lainsäädäntöä ja sopimuksiakaan ei enää noudateta. Vallanhimo ja vallankäyttö hyväksytään mieluummin kuin järkevä ajattelu. Oikeuden toteutumista ja Palestiinan miehityksen lopettamista ei ole näkyvissä. On helppo olla pessimistinen, jopa katkeroitua. Kukaan ei halua elää tässä pimeydessä. Olemme kurkkuamme myöten täynnä vihanmielisyyttä, koston kierrettä, pommeja, tappoja, salamurhia ja ampumavälikohtauksia.

Siksi ihailen niitä ihmisiä ja kansakuntia, jotka yhä sitoutuvat rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolustamiseen. He eivät ole väsyneet etsimää Valoa. Kunnioitan niitä, jotka ymmärtävät että vallassa roikkumista arvokkaampaa on antaa oikeudelle ja rauhalle mahdollisuus kaikkien hyvinvoinnin vuoksi. Tasa-arvo, yhtäläiset mahdollisuudet ja yhteinen vastuu ovat niin paljon valoisampi näköala kuin miehityksen, vihan ja sodan ies.

Seimen lapsi kutsuu kaikkia tämän maan johtajia ja kaikkia maailman johtajia panemaan syrjään oman edun tavoittelun ja antamaan palestiinalaislle ja israelilaisille mahdollisuus nähdä vapautuksen ja oikeudenmukaisuuden valon yhdessä. Tämä sama lapsi opettaessaan ja parantaessaan ihmisiä, sanoi: "Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän. (Joh. 10:10). Mitä on yltäkylläinen elämä? Se on ihmisen arvon tunnustamista. Vasta kun israelilaiset ja palestiinalaiset yhdessä tuntevat Jumalan antaman ihmisarvon, voimme me kristityt vapautuneesti juhlia joulua. Silloin voimme enkelien kanssa puhjeta ylistykseen: "Maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa!" Rauha erityisesti Lähi-Idän ihmisille!

Pyydän sinua tänä jouluna palavasti rukoilemaan Jumalalta, että Pyhä Maa pääsisi tästä jumalattomasta konfliktista eroon. Rukoile, että Betlehemin seimen valo valaisisi kaikkien mielet ja sydämet. Että valo loistaisi poliitikkojen, rauhantekijöiden, vallanpitäjien, köyhien, syrjittyjen, ystävien ja vihollisten sydämiin. Että kaikki kuulisivat Kristus-lapsen viestin: "Loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa." (Matt. 5:16).

Hyvää Joulua, Merry Christmas! Kul sane wa intou salam! Hyvää Uutta Vuotta 2020.
+ M. Younan




Ylösnousemus on toivon sanoma maailmalle

19/4/2019

 
Picture
Copyright: Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko (ELCJHL).

​Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon kanssanne nyt ja iankaikkisesti. 
 

Pääsiäistervehdys 2019
Piispa, tri Munib Younan
Jerusalem
munib.younan@icloud.com

***

Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti. 
Room 8:24-25.
 
***


Sisaret ja veljet Kristuksessa
 
Halleluja, Kristus nousi kuolleista, totisesti nousi, Halleluja!
 
Maailman hirvittävien tapahtumien äärellä tunsin tänä vuonna haluttomuutta kirjoittaa pääsiäistervehdystä.

Palestiinalaisten epätoivo on entisestään kasvanut Israelissa pidetty vaalien myötä. Me kysymme, voiko oikeus koskaan toteutua. Voiko tulevaisuutemme perustua oikeudenmukaiseen rauhaan? Kuinka kauan meidän on kärsittävä ennenkuin saamme asua rinnakkain rauhassa tässä maassa? Jerusalemin elämää leimaavat päivittäiset kamppailut Haram al Sharifin [Temppelivuoren] hallinnasta. Eikä palestiinalaisten jakautumiselle näy loppua.

Poliittiset ja rodulliset erottelut kasvavat joka puolella maailmassa, ei ainoastaan Pyhässä Maassa. Vaaleissa nousevat henkilöt, jotka panevat omat kapea-alaiset etunsa ihmiskunnan parhaan edelle.

Populismi ja ääriliikkeet kasvavat. Iskut moskeijaan Uudessa Seelannissa ovat vain yksi karmaiseva esimerkki vihasta, joka leviää kulkutaudin lailla maailmassa.

Hiljaisen viikon aluksi koko maailma sai katsoa kuinka Notre Damen katedraali Pariisissa paloi poroksi. Katsoessani kauniin kirkon paloa pohdin miltä maailman vinoon menevät asiat näyttävät. Emme mahda asioille mitään. Miksi minun pitäisi saada vaikuttaa maailman asioihin? Mikä vaikutusvalta kirkolla on muuttaa asioita? Voivatko kristityt vaikuttaa kehityksen kulkuun maailmassa.

Sitten havahduin epätoivostani, kun ajattelin että Jeesus nähdessään vihan, kateuden ja ihmisten välisen juovan saavan vallan kiirastorstaina ja pitkänäperjantaina varmasti tunsi samaa. Hän joutui kokemaan vallankäyttäjien ja vaikutusvaltaisten ihmisten tylyyden. Hänen kokemansa todisti että maailmaa ei hallitse rakkaus, totuus ja oikeudenmukaisuus. Jeesus Kristus koki rikkinäisessä maailmassa sen, mikä meitäkin päivittäin ahdistaa. Siksi heprealaiskirjeessä onkin kirjoitettu:

Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin. Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme. (Hepr 4:15-16)

Sitten tuli sunnuntai ja hauta oli tyhjä. Se muistuttaa meille, että Ylösnousemuksen Voima on suurempi syntiä ja kuolemaa. Ylösnousemuksen Voima on suurempi kuin vihan ja sorron voima. Pääsiäisaamun kirkkaus valaisee haudan pimeyden.

Pyhän Hengen liekki on voimallisempi kuin tuli, joka uhkasi polttaa Notre Damen. Se on myös voimallisempi kuin ympäri maailman kirkkoihin, moskeijoihin ja synagogiin hyökkäävien tuhopolttajien, joukkomurhaajien ja rikollisten liekit.
Eivätkö ihmiset pitkäperjantaina ajatelleet että hauta oli tarinan päätös?
Eivätkö Jeesuksen seuraajat lauantaina ajatelleet, että väkivalta oli nujertanut armollisuuden, rakkauden ja totuuden, jota Jeesus edusti?

Siksi meidän tulee aina riemuiten juhlia Pääsiäistä. Pääsiäinen on toivon ja Jerusalemin juhla. Meidän tulee aina julistaa ilosanomaa ylösnousseesta Kristuksesta. Kertakaikkista voittoa, jonka hän sai kuoleman, vihan ja sorron valloista.

Kun Jeesus avasi silmiemme eteen uuden vapauden ja oikeudenmukaisuuden maailman, Häntä syytettiin kiihottajaksi. Hän söi syntisten kanssa ja Häntä syytettiin häiriköksi. Lopulta jopa osa ehtoolliselle osallistuneista opetuslapsista kääntyi Häntä vastaan. He kielsivät hänet, kavalsivat suudelmalla tai hylkäsivät Hänet kun Hän kärsi ristillä. Risti ei ollut satunnainen historian tapahtuma vaan johdonmukaista seurausta ihmisen kyvyttömyydestä kulkea vanhurskauden ja rakkauden tietä, meidän haluttomuudestamme puolustaa totuutta valtaapitäviä vastaan. Siksi Herramme ristiinnaulittiin.

Risti on toivomme ja pelastuksemme! Se ei ollut tarinan loppu. Jumala herätti Jeesuksen kuolleista. Hauta on tyhjä. Tyhjästä haudasta syntyy Pääsiäisen toivo ja riemu.
 
Hänen ylösnousemisensa tähden olemme vakuuttuneita että epäoikeudenmukaisuus, raja-aidat, väkivalta, populismi, viha ja miehitys eivät jatku ikuisesti.

Hänen ylösnousemisensa tähden olemme vakuuttuneita että todelllnen valta ei ole väärillä vallankäyttäjillä ja rikkailla vaan Jumalan käsissä.

Hänen ylösnousemisensa tähden me pysymme täällä ylösnousemuksen maassa Jerusalemissa rukoillen ja työskennellen sovinnon, oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta, kunnes ne koittavat kaikille tämän maan asukkaille.

Hänen ylösnousemisensa tähden emme anna toivottomuuden turmella elämäämme vaan elämme Kristuksen antaman toivon varassa.

On sanottu että ihminen voi elää kolme viikkoa vailla ruokaa, kolme päivää ilman vettä ja kolme minuuttia vailla ilmaa. Ihminen ei kuitenkaan voi elää edes kolmea sekuntia ilman toivoa.

