Olemme järkyttyneinä vastaanottaneet uutisen hyökkäyksestä koptikirkkoa vastaan uutena vuotena. Hyökkäys tapahtui Aleksandriassa koptien ollessa kokoontuneina jumalanpalvelukseen. Joulusaarnassani viittasin Lähi-Idän kristittyihin kohdistuvaan kasvavaan paineeseen ja ilmaisin huoleni tilanteesta.
Muistissamme on vielä tuoreena kuuden koptikristityn murha Nag Hammadissa viime jouluna jouluaaton messussa. Viime kuukausina välikohtaukset, uhkaukset sekä suoranaiset väkivallanteot ovat kiihtyneet. Nyt kyseessä oleva itsemurhaajan pommi-isku todistaa tästä väkivallan kiihtymisestä. Poliittisten ja uskonnollisten johtajien on tehtävä loppu tästä väkivallasta. Emme voi antaa Lähi-Idän poliittisen konfliktin luisua uskontojen väliseksi vastakkainasetteluksi; siinä taistelussa me kaikki olisimme häviäjiä.
Me tuomitsemme tämän terroriteon ja kaiken väkivallan, jolla yritetään aiheuttaa hämmennystä ja eripuraa. Sanoudumme irti ääriliikkeistä, jotka haluavat käyttäää uskontoa tuottaakseen tuhoa ja erottaakseen ihmiset, jotka ovat pitkään eläneet yhdessä yhtenä kansakuntana.
Täällä Lähi-Idässä, missä kolmen monoteistisen uskonnon perusarvoja ovat rakkaus Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan, ei voi olla mahdollista harjoittaa tällaista väkivaltaa väittäen tekevänsä sen uskonnon nimissä. Sellaisia tekoja voi tehdä vain vihan ja hajaannuksen nimissä.
Yhdymme Kairon Al-Azhar-yliopiston muslimioppineiden näkemykseen kun he toteavat: "tämä on rikollinen teko, jota ei voida oikeuttaa minkään uskonnon nimissä. Siksi pyydämme kaikkia uskonnollisia johtajia, kaikkia uskovia ja omantuntoaan seuraavia ihmisiä - yhtälailla kristittyjä kuin muslimejakin - korottamaan äänensä ja tuomitsemaan nämä hyökkäykset ja paljastamaan niitä puolustelevien vetoamiset uskontoon."
Yhdymme maailman johtajien vetoomukseen Egyptin viranomaisille, että hyökkääjät saataisiin nopeasti oikeuden eteen. Vetoamme kaikkiin maailman johtajiin, että he tukisivat maltillisia voimia Lähi-Idässä ja työskentelisivät aktiivisesti oikeuden ja rauhan toteuttamiseksi alueella.
Maailmanlaajuisena kirkkona meidän on kuultava kristittyjen sisartemme ja veljiemme hätähuuto Lähi-Idästä. Maailmanlaajuisen kirkon on pysyttävä heidän rinnallaan ja luotava yhtenäinen ja yhteinen strategia kristityille Lähi-Idässä, niin että heidän ei tarvitse lähteä siirtolaisiksi vaan he voivat elää turvallisesti kotimaassaan ja antaa todistuksensa maailmassa.
Meidän paikallisten kristittyjen täytyy toteuttaa yhtenäisinä lähetys- ja palvelukutsumustamme niin että edistämme harkintaa, keskinäistä ymmärrystä, uskontojen välistä vuoropuhelua, oikeudenmukaisuutta, anteeksiantoja ja sovintoa. Tämä on oleva meidän Lähi-Idän kristittyjen todistus uskomme voimasta. Me emme saa antaa ääriliikkeiden kaapata koko Lähi-Itää panttivangiksi sillä kristittyinä Lähi-Idässä olemme erottamaton osa sen yhteiskuntaa.
Lähi-Idän evankeliset kirkot Lähi-Idän kirkkojen neuvostossa, Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko sekä luterilainen maailma seisovat Koptikirkon ja sen paavin Shenouda III:n ja Egyptin kansan rinnalla. Esitämme surunvalittelumme kaikille kohteena olleiden koptien, kohteeksi joutuneiden muslimeille ja turvallisuushenkilöstön omaisille.
Rukoilemme, että ne jotka kärsivät ja ovat vaarassa saavat lohdutuksen seimen äärellä tulevana Koptikirkon jouluna (7.1.). Kuulkaa enkelien kehotus: "Älkää pelätkö!" (Luuk 2:10).
Piispa Tri Munib A. Younan,
Lähi-Idän kirkkojen neuvoston evankelisten kirkkojen ryhmän puheenjohtaja
Piispa, Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko