Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Unelmoin rauhasta Jerusalemissa

3/6/2011

 
Kirkkojen maailmanneuvoston Israelin ja Palestiinan rauhanviikon 29.5-4.6. 2011 aineistoa
Toivon ja rakkauden heijastuksia: Jerusalemilaisten kristittyjen, muslimien ja juutalaisten ajatuksia

Me rauhanviikon osallistujat 2011 liitymme rukoukseen rauhan puolesta näiden Jerusalemin asukkaiden kanssa.

* * *
Kun Jeesus tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, hän puhkesi itkuun sen tähden ja sanoi: "Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi kätketty.(Luuk 19:41-42).

Noiden sanojen kaiun voi yhä kuulla kukkuloiden päällä sekä vanhankaupungin mutkaisilla kujilla missä kellot ja rukouskutsut sekoittuvat koululaisten ääniin, kaupustelijoiden kutsuhuutoihin ja israelilaissotilaiden uhkaaviin karjahduksiin. Jerusalem ei ole onnellinen paikka, vaikka siellä huumaavan mausteiden ja suitsukkeen tuoksun keskellä pyöriikin matkailijoita ja pyhiinvaeltajia, jotka ikivanhojen rakennusten mystinen ilmapiiri hurmaa.

Jerusalemia ylistävissä kauniissa psalmeissa, lauluissa ja runoissa ei kerrota kaupungin alkuperäisten asukkaiden kärsimyksestä ja siitä kuinka kovasydämiset valtaapitävät häpäisevät kaupungin pyhiä paikkoja. Voi melkein kuulla kivien itkevän: ei enää juutalaissiirtolaisia, tarkastuspisteitä, ei kiinteistöjen takavarikointia, ei enää miehitystä.

Rauha tulee, kun nauru saa vapaana kohota korkealle Jerusalemin taivaalle - kun ihmiset taas tervehtivät toisiaan hymyllä. Äiti Teresakin sanoo, että rauha alkaa hymystä.  Jerusalemissa ihmiset kohtaavat, mutta eivät näe toisiaan eivätkä Jumalan kuvaa toinen toisissaan. Rauha tulee, kun ymmärrämme, että Jerusalem ei kuullu millekään tietylle ryhmälle vaan että Jerusalemissa Jumala kohtaa ihmiskunnan, jotta rakastaisimme ja kunnioittaisimme toisiamme. Rauha tulee, kun lapsia ei opeteta vihaamaan ja pelkäämään, kun he ovat vapaita oppimaan, palvelemaan Jumalaa ja nauttimaan heille kuuluvistas kansallisista, sosiaalisista ja taloudellisista oikeuksista. Rauha tulee sitten kun kansainvälistä oikeutta kunnioitetaan ja laits ja oikeamielisyys pidetään kunniassa. Rauha tulee sitten, kun jaamme perinteitämme ja kulttuuriamme keskenämme laulaen ja iloiten. Tämä kaupunki ottaa meidät kaikki suojiinsa ja meille kaikille on tilaa täällä.

Tästä Jerusalemista minä unelmoin - kun näemme iloisia kasvoj ja tiedämme että rauha ei ole mahdottomuus, että sen osatekijät ovat käsissämme ja huomaamme, että meidät kaikki on kutsuttu iloitsemaan elämän lahjasta.

Nora Carmi

* * *
Tänä vuonna paaston alkaessa rukoilin ja mietiskelin mille asialle voisin omistaa paastoni. Ensimmäinen asia, joka tuli mieleeni oli mahdollisuus harjoittaa uskontoa Jerusalemissa vapaana Palestiinan kansalaisena.

Muistan kun kauan kauan sitten äitini vei minut veljieni kanssa Pyhän Haudan kirkkoon Pyhän Tulen juhlaan pääsiäislauantaina. Se oli vaikuttavin hengellinen tapahtuma, jota olen saanut todistaa ja on vuosien saatossa pysynyt mielessäni. Oli suorastaan epätodellista nähdä Kristuksen valon leviävän haudasta kirkon ahtailla käytävillä ympäri kirkkoa, sitten kirkon pihalle ja kuulla samalla kun Herraamme ylistetään eri kielillä, nähdä nuorten palestiinalaiskristittyjen  riemuitsevan, kun he kiirehtivät viemään tulta toisiin kirkkoihin, katsella partiolaisten paraatia, joka juhli totuuden valon leviämistä maailmaan. Muistan kuinka äitini piti meitä lapsia helmoissaan kirkon tungoksessa. Kaipaan päivää, jolloin voisin juhlia tuota valon lauantaita Pyhän Haudan kirkossa uudelleen.