Vaikka pitkäperjantai tuntuu jatkuvan ikuisesti, meidän tulee uudistaa toivomme ihmisinä ja kirkkona tänä Pääsiäisenä ja luottaa Ylösnousseeseen Herraamme, joka todistaa että ahdistus ei jatku ikuisesti. Uskon että voimme kokea kuten ensimmäisen pääsiäisaamun todistajat, että sovitus, vapaus, rauha ja oikeus, totuus ja rakkaus yllättävät meidät. Ne tulevat aamunkoiton tavoin silloin kun meistä tuntuu että yö ei koskaan pääty.

Tämä olkoon elävä toivomme. Eläkäämme ylösnousemuksen synnyttämässä toivossa.

Al Masih qam! Hakan qam!

​Halleluja, Kristus nousi kuolleista, tosisesti nousi. Halleluja!
 
Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, varjelkoon sydämemme ja ajatuksemme Kristuksessa Jeesuksessa. Amen. 

Seimen Lapsi johdattaa jalkamme rauhan teille

21/12/2018

 
Picture
Kuva: Tietäjien kumarrus. Francesco Londonio, n. 1750. S. Marco, Milano. © G. Dallorto (Wikimedia Commons).
Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon teidän kanssanne nyt ja aina. Aamen.

Joulutervehdys 2018
Piispa, TT  MUNIB A. YOUNAN

“Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto. Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle. (Luuk 1:78-79)

Minulta usein kysytään: "Millaisessa ilmapiirissä Betlehemissä vietetään joulua tänä vuonna? Julistatteko sanomaa joulun rauhasta?" Vastaukseni on, että vaikka rauhaa ei politiikan maailmassa ole näköpiirissä, emme koskaan lakkaa julistamasta sanomaa siitä rauhasta, joka syntyi maailmaan Betlehemissä. Rauha ei ole mitään kauppatavaraa. Rauha ei ole myöskään maailman vallanpitäjien työn tulosta. Rauha on Jumalan lahja ihmiskunnalle. Sen tähden Jeesus syntyi seimeen Betlehemissä, meidän olosuhteisiimme, tuodakseen rauhan ihmisille. Jos Rauhan Ruhtinas päätti syntyä Palestiinaan, olen varma että seimen lapsi haluaa myös tuoda rauhan tähän maahan meidän aikanamme. Rauha on yhä mahdollinen maassamme. Rauha on mahdollisuus niin kauan kuin meillä on elävä Jumala.

Olen valinnut Sakariaan kiitosvirren tämän vuoden joulutervehdyksen teemaksi. Pappi Sakarias lauloi ylistystä, kun Jumala antoi hänelle lapsen vanhalla iällä. Se mikä näytti mahdottomalta, oli Jumalalle mahdollista. Elisabet ja Sakarias antoivat lapselle nimen Johannes ja tuli tunnetuksi Johannes Kastajana. Hän oli edellä kävijä, joka valmisti tietä Rauhan Ruhtinaalle. Sakariaasta oli varmaan hämmentävää tulla isäksi niin vanhana. Kuitenkin hän lauloi,
“Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto.” Sakarias ja Elisabet ymmärsivät että mikään ei ole mahdotonta Jumalalle. Nykyään voi toisinaan näyttää, että Jumala on unohtanut meidät tai riittävästi huomioi meidän tarpeitamme. Kertomus Johanneksen syntymästä muistuttaa, että Jumala voi tehdä mahdottoman mahdollisesti. Jumala toimii historiassa omalla jumalallisella tavallaan. Totisesti, Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto!

Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto joka valaisee ne pimeydessä olevat, ne jotka elävät kuoleman varjon maassa. Nykyään monet elävät pimeydessä; erityisesti ne meistä jotka levittävät vihaa, väkivaltaa ja ennakkoluuloja. Kuoleman varjossa eläviä ovat ne, jotka kohdistavat tämän vihansa toisiin ihmisiin, ne jotka riistävät toisilta ihmisoikeudet tai itsemääräämisoikeuden. Pimeydessä eläviä ovat myös ne, jotka levittävät vihaa uskontoa - islamia, kristinusko tai juutalaisuutta kohtaan. Ne, jotka levittävät antisemitismiä tai vainoavat kristittyjä. Ne jotka haluavat hallita populistisen ideologin turvin kieltäen avun pakolaisilta, käännyttäen maahanmuuttajat rajalta ja polkevat syrjittyjä ihmisiä elävät kuoleman varjossa. Siksi Sakarias muistuttaa meitä Jumalan armosta ja laupeudesta. Aamun koitto on karkottaa yön pimeyden. Maailman Valo syntyi Betlehemissä. Valo loistaa yhteiskuntaamme ja kirkkoihimme. Kuten evankelista Johannes sanoi: ”Todellinen valo, joka valaisee jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan.” (Joh 1:9). Jeesuksen opetukset, hänen ristiinnaulitsemisensa ja ylösnousemisensa - ei pelkästään Vapahtajan syntymä - toi valon maailmaan.  Seimen oljilta ristille asti Jeesus oli keskellämme pelastaakseen meidät synnin ja kuoleman pimeydestä. Hän on maailman todellinen valo ja hänen seuraajansa ”ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” (Joh 8:12). Loistakoon Hänen valonsa kaikkiin maailman pimeimpiinkin loukkoihin.

Sakarias myös ylistää Jumalaa, että valo johdattaa meidät rauhan teille. Tämän maailman oppineet, saarnaajat ja poliitikot puhuvat joulun aikaan rauhasta. Kun samat puheet toistuvat vuosi toisensa jälkeen, alkaa ihmetellä mitä rauha heille tarkoittaa. Ehkä se tarkoittaa vallitsevan järjestyksen - status quon - säilyttämistä? Näin vallanpitäjät voivat säilyttää asemansa. Toisille rauha varmaan merkitsee sotilaallista tasapainoa valtioiden välillä. Strateginen tasapaino voi estää sotatilan, mutta ei tuo rauhaa. Monet Lähi-Idän maat kiihdyttävät asevarusteluaan unohtaen että aseet synnyttävä vastakkainasettelua, pelkoa ja vihaa - eivät koskaan rauhaa.

Jotkut jopa ajattelevat, että uusien juutalaissiirtokuntien rakentaminen Länsirannnan palestiinalaisalueille tuo rauhan. Tietenkin tämä vain vähentää mahdollisuuksia saavuttaa rauha ja tosiasiallisesti laajentaa miehitystä. Myöskään alueen ulkopuolelta saneltu ratkaisu ei tarkoita rauhantilan saavuttamista. Pakotettu hyväksyminen ei ole rauha. Pakottamalla ei koskaan voida synnyttää rauhaa ruohonjuuritasolla. Kuten usein sanotaan: ”Rauha ei tarkoita konfliktin lopettamista vaan oikeudenmukaisuuden toteuttamista.”

Sakariaan kuvaama polku rauhaan sisältyy ajatuksen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta. Psalminkirjoittaja kuvailee kuinka ”oikeus ja rauha suutelevat toisiaan” (Ps 85:10). Jumalan Rauha, joka syntyi Betlehemissä vapauttaa sortajan ja sorretun, vahvan ja heikon, miehittäjän ja miehitetyn. Se oikeudenmukaisuuteen perustuva rauha. Siksi Jeesus Nasaretin synagogassa saarnatessaan sanoi: "Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen." (Luuk 4:18). Seuraammeko Vapahtajan synnyinmaassa ja Jerusalemissa Seimen Lasta polulla rauhaan ja vapauteen? Seuraavatko johtajamme tietä oikeuden toteuttamiseen ja rauhaan?

Me kristityt emme saa menettää uskoamme siihen että rauha tulee ja sorretut päästetään vapauteen. Jouluaikana kristtyjä ja kaikkia omaatuntoaan kuulevia kutsutaan rauhan ja vapauden tielle. Erityisesti tässä maassa missä Jumalan inkarnaatio, Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus ovat todellisuutta. Rukoilemme Jumalaa että hän vahvistaisi meitä olemaan rauhantekijöitä, sovinnon rakentajia ja oikeudenmukaisuuden puolustajia. Rukous on voimamme, jota ei voi miehittää eikä ottaa meiltä pois. Rukous aina horjuttaa sortajaa. Jumalan tahto on että kaikki kansat ja ihmiset saavat oikeutta ja voivat elää kunnioitettuina ja vapaina sorrosta. Siksi rukoilemme: Tapahtukoon sinun tahtosi.

Rukoilemme yhdessä että Seimen Lapsi johdattaisi jalkamme rauhan ja oikeudenmukaisuuden tielle niin että juuri meistä rukouksemme kautta tulisi Jumalan vastaus tähän rukoukseen.

Hyvää Joulua ja Siunattua Uutta Vuotta 2019

Wa Kol am wantum Bikhair.
Jumala siunatkoon teitä.

Jerusalem todistaa ylösnousemuksesta!

