Muistan apartheidin vastaiset mielenosoitukset neljännesvuosisata sitten enkä voinut kuvitellakaan että Kapkaupungissa voisi syntyä yhtä laajoja mielenosoituksia, mutta lauantain mielenosoitus Palestiinan puolesta oli ehkä vielä suurempi. Mukana oli nuoria ja vanhoja, muslimeja, kristtyjä, juutalaisia, hinduja, buddhalaisia, agnostikkoja, ateisteja, mustia, valkoisia, punaisia, vihreitä - kuten suvaitsevassa monikulttuurisessa yhteiskunnassa voi olettaakin.
Emme ole juutalaisia vastaan! Pyysin joukkoja huutamaan kanssani: vastustamme epäoikeudenmukaisuutta, Palestiinan miehitystä, silmitöntä tappamista Gazassa. Vastustamma palestiinalaisten nöyryyttämistä tarkastusasemilla ja tiesuluilla. Vastustamme kaikkien osapuolten harjoittamaa väkivaltaa, mutta emme vastusta juutalaisia.
Aikaisemmin samalla viikolla pyysin Etelä-Afrikassa kokoontuvaa kansainvälisstä arkkitehtiliittoa sulkemaan Israelin konferenssista. Vetosin myös paikalla oleviin israelilaisiin veljiin ja sisariina, että he sanoutuisivat irti ammattilaisia siitä että heitä käytetään suunnittelemaan sellaisia rakenteita kuin erotusmuuri ja muut turvallisuusrakenteet, jotka mahdollistavat epäoikeudenmukaisen kohtelun sekä siirtokuntien suunnittelusta palestiinalaisten maalle. "Viekää kotiin viesti, että on saatava aikaan käänne: Vihan ja väkivallan on loputtava ja kaikkien täytyy liittyä yhteen vastustamaan väkivaltaa ja vaatimaan oikeutta kaikille ihmisille."
Yli 1,6 miljoonaa ihmistä on littynyt Avaazin kampanjaa, jolla vaaditaan palestiinalaisalueiden miehityksestä hyötyviä suuryrityksiä veätytymään alueelta. Erityisiä kampanjan kohteita ovat hollantilaisten eläkerahasta ABP, Barclays Bank, turvallisuusfirma G4S, ranskalainen logistiikkayritys Veolia. tietokonevalmistaja Hewlett-Packard ja maansiirtokoneiden valmistaja Caterpillar. Viime kuussa 17 EU-maiden hallitusta kehotti kansalaisia välttämään sijoituksia ja liiketoimia Israelin laittomien siirtokuntien kanssa. Olemme myös nähneet että hollantilainen eläkevakuutusyhtiö PGGM on vetänyt kymmenien miljoonien sijoitukset Israelista, Bill ja Melinda Gatesin säätiö on luopunut G4S:n osakkaistaan ja Yhdysvaltojen presbyteerikirkko 21 miljoonan dollarin sijoituksista Motorolassa ja Caterpillarissa.
Tämä liike saa ilmaa siipiensä alle.
Etelä-Afrikassa me tiedämme kaiken vihasta ja väkivallasta. Ymmärrämme miltä tuntuu kun maailmalle on mahdotonta selittää omia kantojaan. Me myös tiedämme miten pitkälle vuoropuhelun avulla voi päästä. Etelä-Afrikassa terroristeiksi leimatut saivat äänen ja heidän johtajansa kuten Nelson Mandela vapautettiin vankeudesta ja maanpaosta.
Kun johtajat alkoivat keskustella, väkivallan logiikka joka oli repinyt yhteiskuntaamme haihtui ja menetti merkityksensä. Ne jotka turvautuivat väkivaltaan rauhanprosessin alettua tuomittiin ja heiltä kiellettiin osallisuss demokraattiseen prosessiin. Kun lopulta pääsimme kaikki äänestämään yhdessä, kaikki riemuitsivat. Meidän rauhansopimuksemme todellinen voitto oli, että ei syntynyt uusia pois suljettuja vaan kaikki osallistettiin. Saimme perustuslain, joka on suvaitsevainen ja inklusiivinen ja julistaa vapautusta kaikille.
Etelä-Afrikan johtajat pakotti hakemaan rauhanomaisia ratkaisuja se, että oli käytetty voimakkaita väkivallattomia keinoja, joilla Etelä-Afrikan apartheid-valtio oli eristetty taloudellisesta, akateemisesti, kulttuurisesti ja psykologisesti. Lopulta tuli vastaan käännekohta, jolloin hallitus havaitsi että apartheid-järjestelmän ylläpitäminen ei enää kannattanut. Tämän saavutamisessa kansainvälisten suuryritysten vetäytyminen 1980-luvulla veti maton apartheid-valtion jalkojen alta. Yritykset ymmärsivät, että niiden osallisuus epäoikeudenmukaisen järjestelmän taloudellisessa ylläpitämisessä ei ollut hyväksyttävää.