Viimeisenä viitenä vuotena Israelin miehitys Jerusalemissa on tehnyt minulle palestiiinalaisena kristittynä mahdottomaksi osallistumisen Pyhän Haudan kirkon pääsiäisjumalanpalveluksiin. Siitä mikä alkoi 'turvajärjestelyinä' on tullut täysimittainen eristämisjärjestelmä, johon kuuluvat katusulut vanhassa kaupungissa ja 'kulkuluvat' joilla päästetään pieni määrä paikallisia kristittyjä osallistumaan jumalanpalveluksiin. Yhteisvaikutuksena ovat massiiviset ihmisoikeuksien ja uskonnollisten oikeuksien loukkaukset. Miehittäjä häpäisee kirkkomme tuomalle pyhimpiin paikkohin konetuliaseensa, joiden tähtäimien läpi miehittäjävallan sotilaat katsovat kirkkoihin kokoontuvia kristittyjä. Tämä kaikki koskee vain kristittyjä: juutalaisilla on vapaa pääsy itkumuurille Pesach-juhlaan.

Rukoilen rauhaa Jerusalemiin, että pääsisin omaan kirkkooni Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ilman että minun tarvitsee pelätä, että minua ammutaan konepistoolilla tai estetään tulemasta kirkkoon vain siksi että olen palestiinalainen. Unelmoin rauhasta, joka takaa minulle ihmiselle kuuluvan kohtelun, oikeuden palvella Jumalaani minulle kuuluvana - ei vain miehittäjän sallimana myönnytyksenä.

Dr. Muna Mushahwar

* * *
Minä kasvoin Englannin vehreällä maaseudulla käyden papiston lapsille tarkoitettua koulua. Siellä lukukauden lopussa laulettiin William Blaken sanoittamaa virttä Jerusalem. Siitä lähtien Jerusalem on merkinnyt minulle sisäisen taistelun ja henkisyyden paikka - sitä jota juutalaisuudessa on 'tikkun olam' ja islamissa 'jihad' - kilvoittelua, että tulisi paremmaksi ihmiseksi, rauhan, rakkauden ja Jumalan kaupunkia Jerusalemia muistamalla.

“Bring me my Bow of burning gold;
Bring me my Arrows of desire:
Bring me my Spear: O clouds unfold!
Bring me my Chariot of fire!
I will not cease from Mental Fight,
Nor shall my Sword sleep in my hand:
Till we have built Jerusalem,
In England's green and pleasant Land.”

Urkujen pauhu inspiroi meitä ja kohotti tunnelmaa.

Nyt asun tämän päivän Jerusalemissa israelilaisena rauhanaktivistina. Se on surulilnen kaupunki, jota konfliktit, veriöylyt ja nyt miehitys varjostaa. Palestiinalaiset Itä-Jerusalemissa asuvat miehitysvallan alaisina ilman ihmisoikeuksia ja mahdollisuuksia toteuttaa elämässään omia mahdollisuuksiaan. He elävät ahdistuneina siitä, että heidän olemassaolonsa ja tulevaisuutensa halutaan tuhota ja heidän maansa anastaa. Heidän elämänsä todellisuutta ovat talojen tuhoamiset, karkotukset ja pakkosiirrot, jonka tuloksena Israelin lupaviidakossa heistä tulee yhä uudestaa pakolaisia, joilla ei ole turvallista kotia tai kotimaata koko elinaikanaan.

Uskonnolliset kiihkoilijat ovat muutta Pyhän Laakson - erityisesti Silwanin - vanhan kaupungin läheisyydessä uskonnolliseksi huvipuistoksi ja rahantekokoneeksi, joka muistuttaa meille, miksi Jeesus ajoi pois rahanvaihtajat temppelistä. Heidän puhemiehensä sanovat silmät kiiluen: "Voit suorastaan haistaa kuningas Daavidin läsnäolon täällä!"