31/3/2018

 
Picture
1. Kor. 15:1-2.
Veljet ja sisaret, minä palautan mieleenne sen evankeliumin, jonka olen julistanut teille. Te olette ottaneet sen vastaan ja pidätte siitä kiinni, ja sen avulla te myös pelastutte, jos säilytätte sen sellaisena kuin minä sen julistin; muuten olette turhaan tulleet uskoviksi.


Sisaret ja veljet Kristuksessa ympäri maailman,

Ylösnousemuksen juhla on  myös Jerusalemin juhla.
Se on toivon juhla, jonka viettäminen Jerusalemissa on aina erityinen kokemus. Tässä kaupungissa Herramme Jeesus kuoli ja nousi haudastaan. Jerusalemilaiset katsovat kunnioittaen, kun kaikkien kansakuntien kristittyjä tulee kaupunkiin iloiisina julistamaan: "Halleluja, Kristus nousi kuolleista."

Jerusalem on pyhä kaupunki, Jumalan kaupunki ja rauhan kaupunki. Se on myös jaettu kaupunki. Meille kristityille Jerusalem on erityisesti myös ylösnousemuksen kaupunki.

Jerusalemin kristityt tuntevat ylösnousemuksen joka solullaan. Ylösnousemuksen toivo ei ole vain ajatus, mielipide tai tarina. Se on ilma jota hengitämme ja maankamara jolla kävelemme. Yön pimeys tuntuu jatkuvan loputtomiin; laiton miehitys on jatkunut jo yli puoli vuosisataa ja poliitikot koettavat viedä meiltä toivomme. Silti Jerusalemissa me olemme ylösnousemusihmisiä. Ylösnousemuksen kaupungissa Via Dolorosa ei pääty ristille vaan se jatkuu tyhjälle haudalle asti. Tieto tyhjästä haudasta on saanut meidät elämään, uskomaan ja toivomaan tässä maassa jo yli kaksi tuhatta vuotta.

Voisi ehkä katsoa maailman tilannetta ja kysyä: "Mitä syytä meillä ylläpitää uuden elämän ja ylösnousemuksen toivoa?" Väkivalta kasvaa. Yhdysvalloissa kouluampumiset ja Teksasissa räjäytellään pommeja. Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana jo yli 12 000 ihmistä on saanut surmansa Syyriassa. Gazassa miljoonat uhkaavat jäädä vaille puhdasta vettä. Eri puolilla maailmaa hallituksen kohtaavat väkivallan ja sodan uhkaa.

Nämä eivät ole ilon aiheita.
Nämä tapahtumat eivät anne aihetta toivoon.

Jerusalemissa ja kautta maailman kristityt kuitenkin julistavat: "Halleluja, Kristus nousi kuolleista!"

Kristityjen ilonaiheet eivät löydy mediasta tai eivätkä poliitikkojen lausunnot ole toivomme perusta. Katsomme ja kuuntelemme odottaen ja vaatien muutosta. Vallan pyhätöissä olevilta odotamme rehellisyyttä ja vastuullisuutta.

Toivomme on Herrassamme.
Toivomme on tyhjä hauta.
Toivomme ja voimamme on ylösnousemuksessa.

Muistakaa, että tämä voima ei majaile taivaassa vaan se on elävänä meissä, jotka olemme Kristuksen ruumis maailmassa omana aikanamme. Juuri me olemme elävä todistus ylösnousemuksen voimasta ja hyvän sanoman tuojia.

Muistakaa, että kun naiset saapuivat haudalle pääsiäisaamuna, kivi oli jo vieritetty haudan suulta (Mark. 16:4). Muistakaa, että Jerusalemissa tieto ylösnousemuksesta ensin vastaanotettiin ja sieltä se levisi kaikkialle maailmaan (Joh. 20:18).

Muistakaa että kuten Poika on noussut kuollieista, samoin oikeudenmukaisuus ja rauha nousevat Jerusalelmissa julistetusta toivosta ja leviävät maailmaan. Tämä on se hyvä sanoma, jonka olemme vastaanottaneet ja jossa pysymme pelastuaksemme (1. Kor. 15:1-2).

Tämä on se Hyvä Sanoma, joka antaa elämän, karkottaa pelon ja saa meidät toimimaan epäröimättä.

Uskon että arabikristityillä ja Lähi-Idän kristityillä on erityinen tehtävä ja vastuu muistuttaa sisarille ja veljille ympäri maailman, että juuri ylösnousemuksessa on ilomme, voimamme ja toivomme..

Kaikkien kamppailujemme ja ahdistuksen keskellä kutsumuksemme on kertoa ylösnousseesta Herrasta, joka haluaa antaa kaikki yltäkylläisen elämän. Tämä on Jumalan tahto ylösnousemuksen kaupungille Jerusalemille ja samoin myös kaikille kaupungeille ja kansoille.

Kristus kuoli ja ylösnousi että kaikki kansat saisivat elää rauhan ja oikeuden vallitessa.
Kristus kuoli ja ylönousi, että yksikään lapsi ei kuolisi nälkään pakolaisleirillä, tai häntä ei ammuttaisi koulun luokkahuoneessa. Ettei yksikään lapsi olisi jälleen yhden sodan nimetön ja tuntematon uhri.
Kristus kuoli ja ylösnousi, että kaikki kansat oppisivat tuntemaan vapauden, tasa-arvon, ilon ja saisivat elää turvassa.
Sorretut eivät kaipaa julkilausumiamme ja myötätuntoisia tviittauksiamme. Hänen nimessään joka kuoli ja ylösnousi, tarvitaan toimintaan, uhrautumista ja totuuden julistamista. Hän rakasti maailmaa niin paljon, että hän haluaa lahjoittaa meille kaikkea hyvää.

Koska Kristus nousi kuolleista, uskon ja toivon vakaasti että Jerusalemista tulee rauhan, sovinnon ja oikeudenmukaisuuden kaupunki, jossa kaksi kansakuntaa ja kolme uskontoa elää rinnakkain ja joka tarjoaa turvapaikan ihmisille, jotka tulevat tänne eri puolilta maailmaa etsimään Jumalaa.

Koska Kristus nousi kuolleista, uskomme että erottavat muurit murenevat, sodat päättyvät ja aseet taotaan auroiksi ja viikatteiksi.

Koska Kristus nousi kuolleista ja me nousemme yhdessä hänen kanssaan, voimme kirkkona olla toivon satama kärsiville lähimmäisillemme.

Siksi rukoilen että kirkko ylösnouseen Kristuksen ruumiina tässä ajassa rohkeasti julistaa maailmalle hyvää sanomaa sekä sanoin että teoin.
Halleluja, Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! Al-Masih qam! Hakan qam!



+Piispa Munib Younan  (emeritus)

Piispa Munib Younanin joulutervehdys 2017

23/12/2017

 
Picture
Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja Jumalan rakkaus ja
Pyhän Hengen osallisuus olkoon kaikkien teidän kanssanne
.

Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan,
ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel -- se merkitsee:
Jumala on meidän kanssamme.
(Matt. 1:23)
Jouluksi monet kristityt koristavat kotinsa seimiasetelmilla joiden hahmoina ovat Jeesus, Maria ja Joosef. Täällä Palestiinassa tyypillinen seimiasetelma tehdään öljypuusta. Muualla saatetaan käyttää kangasta, kaivertaa asetelma kivestä tai muotoilla se savesta. Ympäri maailmaa eri kulttuureissa tyylit, materiaalit ja käytetyt värit vaihtelevat ja hahmojen kansallisuus voi heijastaa tekijän kotimaata. Rakastetut jouluseimet ovat paljon enemmän kuin vain joulukoristeita. Ne ovat tärkeä muistutus siitä että joulussa on perimmältään kysymys paljon enemmästä kuin juhlimisesta, lahjoista ja kimaltelevista joulupuista. Seimen äärellä muistamme sitä suurta rakkautta, jota Jumala osoitti meitä kohtaan syntymällä keskellemme.

Jumalan Poika syntyi Betlehemissä eläinten ruokakaukaloon – ei kuninkaalliseen vuoteeseen. Näky Kuninkaiden Kuninkaasta makaamassa vaatimattomassa seimessä hätkähdyttää yhä maailmassa. Seimi ei ole öljypuuta, kiveä tai kangasta. Meitä ei puhuttele eloton esine. Paitsi Betlehemistä, seimen voi löytää mistä tahansa maailmassa missä Kristus syntyy keskellemme. Suuren hengellisen opettajan Thomas Merton sanoin: ”Kristus tuli tähän maailmaan kutsumatta: Hän tuli tuohon mitäänsanomattomaan majataloon missä hänelle ei kerta kaikkiaan ollut edes tilaa.”

