Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Ylösnousemus on toivon sanoma maailmalle

19/4/2019

 
Picture
Copyright: Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko (ELCJHL).

​Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon kanssanne nyt ja iankaikkisesti. 
 

Pääsiäistervehdys 2019
Piispa, tri Munib Younan
Jerusalem
munib.younan@icloud.com

***

Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti. 
Room 8:24-25.
 
***


Sisaret ja veljet Kristuksessa
 
Halleluja, Kristus nousi kuolleista, totisesti nousi, Halleluja!
 
Maailman hirvittävien tapahtumien äärellä tunsin tänä vuonna haluttomuutta kirjoittaa pääsiäistervehdystä.

Palestiinalaisten epätoivo on entisestään kasvanut Israelissa pidetty vaalien myötä. Me kysymme, voiko oikeus koskaan toteutua. Voiko tulevaisuutemme perustua oikeudenmukaiseen rauhaan? Kuinka kauan meidän on kärsittävä ennenkuin saamme asua rinnakkain rauhassa tässä maassa? Jerusalemin elämää leimaavat päivittäiset kamppailut Haram al Sharifin [Temppelivuoren] hallinnasta. Eikä palestiinalaisten jakautumiselle näy loppua.

Poliittiset ja rodulliset erottelut kasvavat joka puolella maailmassa, ei ainoastaan Pyhässä Maassa. Vaaleissa nousevat henkilöt, jotka panevat omat kapea-alaiset etunsa ihmiskunnan parhaan edelle.

Populismi ja ääriliikkeet kasvavat. Iskut moskeijaan Uudessa Seelannissa ovat vain yksi karmaiseva esimerkki vihasta, joka leviää kulkutaudin lailla maailmassa.

Hiljaisen viikon aluksi koko maailma sai katsoa kuinka Notre Damen katedraali Pariisissa paloi poroksi. Katsoessani kauniin kirkon paloa pohdin miltä maailman vinoon menevät asiat näyttävät. Emme mahda asioille mitään. Miksi minun pitäisi saada vaikuttaa maailman asioihin? Mikä vaikutusvalta kirkolla on muuttaa asioita? Voivatko kristityt vaikuttaa kehityksen kulkuun maailmassa.

Sitten havahduin epätoivostani, kun ajattelin että Jeesus nähdessään vihan, kateuden ja ihmisten välisen juovan saavan vallan kiirastorstaina ja pitkänäperjantaina varmasti tunsi samaa. Hän joutui kokemaan vallankäyttäjien ja vaikutusvaltaisten ihmisten tylyyden. Hänen kokemansa todisti että maailmaa ei hallitse rakkaus, totuus ja oikeudenmukaisuus. Jeesus Kristus koki rikkinäisessä maailmassa sen, mikä meitäkin päivittäin ahdistaa. Siksi heprealaiskirjeessä onkin kirjoitettu:

Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin. Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme. (Hepr 4:15-16)

Sitten tuli sunnuntai ja hauta oli tyhjä. Se muistuttaa meille, että Ylösnousemuksen Voima on suurempi syntiä ja kuolemaa. Ylösnousemuksen Voima on suurempi kuin vihan ja sorron voima. Pääsiäisaamun kirkkaus valaisee haudan pimeyden.

Pyhän Hengen liekki on voimallisempi kuin tuli, joka uhkasi polttaa Notre Damen. Se on myös voimallisempi kuin ympäri maailman kirkkoihin, moskeijoihin ja synagogiin hyökkäävien tuhopolttajien, joukkomurhaajien ja rikollisten liekit.
Eivätkö ihmiset pitkäperjantaina ajatelleet että hauta oli tarinan päätös?
Eivätkö Jeesuksen seuraajat lauantaina ajatelleet, että väkivalta oli nujertanut armollisuuden, rakkauden ja totuuden, jota Jeesus edusti?

Siksi meidän tulee aina riemuiten juhlia Pääsiäistä. Pääsiäinen on toivon ja Jerusalemin juhla. Meidän tulee aina julistaa ilosanomaa ylösnousseesta Kristuksesta. Kertakaikkista voittoa, jonka hän sai kuoleman, vihan ja sorron valloista.

Kun Jeesus avasi silmiemme eteen uuden vapauden ja oikeudenmukaisuuden maailman, Häntä syytettiin kiihottajaksi. Hän söi syntisten kanssa ja Häntä syytettiin häiriköksi. Lopulta jopa osa ehtoolliselle osallistuneista opetuslapsista kääntyi Häntä vastaan. He kielsivät hänet, kavalsivat suudelmalla tai hylkäsivät Hänet kun Hän kärsi ristillä. Risti ei ollut satunnainen historian tapahtuma vaan johdonmukaista seurausta ihmisen kyvyttömyydestä kulkea vanhurskauden ja rakkauden tietä, meidän haluttomuudestamme puolustaa totuutta valtaapitäviä vastaan. Siksi Herramme ristiinnaulittiin.

Risti on toivomme ja pelastuksemme! Se ei ollut tarinan loppu. Jumala herätti Jeesuksen kuolleista. Hauta on tyhjä. Tyhjästä haudasta syntyy Pääsiäisen toivo ja riemu.
 
Hänen ylösnousemisensa tähden olemme vakuuttuneita että epäoikeudenmukaisuus, raja-aidat, väkivalta, populismi, viha ja miehitys eivät jatku ikuisesti.

Hänen ylösnousemisensa tähden olemme vakuuttuneita että todelllnen valta ei ole väärillä vallankäyttäjillä ja rikkailla vaan Jumalan käsissä.

Hänen ylösnousemisensa tähden me pysymme täällä ylösnousemuksen maassa Jerusalemissa rukoillen ja työskennellen sovinnon, oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta, kunnes ne koittavat kaikille tämän maan asukkaille.

Hänen ylösnousemisensa tähden emme anna toivottomuuden turmella elämäämme vaan elämme Kristuksen antaman toivon varassa.

On sanottu että ihminen voi elää kolme viikkoa vailla ruokaa, kolme päivää ilman vettä ja kolme minuuttia vailla ilmaa. Ihminen ei kuitenkaan voi elää edes kolmea sekuntia ilman toivoa.

Vaikka pitkäperjantai tuntuu jatkuvan ikuisesti, meidän tulee uudistaa toivomme ihmisinä ja kirkkona tänä Pääsiäisenä ja luottaa Ylösnousseeseen Herraamme, joka todistaa että ahdistus ei jatku ikuisesti. Uskon että voimme kokea kuten ensimmäisen pääsiäisaamun todistajat, että sovitus, vapaus, rauha ja oikeus, totuus ja rakkaus yllättävät meidät. Ne tulevat aamunkoiton tavoin silloin kun meistä tuntuu että yö ei koskaan pääty.

Tämä olkoon elävä toivomme. Eläkäämme ylösnousemuksen synnyttämässä toivossa.

Al Masih qam! Hakan qam!

​Halleluja, Kristus nousi kuolleista, tosisesti nousi. Halleluja!
 
Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, varjelkoon sydämemme ja ajatuksemme Kristuksessa Jeesuksessa. Amen. 

Ritva Hirvonen
21/4/2019 07:18:20 am

Kiitos tekstistäsi.


Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.