Ne jotka nyt ylläpitävät "normaalia" asiantilaa harjoittamalla liiketoimintaa Israelissa eivät palvele israelilaisten ja palestiinalaisten etuja. He toimivat vain sorron ylläpitäjinä. Niden viesti, jotka haluavat tässä vaiheessa eristää Israelin on että sekä israelilaisilla että palestiinalaisilla on oikeus rauhaan ja ihmisarvoiseen elämään.
Gazan tapahtumiin liittyen testataan, kuka oikeasti haluaa toimia ihmisarvon puolesta.
Viimeistään nyt on tulut selväksi, että diplomaatit ja poliitikot ovat kyvyttömiä löytämään kestäviä ratkaisuja Palestiinan/Israelin konfliktiin. Kansalaisten Israelissa ja Palestiinassa olisi nyt itse otettava vastuu.
Gazan hävitys on jäävuoren huippu siinä palestiinalaisten sorrossa, joka järkyttää kaikkia kunnon ihmisiä: ihmisoikeuksia loukataan systemaattisesti ja liikkumisen vapaus ei toteudu. Maan anastaminen ja laiton rakentaminen Israelin toimesta jatkuu palestiinalaisten mailla. Nämä toimet tekevät ratkaisun löytämisen koko ajan vaikeammaksi.
Israelin valtio näyttää toimivan niinkuin huomista ei tulisikaan. Kuinka kansa Israelissa voi toivoa rauhaa ja turvallisuutta tulevaisuudessa, jos sen johtajat tekevät kaikkensa kriisin lietsomiseksi?
Tuomitsen kaikki palestiinalaiset, jotka ovat osallistuneet rakettien ampumiseen Israeliin. He haluavat vain lietsoa vihaa. Vastustan kaikkea väkivallan käyttöä. Samalla meidän on todetta ilmeinen tosiasia: Palestiinan kansalla on täysi oikeus taistella oikeuksiensa ja vapauksiensa puolesta. Sen ymmärtävät myös monet ihmiset ympäri maailman.
Kaikki ihmisten luomat ongelmat voidaan ratkaistan, kun on aito siihen ja työskennellään yhteistä päämäärää kohti. Rauhaa ei ole mahdollista saavuttaa ilman että on ihmisiä, jotka määrätietoisesti pyrkivät siihen. Ihmisten Israelissa ja Palestiinassa on tunnustettava ihmisyys itsessään ja toisissaan sekä tunnustettava keskinäinen riippuvuutensa. Ei ole sotilaallista ratkaisua, joka voitaisiin saavuttaa ohjuksilla ja pommeilla.
Ratkaisu on mahdollista saavuttaa Etelä-Afrikan tavoin, jos umpisolmuun menneeseen tilanteeseen vaikutetaan väkivallattomin painostustoimin kuten boikotein ja vetämällä investoinnit alueelta. Nyt olemme nähneet, että palestiinalaisilla on tukea maailmalla ja että monet haluavat vaikuttaa pakoittein Israeliin. Näin on mahdollista edetä.
Vetoan israelilaisiin: Katsokaa yli vihanne ja turhautumisenne ja piiritystilatunteidenne. Kuvitelkaa maailma, jossa Israeli ja Palestiina voivat elää rinnakkain keskinäisessä kunnioituksessa ja yhteistyössä. Se vaati suurta mielenmuutosta. Täytyy myös ymmärtää, että vaihtoehto on kamala: tulevat sukupolvet joutuvat elämään väkivallan ja pelon keskellä. Pitää hyväksyä, että väärän politiikan kritisointi ei tarkoita koko kansan olemassaolon kyseenalaiistamista. Muutos alkaa kodeista ja se vaikuttaa yhteisöihin ympäri maailman.
Ihmisiä joita yhdistää oikeudenmukaisuuden tavoittelu ei voida pysäyttää. Jumala ei tule ratkaisemaan ongelmiamme vaan toivoo että opimme ratkaisemaan ristiriidat. Jumala ei kuitenkaan ole sulkenut silmiään: Kirjoitukset kertovat että Jumala on heikon, lesken, orvon ja muukalaisen puolustaja. Hän vapauttaa orjuutetun kansan ja ohjaa sen luvattuun maahan. Profeetta Aamos kehotti, että oikeudenmukaisuuden tulee virrata joen lailla.
Hyvä lopulta voittaa. Palestiinalaisten vapautus sorrosta on oikea asia, jota myös israelilaisten pitää tukea.
Nelson Mandela sanoi, että eteläafrikkalaiset eivät tunne itseään vapaiksi ennen kuin myös Palestiina on vapautettu. Hän olisi voinut sanoa, että se merkitsee vapautta myös Israelille.
Arkkipiispa Desmond Tutu Haaretz-lehdelle.
Vapaasti referoiden käännetty. Juttu kuvastaa Desmond Tutun mielipiteitä. Pyhä Maa toimii mielipiteiden ilmaisun kanavana.