Missä ikinä olemme maailmassa, Kristus on Immanuel, ”Jumala kanssamme”. Immanuelin löydämme ensimmäistä kertaa Jesajan kirjan 7. luvusta: ” neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel". Jouluna juhlimme hyvää sanomaa siitä miten tämä profetia toteutui Jeesuksen syntyessä. Jumala syntyi lopulta Betlehemissä. Jeesus-lapsi on Immanuel – Jumala kanssamme. Koko Matteuksen evankeliumin viestii, miten kaikki Jeesuksen syntymästä hänen kärsimykseensä todistaa Jeesuksen olevan se, jota olemme odottaneet. Jeesus on Immanuel, Jumala kanssamme, Hän, joka oli olemassa, on tässä ja on tuleva. ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.” (Matt. 28:20).

Tämä raamatullinen käsitys Jeesuksesta Immanuelista on hyvin merkittävä. On paljon niitä, jotka tekevät siitä poliittisen iskulauseen väittäen Jumalan olevan kanssaan. Juuri Jumalan nimessä ääriliikkeet sotivat, levittävät vihaa, syrjivät, sortavat ja vainoavat – väittäen että Jumala on juuri heidän ja vain heidän kanssaan. He eivät tunnusta, että Jeesus oli profetian täyttymys vaan kaappaavat Jumalan itselleen edistääkseen apokalyptisiä visioitaan. Heidän valheellisella teologiallaan, joka on kaukana raamatun todistuksesta, on todellisia seurauksia nykyajan ihmisille.

Olemme todistaneet tätä äskeisessä julistuksessa koskien Jerusalemin asemaa. Joillekin maailman johtajille tämä pyhä kaupunki on vain poliittista eskatologista maantiedettä. Täällä asuville kysymys on oikeuden toteutumisesta maailmassa. Jerusalemin pitää olla kolmen uskonnon (juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin) ja kahden kansan (palestiinalaisten ja israelilaisten) keskenään jakama paikka, jonka nykyistä status quo-tilannetta pitää kunnioittaa. Tänä jouluna muistamme, että Immanuel – Jumala, on kanssamme silloinkin, kun kamppailu ja epävarmuus tulevaisuudesta vallitsevat. Hän on Kristus, on oleva Jumala kanssamme tässä kaupungissa. Jerusalemin on oltava sovinnon, rauhan ja oikeudenmukaisuuden kaupunki kaikille maailman ihmisille. Lähi-Idässä ei ole oleva rauhaa, jos sitä ei ole Jerusalemissa.

Nyt päättyvänä vuonna luterilaisessa kirkossa vietimme reformaation 500. juhlavuotta.  Meitä muistutettiin myös Lutherin kehotuksesta pyrkiä aina löytämään “was Christum treibet”, se mikä todistaa Kristuksesta. Meidän uskontomme pitäisi aina keskittyä siihen mikä todistaa ristiinnaulitusta Kristuksesta. Ne jotka, ovat löytävinään uskonnosta oikeutuksen poliittiselle sorrolle ja oikeuksien riistolle, ovat valinneet vallan palatsit ja hylänneet yksinkertaisen seimen. Joulun kertomuksen ydinopetus on, että Jumala ei ole ahdasmielinen heimojumala eikä hän suosi etuoikeutettuja ja valtaapitäviä. Jeesus-lapsi tuli maailmaan meitä kaikkia varten riippumatta rodusta, kansallisuudesta, yhteiskunnallisesta asemasta ja sukupuolesta. Ehkäpä juuri siksi jouluyönä suuri taivaallinen sotajoukko – joukko enkeleitä – oli edustamassa koko maailmaa laulaen ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” (Luuk. 2:12-13).

Profetia täyttyi Betlehemissä, missä näimme vauvan makaavan seimessä. Tämä oli järkytys monille, jotka kuvittelivat Messiaan tulevan toisella tavalla. Yhä tänäänkin ihmisiä häiritsee se että Jumala ei ole hallituksen omaisuutta eikä kuulu mihinkään poliittiseen puolueeseen. Nykyäänkin Jeesus syntyy seimeen hyvin odottamattomissa paikoissa. Mistä voisimme löytää seimen meidän aikoinamme? Ehkäpä Jeesus syntyy pakolaisleirissä? Tai ehkä hän syntyy sodan keskellä? Ehkä hän syntyy vainottujen keskellä? Hän voi jopa syntyä sortajien keskuuteen niin että he voivat muuttaa tapansa ja alkaa puolustaa oikeutta ja sovintoa. Ehkä Kristus syntyy uudelleen tässä jaetussa maassamme. Ehkä seimi löytyy Jerusalemista? Itse asiassa löydämme seimen ja vastasyntyneen Jeesus-lapsen sieltä missä tarvitaan rakkauden syntymistä uudelleen.

Joskus eniten rakkauden tarpeessa on kirkko itse! Voitte vakuuttua siitä että Jeesus aina syntyy keskuuteemme – jopa omassa kirkossaan – silloinkin kun pelkomme ja itsekkyytemme estää meitä näkemästä häntä. Jouluaattona 1978 Oscar Romero oli ensimmäistä vuottaa El Salvadorin arkkipiispana. Vaikka Romeron kirkko oli nähnyt paljon väkivaltaa ja verenvuodatusta, Romero rohkaisi kirkkoaan vakuuttaen: ”Jumalan pelastustyö jatkuu kautta historian. Kun palaamme Jeesuksen syntymän tapahtumiin Betlehemissä, emme ainoastaan muistele tapahtumia 2000 vuotta sitten vaan elämme syntymän todeksi tässä ja nyt omalla vuosisadallamme, tänä vuonna, omassa joulussamme El Salvadorissa.”

Rakkaat sisaret ja veljet Kristuksessa! Kun ystäviemme ja perheidemme kanssa tulemme yhdessä kirkkoon jouluna, muistakaamme, että joulun ihme ei ollut kertaluonteinen vaan se on jatkuva Jumalan rakkauden ihme särkyneelle maailmalle! Missä ikinä olet ja mitä ikinä olet joutunut kestämään, Kristus syntyy luoksesi tänään. Jeesus on yhä Immanuel – Jumala kanssamme. Pieni Betlehem on sinun kaupunkisi, talli on kotisi ja seimi olkoon sydämessäsi! Kristus syntyy aina niiden sydämiin, jotka elämässään tarvitsevat häntä. Siksi kaiutamme Jerusalemista ja Betlehemistä aina maailman ääriin ilosanomaa: Jeesus, Immanuel on juuri nyt syntynyt. Jumala on kanssamme! Ehkä seimet ovat jo valmiina ottamaan Hänet vastaan kirkoissa ja kodeissa, köyhien ja sorrettujen luona, vallan käytävillä ja hallintopalatseissa mutta ennen kaikkea sydämissämme.

Merry Christmas!
Kul sane wa intou salmeen!
Frohe Weihnachten!
God Jul!
Joyeux Noël!
Feliz Navidad!
Hyvää joulua!

Tri Piispa Munib Younan – Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko.


Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi,
varjelkoon teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.

Ylösnousemuksen ilo pelon maailmassa

15/4/2017

 
Picture
Ristin tiellä Jerusalemissa. Kuva: Ben Gray/ELCJHL.
Piispa Munib Younanin pääsiäisviesti 2017

Matt 28:5-8Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: 'Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.' Tämä oli minun sanomani teille." Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille.

***

Hallejua, Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! Halleluja!
Al-Masih qam! Hakkan qam!

Sisaret ja veljet Jeesuksessa Kristuksessa,
Palmusunnuntain aamuna olin kirkossa rohkaistuin siitä, kun seurakunta ja lapset lauloivat Hoosiannaa. Sitten kuulin uutisen sisartemme ja veljiemme joukkomurhasta kahdessa kirkossa Egyptissä. Tällaisen hirveät uutiset saavat minut kyyneliin. Samoin kuin Marian ja Marian Magdalenan suuri pelko ja suuri ilo olivat erottamattomia, ovat meillekin suuri ilo juhlapäivänä ja hirmutekojen kauhu erottamattamaton osa elämää. Kaksi Mariaa juoksivat ilonsa ja pelkonsa keskellä pois tyhjältä haudalta.

Kun valmistauduin kirjoittamaan tämän vuoden pääsiäisviestiä täältä Jeruselmista koko maailmalle, mietin mitä uutta voin kertoa täältä Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kaupungista tänä vuonna. Onko pääsiäisen sanoma menettänyt merkityksensä? Onko siitä tullut yhdentekevä ihmisille - kristityt mukaan lukien? Onko se vain idealismia, joka ei kosketa ihmisten todellisuutta? Mikä merkitys Jeesuksen ylösnousemuksella on meille jokapäiväisen terrorin, kaaoksen ja maailman epävarmuuden keskellä?