Niin meidän vaelluksemme jatkuu. Minne? Kristityt sionistit pyrkivät saamaan aikaan Harmageddonin tässä kaupungissa. Ikäänkuin ydintuho ja joukkomurhat voisivat tuoda meidät lähemmäksi Jumalaa. Kuinka paljon tilanteen täytyy vielä pahentua ennenkuin sorto väistyy ja pelko poistuu? Kauanko kestää ennenkuin osapuolet tarvitsevat rauhaa niin paljon, että ovat valmiita tekemään jotain sen eteen? Ennenkuin maailma herää puolustamaan oikeutta, totuutta ja rauhaa, voimme vain unelmoida toiselaisesta Jerusalemista.

Sillä aikaa itkemme Baabelin virtain vierillä: “By the waters of Babylon, there we sat down, yea, we wept, when we
remembered Zion.”

Angela Godfrey-Goldstein

* * *
Unelmat usein samaistetaan uniin, joissa kuvat, ajatukset ja tunteet seuraavat toisiaan tahdosta riippumattomasti ihmisen nukkuessa. Minä kuitenkin erotan unet ja unelmani, jotka ovat heijasteita tunteistani palestiinlaisena Jerusalemin asukkaana, jonka juuret ovat kaupungin historiassa.

Ole tervehditty, Jerusalem! Olkoon rauha sinulla ja ystävilläsi. Vallitkoon rauha muureillasi ja hyvinvointi linnoissasi. Ps. 122:6-7.

- Unelmoin rauhasta juutalaisten, kristittyjen ja muslimien sydämessä todellisessa rauhan kaupungissa.
- Unelmoin rauhasta, joka ei tunne rajoja tässä kivisessä muurien jakamassa kaupungissa
- Unelmoin avoimesta kaupungista, joka kutsuu kaikkia uskovaisia palvelemaan Jumalaa riippumatta kansallisuudesta, kansalaisuudesta, ihonväristö, sukupuolesta tai uskonsuunnasta.
- Unelmoin yhteisestä kaupungista, jossa ei ole väkivaltaa, syrjintää, sortoa ja häirintää.
- Unelmoin rauhan kaupungista, jossa ihmisyyden siteet liittävät ihmiset toisiinsa eroavaisuuksista huolimatta
- Unelmoin kaupunista, jossa aurat syrjäyttävät aseet ja veitset
- Unelmoin rauhasta, jonka vallitessa ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa kunnioitetaan
- Unelmoin seitsenporttisesta kaupungissa, jossa portit ovat auki eikä mikään erotusmuuri hajoita perheitä.

Unelmani on nähdä äiti-Jerusalem suojaamassa lapsiaan kuin kanaemo poikasiaan.

Unelmoin kaupungista, jossa rakkaus, suvaitsevaisuus, ilo ja toivo vallitsevat syrjäyttäen vihan, tuhon ja kuoleman voimat.

“Jerusalem the golden, with milk and honey blessed, Beneath thy contemplation sink heart and
Voice oppressed. I know not, O I know not what Joys await us here, What radiance of glory, What
light beyond compare” (Neale James Mason, Jerusalem, the Golden). ("Jerusalem kultainen, maidolla ja hunajalla siunattu, sinua ajatellessani sydämeni pakahtuu ja ääneni murtuu. En tiedä mitkä ilot meitä siellä odotta, mikää kunnian säihke ja valo mittaamaton.")

"Veljieni ja ystävieni tähden toivotan sinulle rauhaa. Herran, Jumalamme, huoneen tähden rukoilen sinulle menestystä." (Ps 122:8-9).

"Täyttykööt notkot, alentukoot huiput, mäet madaltukoot, vuorten louhikot tasoittukoot! Herran kunnia ilmestyy, kaikki saavat sen nähdä. Näin on Herra puhunut." (Jes 40:4-5).

Nora Kort

29.4. 2011. Kirkkojen maailmanneuvosto. Israelin ja Palestiinan rauhanviikko.


Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.