Sami puhutteli kuulijoita ja sai raikuvat suosionosoitukset. Palestiinalainen helluntailainen kristitty ja poliittinen aktivisti Sami Awad puhui helluntailaisille karismaattisille piireille Virginia Beahissä, jossa oli järjestettiin samaan aikaan kaksi konferenssia. Concerge21 ja Society of Pentecostal Studies (linkit tämän kirjoituksen lähteissä). Helluntailaisuuden tutkijoiden teemana oli rauhantyö ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.
Sami kertoi helluntailaiselle kuulijakunnalle, josta suurin osa oli vakaita kristillisen sionismin kannattajia perheensä historiasta ja sen kristillisestä perinteestä. Hän kertoi myös uskoontulostaan ja hengen lahjoista ja niiden käyttämisestä.
Vuonna 1948 jolloin Israeli perustettiin, Samin isoisä kuoli, sota alkoi ja Israelin sotilaat tulivat heidän kyläänsä, jossa kristityt, muslimit ja juutalaiset elivät yhdessä. ”Isäni meni valkoisen lipun kanssa ulos talosta kylän raitille osoittaakseen puolueettomuutta. Silloin hänet ammuttiin.”
Kuulijoille oli aivan uutta kuulla kertomusta tapahtumista jonkun muun kuin israelailaisen näkökulmasta. Vuonna 1967 sodassa loputkin palestiinalaisten alueista joutui Israelin miehittämäksi ja Samin perheestä tuli pakolaisia omassa maassaan.
Sami kertoi kuulijoilleen taistelusta israelilaisten harjoittamaa sortoa ja maan anastamista vastaan. ”Tiedän Jeesuksen kehoittaneen rakastamaan vihollisiamme. Keitä he ovat? Israelin armeija ja juutalaissiirtokuntalaiset.”
Samia kuulemassa istuivat yleisössä monia helluntailaisteologeja, jotka ovat olleet luomassa kristillisen sionismin teologiaa, jonka mukaan Israelin valtion syntyminen vuonna 1948 oli Jumalan tahto ja jonka mukaan kaikki Israelia vastustavat ovat kirottuja (1 Moos 12:3).
Sami kertoi myös työstään palestiinalaisena poliittisena aktivistina, jonka työn päämääränä on vapaa ja turvallinen Palestiinan valtio vapaan ja turvallisen Israelin naapurina. Sami kertoi, että hänen menetelmänään on väkivallaton yhteiskunnallinen muutos. Hän kertoi hyväksyvänsä ainoastaan väkivallattomuuden ja hylänneensä väkivaltaisen taistelun muutoksen välineenä koska haluaa palvella ainoastaan Jeesusta Rauhan Ruhtinasta.
Monet muut konferenssissa kuullut esitelmät käsittelivät viimeisten päivien teologiaa, Israelia Jumalan suunnitelmissa ja messiaanista juutalaisuutta. Englantilainen tutkija todisti, että helluntailaisuuteen on kuulunut erottamattomana usko siihen, että Jumalan teot maan päällä manifestoituvat Israelissa. Vaikka hän ei kyseenalaistanutkaan kristillisen sionismin opetuksia, puhuja kuitenkin käsitteli sitä oikeuksien riistoa, joka on tapahtunut palestiinalaisalueilla ja pohti mitä kristillinen sionismi opettaa rauhasta, Israelin maasta ja maan luovuttamisesta rauhan aikaansaamiseksi todeten, että kristityillä sionisteilla ei ole yhtenevää käsitystä Israelin laajuudesta Raamatun perusteella, joskin laajimmillaan Israelin ajatellaan valloittavan valtavia maa-alueita ympäröiviltä arabimailta.
Tutkija myös valotti helluntailaisuuden suhdetta sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen todeten, että nuoremmille sukupolville oikeudenmukaisuuden toteutuminen Israelissa ei ole samantekevää. Heille vakavasti otettava usko ei voi olla luomassa epäinhimillisiä olosuhteita miehityksen alla eläville ihmisille. Hän esitti, että Israelin ystävyyden ja kristillisen sionismin ei tarvitse olla ristiriidassa, jos uskovat voivat hyväksyä Israelin valtion toteutumisen pienemmällä alueella. Tällöin myös moraalinen ristiriita oikeuden tekemisestä köyhille ja sorretuille voidaan ratkaista.
Tämä oli ällistyttävä kuultavaa joukossa, joka yleensä on valmis ummistamaan silmänsä väkivallalta palestiinalaisalueilta ja hyväksymään palestiinalaisten maan siirtämisen israelilaisten hallintaan siirtokuntien rakentamiseksi. Nämä ihmiset eivät ole viettäneet unettomia öitä Länsirannalla harjoitettavien kotitarkastusten, palestiinalaisten kotien tuhoamisen, pidätysten ja armeijan väkivallan takia.
”Unelmoin päivästä, jolloin sota on ohi ja elämme kaikki rauhassa. Oikeus vallitsee ja Palestiina on itsenäinen valtio. Ei ole enää ampumavälikohtauksia, itsemurhapommittajia ja ohjusiskuja. Ihmiset sekä Israelissa että Palestiinasas saavat elää elämäänsä, käydä töissä ja hoitaa perhettään.
Käytäväkeskustelussa kaksi sionistiorganisaatiota edustavaa naista kertoivat uskovansa että he voisivat työskennellä Sami Awadin kanssa. Juutalainen osallistuja kertoi keskustelleensa itsensä John Hageen (USA:n Israel-lobbausryhmän ”Christians United for Israel” perustaja) kanssa koettaen vakuuttaa, ettei Samin luennosta ollut syytä huolestua. Tapaamiset kantoivat satoa Beetlehemissä pidettyyn Christ at Checkpoin-konferenssiin.
Jeesus sanoi: ”Autuaita ovat rauhantekijät”. Mitä hän tarkoitti ’tekijällä’? Meidänkin on aika jo ymmärtää, että rauha ei ole jotakin joka vain tulee tai tapahtuu. Rauhan on jotain, minkä eteen kaikkien täytyy tehdä työtä. Rauha on väkivallattomuutta ja oikeudenmukaisuuden toteuttamista. Jumala on niin suuri, että hän voi käyttää Sami Awadia, John Hageeta ja kaikkia palestiinalaisia kristittyjä ja helluntailaisia rauhansa välikappaleina ja rauhan tekijöinä.
Tämän artikkelin merkitys on siinä, että se todistaa keskustelua käytävän kristillisen sionismin ytimessä - Yhdysvaltojen helluntailaisten keskuudessa. Muistutamme myös Suomen helluntaikirkon kannanotosta teemaan liittyen..
John Harris. Altadena, California, Eagle Rock Christian Assembly on työskennellyt Hebronissa rauhanaktivistina(Christian Peacemaker Teams). Alkuperäisestä artikkelista kirjoittajan luvalla.