Mutta sitten minulle tulee mieleen uskon elämässä ei ole kysymys varmuudesta ja turvallisuudesta. Ketkään eivät olleet yhtä epävarmoja kuin Jeesuksen omat opetuslapset, kun he yrittivät ymmärtää Hänen opetuksiensa ja ristintiensä merkitystä.  Pietari kielsi Jeesuksen kolme kertaa. Vartijat pelästyivät niin "olivat kuin kuolleita." Maria ja Maria Magdalena juoksivat haudalta ilon ja pelon vallassa. Kävellessään Emmaukseen opetuslapset eivät tunnistaneet Jeesusta ennenkuin hän mursi heille leipää.

Ei varmaan ole häpeä tunnustaa että Lähi-Idässä tuntuu vaikealta julistaa ja elää todeksi evankeliumin ilosanomaa Herran Jeesuksen ylösnousemisesta. Meidän kamppailumme ovat hyvin todellisia ja mutkistuvat koko ajan. Meillä on syytäkin olla hämmentyneitä. Silti pääsiäisen sanoma kuuluu meillekin: "Kristus nousi kuolleista!" Synti ja kuolema on kukistettu. Jumalan enkeli on luvannut meille, että ylösnoussut Kristus käy edellämme tähän rikkinäiseen ja pelottavaan maailmaan.

Muistelen myös pyhää Augustinusta joka epäilystensä keskellä rukoili rehellisesti Jumalalta uskon lahjaa. Rukoillessaan hän kuuli lapsen äänen sanovan: "Ota se ja lue! Ota se ja lue!" Hänen mieleensä tuli, että tämä voisi olla Herra itse, joka kehottaa häntä lukemaan Pyhää Sanaa. Niinpä hän etsi raamatun, avasi sen ja alkoi lukea. Ensimmäinen hänen lukemansa jae oli Paavalin kirjeestä roomalaisille.: "Pukekaa yllenne Herra Jeesus Kristus älkääkä hemmotelko ruumistanne, niin että annatte sen haluille vallan" (13:14). Nuori Augustinus lopetti lukemisen siihen, sillä enempään ei ollut tarvetta. Myöhemmin hän kirjoitti: "Heti kun olin lukenut jakeen loppuun, uskon valo tuli sydämeeni ja synkkä epäusko hälveni." (Tunnustuksia).

Jumalalle kiitos, ylösnoussut Kristus tulee aina luoksemme silloin kun olemme epäuskon vallassa ja näyttää tien rakkauteen ja valoon. Silloinkin kun suremme ja kysymme syytä rukoilevien viattomien kristittyjen murhaan heidän kirkossaan, tämän voimme sanoa varmuudella: Ei ole yhtään uskontoa, joka hyväksyisi viattomien rukoiljoiden murhaamisen silloin kun nämä sydämestään etsivät Jumalaa. Tällaisia tekoja ei mikään uskonto siunaa. Olemme kiitollisia siitä etä muslimiveljiemme valtava enemmistö seisoo rinnallemme tällaisia tekoja vastaan.

Meidän on kohdattava myös Syyrian, Irakin ja muiden Lähi-Idän maiden hirveä ja sekava tilanne. Joudumme katsomaan kuvia kemiallisiin aseisiin tukehtuvista lapsista ja raunioituneista kaupungeista ja kysymme itseltämme mitä voisimme tehdä. Näemme ohjusten osuvan maaleihinsa ja mietimme, mitä tästä kaikesta seuraa Syyrialle ja koko Lähi-Idälle.

Koska me olemme nähneet ylösnousseen Kristuksen, tiedämme hämmennyksemme keskellä, että Syyriassa ei tarvitaan lisää aseita, väkivaltaa ja joukkomurhia. Ei myöskään lisää ääriliikkeiden sotajoukkoja. Kansainväliset jännitteet kasvavat ja suhteet entisten liittolaisten ja kumppaneiden välillä ovat koetuksella. Pelottaa ajatella mitä tapahtuu seuraavaksi.

Kehotan maailman johtajia kuulemaan Jeesuksen sanoja Pietarille kun hän oli lyönyt irti ylipapin palvelijan korvan: "Pane miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu. Väkivalta synnyttää väkivaltaa harjoittivatpa sitä hallitukset tai terroristit. Johtajat: Pankaa miekka tuppeen. Tuokaa Syyriaan, Irakiin, Palestiinaan ja koko Lähi-Itä rauha ja oikeus. Antakaa meille ja lapsillemme tulevaisuus!

Pyhän maan kristityille naapurimaiden kaaos on hyvin pelottavaa. Kotimaassamme elämme 50. miehityksen vuotta. Palestiinan kristityt kysyvät: "Vieläkö kauan, Herra? Milloin tämä loppuu? Mikä on meidän paikkamme?"

Vaikka laulamme riemurinnoin Hallelujaa ja juhlimme Herramme ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta, me silti pelkäämme ja olemme epätietoisia. Meidän täytyy kuitenkin muistaa että emme ole yksin. Tunnemme samoja tunteita kuin opetuslapset tunsivat Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen.

Kun Jeesus aamulla nousi kuolleista, maa järkkyi ja enkeli saapui valonsäteen keskellä ja kivi vieritettiin haudan suulta. Taivaan ja maan perustukset järkkyivät. Se mikä on hyviä uutisia meille, oli tuolloin hämmentävää ja pelottavaa. Vartijat, naiset ja opetuslapset pelästyivät siitä mitä näkivät ja pelkäsivät, mitä tästä kaikesta seuraisi. He miettivät, miten Herran ylösnousemus merkitsisi heidän elämässsään.

Tämä maailmaa järisyttänyt tapahtuma on toivomme perusta tänään. Synnin ja kuoleman vallat eivät voittaneet Jumalan rakkautta. Kyllä - ne pystyivät viemään Jeesuksen ristille! Kyllä - ne pystyivät hautaamaan hänet! Mutta ne eivät pystyneet hautaamaan Jumalan rakkautta maailmaansa kohtaan.

Kaiken hämmingin keskellä enkeli sanoi haudalle tulleille: "Hän ei ole täällä. Hän on ylösnoussut! Hän ei ole täällä. Hän on ylösnoussut!

Keskellä pommituksia - Kristus nousi kuolleista!
Keskellä vainoja - Kristus nousi kuolleista!
Keskellä väkivaltaa ja miehitystä - Kristus nousi kuolleista!
Köyhyyden ja sairauden keskellä - Kristus nousi kuolleista!
Keskellä sotaa - Kristus nousi kuolleista
Perheidemme keskuudessa, kirkoissamme ja kylissämme - Kristus nousi kuolleista!

Tämä on toivomme, pysykäämme siinä. Pääsiäisen sanoma ei ole tyhjää idealismia. Kristus on voittanut synnin, kuoleman ja epätoivon voimat. Tässä toivossa olemme pysyneet vakaina Pyhässä Maassa jo kahdentuhannen vuoden ajan. Tässä toivossa Jumalan pyhät kaikkina aikoina ovat kestäneet koetukset, kamppailut ja vainot.

Kristuksen ylösnousemus on toivomme, joka kantaa meitä näinä sekavina aikoina Lähi-Idässä ja kaikkialla maailmassa. Hyvä Sanoma antaa kristityille tarkoituksen ja tien jota kulkea olivatpa he missä tahansa ja toipa tulevaisuus tullessaan mitä tahansa. Aamunkoittomme Jeesus Kristus käy edellämme ja johtaa oikealle tielle; Hän itse on se rauhan, rakkauden, armeliaisuuden, parantumisen, sovinnon, keskinäisen kunnioituksen ja moninaisuuden arvostamisen tie, jota meidän tulee kulkea yhtenä Jumalan kansana.

Palestiinan kristityt pysyvät vakaina omassa maassaan. Niille, jotka edustavat kuolemaa, valtataistelua, polittiista kaupankäyntiä ja tukevat ääriaineksia maailmassame julistamme ylösnousemuksen sanoman ja että se lupaa yltäkylläisen elämän ja ihmisarvon kaikille tässä maailmassa.

Reformaation merkkivuotena muistamme myös että saamme vakaasti luottaa siihen, että Jeesuksen Kristuksen ristinuhrin vuoksi me olemme saaneet Jumalan armon ja olemme vapautettuja. Emme pelkää. Kaikista vaikeuksista ja koettelemuksista huolimatta tuomme pääsiäisenä kirkoistamme maailmalle ylösnousemuksen ilon. Jeesus Kristus kulkee edellämme. Jerusalemista kaikuu kuten kerran kaksituhatta vuotta sitten pääsiäistervehdys:

Halleluja! Kristus nousi kuolleista! Al-Masih qam! Hakan qam!

Piispa Munib Younanille Niwano-rauhanpalkinto

21/2/2017

 
Picture
Jerusalem, 20.2. 2017 –

Maanantaina 20.2. Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon piispa ja Luterilaisen maailmanliiton presidentti Munib Younan nimitettiin 34. Niwano-rauhanpalkinnon saajaksi tunnustuksena uskontojen välisen dialogin edistämisestä kristittyjen, muslimien ja juutalaisten kesken Jerusalemissa ja ympäri maailman.

