Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Sorretun kansan hautausmaa vai kansallinen ylösnousemus?

28/9/2010

 
Lähde: 27.9.2010. Kirkkojen maailmanneuvosto

Kirkkojen maailmanneuvoston YK-viikon tapahtumassa pohdittiin kolonialismin historiaa ja heijastuksia nykypäivään. Kutsuttuna puhujana oli suurlähettiläs Afif Safieh Palestiinalaishallinnosta.

Safief totesi, että palestiinalaiset kohtaavat kolonialismia arkipävässään siinä mielessä, että Israel jatkuvasti hallitsee ja valtaa jalansijaa palestiinalaisten asuinalueella rakentamalla siirtokuntia vuonna 1967 miehitetyille alueille. Juuri ennen Safiefin puheenvuoroa kokoukseen saapui tieto, että Israel aikoo jatkaa siirtokuntien rakentamista rauhanneuvotteluista riippumatta. Safief totesi, että päätös rauhanneuvottelun jatkamisesta tai keskeyttämisestä on yksi vaikeimpia, minkä palestiinalaishallinto joutuu tekemään.

Safief totesi, että Israelin kansalliset edut ja tahtotilat ovat sivuuttaneet kansainvälisen yhteisön intressit konfliktin sovittelemiseksi ja kansainvälisen oikeuden voimaan saattamiseksi. Tämä on merkinnyt myös sitä, että EU:n, YK:n ja Venäjän federaation ja Yhdysvaltojen muodostaman rauhanneuvottelujen ”kvartetin” suositusten sivuuttamista

Safief totesi, että nk. kvartetissa käytännössä on palestiinalaisten näkökulmasta kysymys Yhdysvaltojen yksinpuhelusta – yksinapaisesta järjestelmästä, jota ohjaa Yhdysvaltojen kansallinen politiikka. Safief totesi, että Lähi-Idän politiikkansa suhteen Yhdysvallat on itse ajanut itsensä umpikujaan. Sen painoarvo ja uskottavuus arabimaissa vastaa Luxemburgia tai Lichtensteinia. Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelut ovat jatkuvat poliittisen rohkeuden ja kyvykkyyden testi. Palestiinassa ei juurikaan nähdä onnistumisen mahdollisuuksia ”perinteisellä tavalla” vedetyille neuvotteluille, joissa palestiinalaisia neuvottelijoita vedätetään myönnytyksestä toiseen. ”Meidän joustonvaramme on käytetty jo moneen kertaan”, Safief totesi.

Safief pyysi, että mailman kirkot alkaisivat lobata erityisesti Yhdysvalloissa, että siellä ymmärrettäisiin välttämättömyys rakentaa oikeudenmukainen rauha Israelin ja Palestiinan välille. ”Näen amerikkalaiselle arvoille nousevan näkemyksellisen politiikan tulevan uudelleen. Amerikan juutalaisyhteisöt ovat alkaneet huolestua Israelin toimista miehitetysalueilla.” Myös Pentagon on alkanut huolestua siitä, että humaanitaarinen katastrofi Palestiinassa on muodostanut räjähdysalttiin alustan radikaalijärjestöille paitsi Palestiinassa myös koko muslimimaailmassa.

Safief näki, että palestiinalaisten näkökulmasta kynnyskysymys rauhanneuvotteluissa on pakolaisten kotiuttaminen – ”right of return”. Paluu voi tarkoittaa paluuta kotiin tai jos sitä enää ole kotikaupunkiin.  Se voi tarkoittaa myös muuttoa perustettavaan uuteen palestiinalaisten kotimaahan. Palestiinalaisilla täytyy periaattessa olla oikeus näihin kolmeen – vaihtelevassa määrin.

“Valitettavasti historia on lähinnä sorrettujen kansojen hautausmaa.” Safief totesi. Jotta historiasta olisi jotain hyötyä, meidän pitää pystyä oppimaan historiasta, että osaamme tehdä oikeat päätökset. Palestiina – Pyhä Maa -  on ylösnousemuksen maa, Safief totesi viitaten Jeesukseen. ”Uskon, että myös Palestiina vaikeuksista huolimatta kokee tulevaisuudessa ylösnousemuksen.