Japanilainen Niwano-rauhansääitö (NPF) valitsee uskontojen välisessä rauhantyössä ja tutkimuksessa ansioituneen henkilön tai organisaation palkinnon saajaksi. Erityisesti huomioidaan alueet, joilla on uskontojen välisiä konfliktitilanteita. Säätiö toimii kultuurin, tieteen ja kasvatuksen alueilla.

“Maailmassa jonka johtajat korostavat ihmisten eroja ja vahvistavat ennakkoluuloja, piispa Younan on määrätietoisesti taistellut päinvastaisten tavoitteiden puolesta. Hän painottaa rauhaa ennen vallankäyttöä ja yhteyttä pikemmin kuin ylivaltaa." NPF kansainvälinen valintakomitea kirjoittaa.

Niwanon valintakomitean jäsen Katherine Marshall (Berkley Center for Religion) kuvaili palkintoa vuonna 2011: "Niwano-rauhanpalkinto pyrkii olemaan hengellisenä ja uskonnollisena tunnustuksena Nobel rauhanpalkinnon veroinen." 

Palkintojen arviointilautakunta "International Center for Data on Awards" (ICDA) arvottaa Niwano-rauhanpalkinnon maailman kolmanneksi arvovaltaisimmaksi palkinnoksi kun otetaan huomioon palkinnon kansainvälinen vaikuttavuus.

Valintakomitea arvostaa piispa Younanin työtä Lähi-Idässä ja maailmanlaajuisissa uskonnollisissa yhteisöissä. Younan on ollut aloitteentekijä kolmen uskonnon välisessä dialogissa Jerusalemissa ja onnistunut luomaan rakentavan keskusteluilmapiirin ristiriidoista huolimatta. Hän myös on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa omassa kirkossaan. Marrakesin julkilausumassa piispa Younan voimakkaasti puolusti yhtäläisiä kansalaisoikeuksia ja moniarvoisuutta arabi- ja muslimimaissa.

Piispa Younan on useiden uskontojen välisten ryhmien perustajajäsen mukaalukien Pyhän Maan uskontojen neuvosto (Council for Religious Institutions in the Holy Land, CRIHL), The Jonah Group, Al-Liqa uskontotutkimuksen keskus ja toimii myös tällä hetkellä useissa näistä ryhmittymistä kuten Jordanian uskontojen välisen rinnakkaiselon tutkimuskeskus (The Jordanian Interfaith Coexistence Research Center), ja Jordanian uskontojen välisen sovinnon palkintotyöryhmä.

Vuonna 2014 piispa Younan kutsuttiin teologian kunniatohtoriksi Westfalenin Wilhems-Universitet Münsteriin. Yliopiston teologinen tiedekunta totesi piispan ansioista: "Munib Younan on luterilainen teologia joka rakentaa konfliktialueella sovinnon siltoja sekä uskontojen että etnisten ryhmien välille. Hän toteuttaa opetuksiaan omassa elämässään ja toiminnassaan luontevasti ja vaikuttavasti  edistämällä anteeksiantoa ja sovinnon rakentamista. Vaikka hän on vain pienen kirkon piispa, hän vaikutuksensa teologisen ajattelun ansiosta on merkittävä kautta koko Lähi-Idän. Sillä on merkitystä työssä ekumenian, uskontojen välisen dialogin ja kirkkojen kasvatustyön aloilla.”

Myönnetty palkinto huomioi piispa Younanin voimallisen vakaumuksen uskontojen välisen keskinäisen kunnioituksen ja sopusoinnun, väkivallattomuuden, ihmisten kunnioituksen ja Israelin ja Palestinaan rauhanprosessin mahdollisuuksista

Palkinto luovutetaan piispa Younanille Tokiossa 27. heinäkuuta.

"Minä istun pöytään keskustelemaan kolmen uskonnon johtajien kanssa. Minun nahkaani korventaa oman kansani kärsimys. Puhun tulevaisuudesta niille ihmisille, jotka asuvat tässä maassa. Uskonnollisilla johtajilla on vastuu. Rauha ja kunnioitus tulevat kasvatuksen ja vuoropuhelun kautta ja ihmiset voivat heijastaa sen poliittisiin johtajiin", piispa Younan sanoo.

Aikaisempia Niwano-rauhanpalkinnon saajia ovat olleet: Rauhan ja sovinnon keskus (Center for Peace Building and Reconciliation, CPBR) 2016 Sri Lanka, Rosalina Tuyuc Velāsquez 2012 Guatemala, Piispa Gunnar Stålsett 2013 Norja, Dharma-mestari Cheng Yen 2007 Kiina, Hänen kuninkaallinen korkeutensa prinssi El Hassan bin Talal 2008 Jordania.

Kuopion hiippakunta suuntaa yhteistyötä Palestiinassa kirkkomusiikkiin

19/2/2017

 

Hiippakunnan delegaation vierailu Jerusalemissa ja Länsirannalla

Picture
Piispat Jari Jolkkonen ja Munib Younan Jerusalemissa 16.2. 2017. Kuva: ELCJHL/Ben Gray.
Jerusalem, 19.2. 2017 

Kuopion hiippakunnan vierailulla vahvistettiin jatko hiippakunnan kumppanuussopimukselle Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon (ELCJHL) kanssa. Sopimuksen jatkossa sovittiin galatalaiskirjeen (6:10) hengessä: Kun meillä vielä on aikaa, meidän on siis tehtävä hyvää kaikille, mutta varsinkin niille, joita usko yhdistää meihin. Kumppanuutta lujittaa yhteinen kunnioitus, vastavuoroisuus, tasa-arvo ja solidaarisuus.

Sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko että ELCJHL ovat Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoja. Kumppanuussopimuksen ELCJHL ja Kuopion hiippakunta solmivat vuonna 2009. Toimintaa ovat osallistuneet myös kirkon koulut Hope (toivo) Ramallahissa, Beit Sahour ja Dar al Kalima.

Piispa Jari Jolkkonen kiteytti yhteistyön tärkeimmät tavoitteet näin:
  1. Kasvava vuorovaikutus ja keskinäinen ymmärrys sekä kokemusten jakaminen. 
  2. Teologisen vuoropuhelun vahvistaminen seminaarien, missiologisen koulutuksen ja pyhiinvaellusten muodossa. Vierailujen tarkoituksena on kohdata paikallisten kristittyjen elämäntodellisuus.
  3. Uusien yhteistyömuotojen kehittäminen ja organisoiminen. Esimerkiksi henkilökunta- ja harjoittelijavaihdon muodossa. Painopistealueena on kirkkomusiikki.
  4. Kiinnostuksen herättäminen lähetystyöhön erilaisten projektien muodossa sekä tuki ELCJHL:lle erityisesti seurakuntaelämän kysymyksissä.
Kuopiolaisdelegaatioon kuului kuusi kirkkoherraa, hiippakunnan henkilökuntaa ja hiippakunnan piispa. Seurue vieraili kouluissa, tapasi piispa Younanin ja osallistui katolilaisten ja luterilaisten yhteiseen rukouspalvelukseen. Seurue myös osallistui jumalanpalvelukseen Toivon kirkossa Ramallahissa, missä piispa Jolkkonen saarnasi. Saarnassaan Jolkkonen totesi: "Tämä kumppanuus on muuttanut meitä. Joka kerta kun näen uutisia väkivallasta Pyhässä Maassa, sydämeni särkyy ja kärsin. En puhu vain omasta vaan koko delegaatiomme puolesta. Siksi rukoilemme jokaisena sunnuntaina puolestanne ja teemme kaikkemme pysyäksemme tukena rinnallanne."

(Käännös Pyhä Maa-ylläpito)

Avoin kirje presidentti Donald Trumpille

1/2/2017

 
Picture
Piispa Munib Younan saarnaa Jerusalemissa. Kuva: Ben Gray/ELCJHL.

Jeesus sanoi: "Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne." Matt 25:35.

The President
The White House
1600 Pennsylvania Avenue, N.W.
Washington, DC 20500
 
Herra Presidentti,

Salaam ja armo Teille Jerusalemista Herramme Jeesuksen Kristuksen nimeen.

Kirjoitan teille pyhästä kaupungista Jerusalemista rukouksen hengessä. Rukoilen että presidenttikautenne voi olla menestyksellinen. Rukoilen että teidän johdollanne Yhdysvallat kunnioittaa ja pitää yllä moninaisuutta, tasa-arvoa, hyvinvoinnin tavoittelua, vapautta ja tasa-arvoia lain edessä - niitä koeteltuja arvoja, joiden puoesta maanne on taistellut.
 
Rukoilen että presidenttinä Te tuette ja edistätte näiden arvojen toteutumista myös niille lähimmäisille, jotka eivät ole Teidän maanne kansalaisia. Toivon että sitoutumisenne näihin arvoihin koskee myös ihmisiä, jotka joutuvat asumaan konfliktien ja kärsimyksen keskellä. Rukoilen puolestanne toimistossani Jerusalemissa missä kristityt rukoilevat ja tekevät työtä sellaisen tulevaisuuden eteen, joka toisi rauha ja toteuttaisi oikeudenmukaisuuden kahden kansan ja kolmen uskonnon kesken tässä maassa. Haluamme että vapaus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus moninaisuudessa toteutuisi täällä samalla tavalla esimerkillisesti kuin Teidän maassanne.

Olen huolestunut kuullessani niistä määräyksistä, joita olette antanut presidenttinä koskien maahanmuuttajia ja pakolaisia.

Jo 250 vuotta maailma on pitänyt maatanne esimerkkinä siitä, miten eri rodut ja kansallisuudet voivat elää suvussa amerikkalaisina yhdessä isänmaassa. Maanne on ollut edelläkävijä kansalaisoikeuksien: Tasa-arvoisen kansalaisuuden, vapauden ja oikeudenkäytön puolustajana. Siksi niin monille pakolaisille ja maahanmuuttajille Yhdysvallat on ollut toivon satama.
 
Olen huolestunut niiden puolesta, jotka eivät enää voi päästä pakolaisina maahanne. Olen myös huolestunut lähimmäisteni kohtalosta tällä alueella. Pelkään, että päätös kieltää maahantulo monista muslimienemmistöisistä maista ja päätös suosia kristittyjä pakolaisia noista maista, voi vahingoittaa monia pieniä kansanryhmiä alueella. Erityisesti tällainen linjaus vahingoittaa arabikristittyjä. Arabimaailmassa kristityt ovat vuosisatojen ajan eläneet rinnan musliminaapureidensa kanssa. Vastustamme toimenpiteitä, joilla pyritään jakamaan arabiyhteisöjä uskonnollisten jakolinjojen mukaan. Me arabikristityt haluamme pitää itseämme omien yhteisöjemme täysivaltaisina jäseninä, joita ei tule asettaa eriarvoiseen asemaan koskien oikeuksiamme ja velvollisuuksiamme kansalaisina.
 
Olen itse taustaltani pakolainen joten tunnen pakoilaisperheiden ahdingon omakohtaisesti. Minua huolestuttaa se mitä olette nyt tekemässä. Luterilaisen kirkon piispana tiedän että hädänalaisten käännyttäminen pois on ristiriidassa Jeesuksen Kristuksen opetuksen kanssa. Jeesus itsekin oli pakolainen, joka perheineen etsi turvaa Egyptistä. Elämässään ja opetuksessaan Jeesus kantoi huolta muukalaisista ja syrjään työnnetyistä. Sisarkirkkomme Amerikan evankelisluterilaisen kirkon (ELCA) johtava piispa Elizabeth Easton sanoi:
 
“Herramme ei ainostaan kehottanut meitä toivottamaan muukalaiset tervetulleiksi. Hän teki myös selväksi että vastaan hänet itsensä ottaessamme vastaa muukalaisen koteihimme ja sydämiimme." (Matt 25:35).
 
Muukalaisten toivottaminen tervetulleeksi ei ole kristityille valinta. Se on uskomme perustava arvo.
 
Marraskuussa 2013 eri uskontokuntien johtajia kokoontui Wieniin, jossa allekirjoitettiin julistus "Muukalaisten toivottaminen tervetulleiksi (“Welcoming the Stranger: Affirmations for Faith Leaders.”) Tässä historiallisessa asiakirjassa uskontojen johtajat sitoutuivat tukemaan pakolaisia, valtion sisäisiä pakolaisia ja ilman kansalaisuutta eläviä sekä taistelemaan muukalaisvihamielisyyttä vastaan. Tilaisuuteen osallistui yli 600 buddhalaista, kristittyä, hindua, juutalaista ja muslimia. He halusivat yhdessä antaa todistuksen että kantavat huolta pakolaisten kovasta kohtalosta maailmassa ja että humaanit arvot eivät ole yhden uskonnon opetusta vaan ovat kaikkien suurten uskontojen ydinopetusta.
 
Maailmankansalaisena, luterilaisena piispana Jerusalemisas ja pakolaisena vetoan Teihin että harkitsette äskeistä päätöstänne koskien pakolaisia ja maahanmuuttajia. Pyydän teitä muistamaan Yhdysvaltojen valtion pyhimpiä arvoja ja Jeesuksen opetusta. Etsikää uusi tie, jolla voitte sekä taata maanne turvallisuuden että tarjota ihmisille mahdollisuuden löytää vapauden maassanne.
 
Kunnioittaen, 
Piispa, Tri Munib A. Younan
Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko
 
Tiedoksi: Piispa Elizabeth A. Eaton – Johtava piispa, Evangelical Lutheran Church in America
 

Jumalalle ei mikään ole mahdotonta

23/12/2016

 
Piispa Munib Younanin perinteinen joulutervehdys on taas luettavissa suomeksi Pyhä Maa-verkkopalvelussa. Englanniksi se löytyy Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon sivulta. 

Piispa Munib Younanin joulutervehdys 2016

Picture
Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Luuk. 1:37

Maria kysyi enkeliltä: "Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon." Enkeli vastasi: "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi. Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella -- hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta."


Salaam ja rauha teille Jerusalemista Herramme Jeesuksen Kristuksen nimeen.

Viettäessämme joulua, Jumalan Sanan ihmiseksi tulemisen juhlaa, voimme jättää kaikki maailman murheet taaksemme. Muutaman päivän ajan voimme keskittyä muistelemaan Joosefin ja Marian, Jeesuksen, paimenien, enkelien tarinaa ja muistamaan tietäjiä, jotka seurasivat tähteä Jeesuksen luo. Jeesuksen ihmeellinen tarina täyttää mielen ja valloittaa sydämen niin että hetkeksi voimme unohtaa arjen huolet.

Aivan liian pian, kun lahjat on jaettu, joulupuu korjattu pois ja jouluvalot sammutettu, maailma palaa entisille uralleen täynnä epäoikeudenmukaisuutta, väkivaltaa ja äärimmäisiä terroritekoja, jotka ovat tulleet jo aivan liian yleisiksi.

On suuri siunaus, että saamme kokoontua viettämään Vapahtajan syntymäjuhlaa ja viettää aikaa ystävien kanssa, perhepiirissä ja ylistää Jumalaa seurakunnissamme. Samalla joudumme myös kysymään, onko joulu vain poikkeus normaalista tai jopa pakoa todellisuudesta, joka kestää vain hetken verran. Onko se vain suuri juhla, vai onko siinä tärkeämpi viesti elämäämme ja maailmalle?

Tänä vuonna sota, terroriteot ja väkivalta ovat kiihtyneet äärimmilleen ja pahuus on valloillaan. Tätä kirjoittaessani olen joka päivää saanut kuulla uusista hirvittävistä tapahtumista. Kristittyjen sisarten ja veljien murha Kairossa, terroriteot Istanbulissa ja Karakissa sekä Alepossa jatkuva kauhu ja hävitys. Aivan hetki sitten kuulimme iskusta joulutorille Berliinissä. Samalla kun iloiten odotamme joulua ja ilosanoman tuojaa, saavat nämä kauhut ja pahuus epäilemään, voiko maailmassa enää olla rauhaa, sovintoa, ihmiskunnan rauhanomaista yhteiseloa kaikessa moninaisuudessaan.

Siksi valitsin tänä jouluna aiheekseni Luukkaan evankeliumin viestin: “Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.” Enkelin viesti jouluyönä kertoo, mikä on meidän murtumattoman toivomme voimavara ja perusta tässä rikkinäisessä maailmassa - se ei ole mikään haihtuva haavekuva.

Kun enkeli puhui Marialle ja kertoi että hänestä tulee pyhän lapsen - Jumalan Pojan - äiti, Maria ei ensin saattanut uskoa sitä. Hän ei voinut ymmärtää, että hän yksinkertainen nainen voisi olla “jumalansynnyttäjä” - theotokos. “Kuinka se on mahdollista, kun olen vielä neitsyt?” Enkeli vakuutti hänelle: “Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Helposti sivuutamme joulukertomuksessa tämän lyhyen ja merkittävän toteamuksen ja se jää muiden tuttujen kertomuksen osien varjoon. Se kuitenkin kaikkien joululaulujen, tarinoiden ja perinteiden tyhjentävä kiteytys ja yhteenveto. Jos Jumalan poika syntyi seimeen, paimenet ja matkustajan kaukaa idästä kutsuttiin häntä palvomaan, hän vältti kuninkaan vainon - kaikki tämä ennen kuin hän uhrautui ristillä meidän puolestamme - silloin todellakin: Mikään ei ole Jumalalle mahdotonta.