Kirkkojen maailmanneuvoston kansainvälisten asioiden komission järjestämä YK-viikko kokosi 27.10.-1.10. 2010 Geneveen 120 osanottajaa. Se järjestettiin YK:n Ihmisoikeusneuvoston 15. kokouksen yhteydessä. Kirkkojen maailmanneuvosto vaalii ja edistää kristittyjen yhteyttä uskossa, todistuksessa ja maailmanlaajuisessa palvelutehtävässä rauhan ja oikedenmukaisuden toteuttamiseksi maailmassa. Tämä kirkkojen välinen ekumeeninen yhteisö perustettiin vuonna 1948. Nyt sen jäseninä on 349 protestanttista, ortodoksista, anglikaanista ja muuta kirkkoa, jotka edustavat maailmanlaajuisesti yli  560 miljoonaa kristittyä. yli 110 maassa. Kirkkojen maailmanneuvosto toimii läheisessä yhteydessä roomalaiskatolisen kirkon anssa. Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri on pastori, tohtori Olav Fykse Tveit Norjan luterilaisesta kirkosta. Järjestön päämaja on Genevessä Sveitsissä.
pp
2/10/2010 07:28:03 pm

Minua ihmetyttää, miten täällä niin helpostti hyväksytään ajatus, että juutalaisten on lähdettävä kaikista arabimaista ja tällä kertaa jopa alueelta, josta vasta suunnitellaan sellaista. Asuuhan Israelissakin arabeja täysin kansalaisoikeuksin.
Eikä monikulttuurisuus nimenomaan ole eurooppalaisen ihmisoikeusajattelun tuote.Ja eikö nimenomaan se, että palestiinalaisvaltio hyväksyisi myös juutalaisia kansalaisikseen, olisi todellinen osoitus halusta rauhaan.

Pyhä Maa link
5/10/2010 05:51:33 am

Hyvä PP,
Pyhä Maa haluaa tuoda saataville suomen kielellä tiettyjen kansalaisjärjestöjen ja mm. kirkkojen maailmanneuvoston aineistoa, joka muuten ei tule julkisuuteen Suomessa. Näin ollen Pyhä Maa -verkkopalvelu ei hyväksy mitään ajatuksia.

Ylläpito kommentoi kuitenkin, että myöskään tiedotteissa ei havaintojemme mukaan ole vaadittu juutalaisia lähtemään kaikista arabimaista. Israelissa asuu palestiinalaisia ("arabeja"), joiden laillisen statuksensa perusteella pitäisi voida nauttia täysiä kansalaisoikeuksia. Monet kansalaisjärjestöt Israelissa ja sen ulkopuolella ovat kuitenkin vahvistaneet, että arabikansalaiset joutuvat Israelissa voimakkaan diskriminaation kohteeksi.

Palestiinalaisvaltiota ei ole vielä perustettu, joten se ei voi hyväksyä tai olla hyväksymättä ketään kansalaisikseen. Rauhanneuvotteluissa eri ryhmien asemat ovat väistämättä erilaisia: a) Israelin arabiväestöä tulee kuten pp toteaa kohdella Israelin täysivaltaisina kansalaisina b) kansainvälisen oikeuden mukaan Länsirannalle muuttaneita Israelin kansalaisia tulee kohdella miehitysvallan miehitetylle alueelle siirtäminä laittomina siirtolaisina ja c) Länsirannan, Gazan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaiset ovat tietenkin miehityn alueen väestöä, jonka ihmisoikeuksien toteutusmisesta miehittävä valtio on kansainvälisen oikeuden mukaan vastuussa.

Kannanotot, joita tällä sivustostolla on julkaistu liittyvät ensisijaisesti juuri tähän oikeus- ja ihmisoikeuskysymykseen, jota ei pidä sekoittaa siihen, mikä esimerkiksi joidenkin uskonnollisten käsitysten mukaan raaamatussa esiintyvien kansojen (sikäli kuin sellaisia on enää olemassakaan tunnistettavina ihmisryhminä) asema. Jeesus kehoitti meitä ensisijaisesti huolehtimaan lähimmäisistämme riippumatta siitä mihin kansanryhmään tai uskontokuntaan he kuuluvat.

pp
6/10/2010 08:57:31 pm

Israelin arabeja on mm. kansanedustajina ja ministereinä. Miten heidän syrjintänsä ilmenee maan lainsäädännössä?
Israel ei siirrä väestöään Länsirannalle, jonka status on määrittelemätön, koska se ei ole minkään valtion aluetta.
Länsirannan ja Gazan palestiinalaiset eivät ole Israelin hallinnon alla, koska Oslon sopimuksessa heistä tuli PA:n hallinnon alaisia.


Comments are closed.
    Picture

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2024
    March 2024
    December 2023
    April 2023
    December 2022
    April 2022
    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jeesus Kristus
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.