Joitakin päiviä sitten vierailin kirkkojen johtajien kanssa Jordanian kuninkaan luona, kun hän halusi toivottaa meille hyvää joulua. Se oli meille ilon ja rauhan sekä uskontojen välisen kunnioituksen ja suvaitsevaisuuden hetki. Sen jälkeen kuitenkin kuulimme uutisen terrorihyökkäyksestä kristtyjen kylään Karakissa. Se sumensi jouluilomme ja sai meidät suorastaan vihaisiksi. Kysyimme itseltämme, kuinka tällaista voi tapahtua? Missä on rauhan, laupeuden  ja oikeudenmukaisuuden Jumala?

Sama tunne valtasi meidät 3. Adventtisunnuntaina kuullessamme hyökkäyksestä Pyhän Markuksen katedraaliin Kairossa. Oli tuskallista ajatella kristittyjä sisarten ja veljien kohtaloa, kun monissa kirkoissamme vietimme sunnuntaita, jonka teema on “gaudete” - iloitkaa! Tuo hyökkäys ei kuitenkaan kohdistunut pelkästään kristittyihin vaan koko Egyptin yhteiskuntaan. Se oli myös hyökkäys ihmiskuntaa ja Jumalaa vastaan. Vaikka hyökkääjät väittävät olevansa Jumalan asialla, he todellisuudessa tekevät syntiä sekä Jumalaa koko ihmiskuntaa vastaan.

Jerusalemista teimme vierailun koptikirkon paavi Tawadroksen luo Kairoon. Mukana oli myös Jerusalemin islamilaisen yhteisön mufti. Kerroin Tawadrokselle että ihailemme heidän kamppailuaan ja sitä miten koptit marttyyreinä todistavat Herrasta Kristuksesta paitsi sanoilla, myös ruumiillaan ja verellään. Vaikka emme hae marttyyrin kohtaloa, nämä kristityt, jotka viattomina kärsivät ovat nykyajan todellisia marttyyreitä ja pyhimyksiä.

Säikyttävätkö nämä tapahtumat Lähi-Idän kristityt niin että heidän todistuksensa ei enää kuuluisi? Ei voi sanoa, etteikö näillä kammottavilla tapahtumilla olisi vaikutusta. Toisaalta me Lähi-Idän kristityt joudumme miettimään kutsumustamme yhteisönä ja rooliamme rauhan edistäjinä alueella.

Uskon että vastaus on selvä. Arabikristittyjen tehtävä on sama kuin kaikilla uskonveljillään: Julistaa rohkeasti rakkauden evankeliumia omalla paikallamme. Sorron, väkivallan, terrorismin ja sotilaallisen miehityksen keskellä emme saa jättää paikkaamme. Meidän tulee seurata Marian esimerkkiä, joka päätti mahdottoman edessä uskoa Jumalan sanansaattaja ja seurata Jumalan kutsua. Samoin Maria, mekin saamme sanoa kun koko maailma näyttää olevan meitä vastaan: “Jumalalle mikään ei ole mahdotonta.”

Tosiasiat eivät ruoki optimismia sen paremmin maailmassa kuin Lähi-Idässäkään. Itsekkyyden, rajojen vetämisen, erottelemisen ja suvaitsemattomuuden huudot voittavat ne äänet, jotka vetoavat tarpeeseen tukea oikeudenmukaisuutta, rauhaa ja yhdessä elämistä. Kuinka käy rauhanprosessin? Eteneekö ranskalaisten aloite? Kuinka käy Jerusalemin? Poliitikot, professorit ja saarnamiehet puhuvat rauhansopimuksista, mutta oikeus ja todellinen rauha puuttuu heidän puheistaan. Joulu tulee ja lauletaan rauhasta maan päällä; kuka olisi valmis panemaan itsensä likoon, että siitä tulisi joskus todellisuutta?

Minun täytyy olla rehellinen ja tunnustaa, etten näe paljon mahdollisuuksia rauhalle. Kun lähestymme Palestiinan miehityksen 50-vuotispäivää ja muistamme 100-vuotta sitten tehtyjä Sykes-Picot’n  sopimuksia ja Balfourin julistusta, rauha on tuntuu olevan kauempana kuin koskaan. En haluaisi olla tuomiopäivän profeetta, mutta näyttää siltä että olemme voimattomina jääneet suurten mahtien kamppailun keskelle. Olemme niin voimattomia että aina emme edes pysty puhumaan rauhan puolesta.

Vaikka en olekaan optimisti enkä näe merkkejä rauhasta, joulu antaa silti minulle toivoa. Kun joulu tulee, emme pakene ankeaa todellisuutta, mutta hiljentyessämme jouluun muistamme että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Rauhan ruhtinas syntyi maailman toivottomuuteen ja toivottomana aikana. Silloinkin kun kaikki näytti menevän väärin, Jumala voima oli suurempi kuin poliitikkojen. Niin synkältä kuin tilanne maailmassa näyttääkin, minun toivoni on Immanuel, Jumala kanssamme, maailman valo. Silloin kun meidän tiemme vie umpikujaan, lähtekäämme kulkemaan Jumalan teitä - emme omiamme.

Siksi myöskään kirkko ei saa unohtaa profeetallista tehtäväänsä. Sen on puhuttava rauhan, oikeuden ja sovinnon puolesta. Kirkon on julistettava että mahdoton tulee mahdolliseksi. Samoin kuin seimen lapsi yllätti Marian ja Joosefin, Jumala yllättää meidät rauhallaan joka on täynnä rakkautta, sovintoa ja oikeudenmukaisuutta ja ylittää ymmärryksemme.

Vielä muutama vuosi sitten olisi tuntunut mahdottomalta, että paavi ja luterilainen piispa tulevat yhteen rukoilemaan uskonpuhdistuksen muistopäivänä ja allekirjoittamaan sovinnollisen julkilausuman katolisten ja luterilaisten suhteista. Kuitenkin minulla oli kunnia Luterilaisen maailmanliiton puheenjohtajana osallistua paavi Franciskuksen sekä LMN:n pääsihteeri pastori Martin Jungen kanssa rukouspalvelukseen Lundissa ja Malmössä 31.10. Tämä Vatikaanin ja LMN:n yhdessä järjestämä tapahtuma oli historiallinen sovinnonteko kirkkojen välillä. Se avasi uuden sivun luterilaisten ja katolilaisten suhteisiin ja vuoropuheluun. Mikä kerran 500 vuotta sitten oli mahdotonta, oli nyt tullut mahdolliseksi. Ehkä tämän olisi pitänyt tapahtua aikaisemmin? Nyt kuitenkin tunnustamme, että se ei ole meidän ansiotamme. Yhteyden muodostamisen sai aikaan Pyhä Henki. Myös Hän joka tuli ihmiseksi maailmaan ja uhrasi itsensä puolestamme rakastaa meidän kirkkojamme ja haluaa että elämme keskinäisessä kunnioituksessa ja yhteydessä keskenämme. Siksi meillä on syytä juhlia yhteyttä keskenämme sillä yhteyttä me haemme - emme yhdenmukaisuutta. Tärkeintä että todistuksemme kuullaan yhtenä pyhänä ja yhteisenä apostolisena kirkkona.

Mikään ei ole Jumalalle mahdotonta on se viesti, jota kirkko julistaa jouluna ja josta kirkot muistuttavat maailmalle joulun jälkeenkin. On monia asioita, joita maailma pitää mahdottomina, mutta Jumala sanoo että ne ovat todellisuutta ja mahdollisia. Rauha on mahdollinen. Oikeudenmukaisuus on mahdollista toteuttaa. Maiden ja kirkkojen erimielisyyden on mahdollista sovittaa. Tasa-arvo on mahdollinen. Yhdessä eläminen monimuotoisuuden keskellä on mahdollista. Tarvitsee vain katsoa Betlehemin seimelle nähdäkseen että Jumala rakkaudessaan Jeesuksen Kristuksen kautta tekee mahdottoman mahdolliseksi.

Toivossa me luterilaiset vietämme joulua ja katsomme uuteen vuoteen 2017, joka on reformaation merkkivuosi. Tulkaamme paimenten tavoin seimen äärelle ja antakaamme joulun ilon ja toivon lähteiden kummuta sisältämme, kun Jumalan rakkaus säteilee seimeltä. Rakastakaamme Herraamme Jeesusta, jonka kohtaamme suloisena seimen lapsena ja on lähellä meitä ja tuo valon maailmaan! Jakakaamme hänen rakkautensa valoa maailmaan.

Merry Christmas - Frohe Weihnachten - Gud Jul - Hyvää Joulua - Feliz Navidad

Kul sane wa intou salmeen!

Jumala siunatkoon joulumme ja tulevan vuoden.

Piispa Munib Younan
Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko
Jerusalem

<<Previous
Forward>>
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.