Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Rauha tulee liian kalliiksi?

11/10/2010

 
Lähde: Jonathan Cook TheNational/Jfjfp

Ulkomaailma ihmettelee, miksi Israelin on niin vaikea käynnistää aitoa rauhanprosessia. Syyksi epäillään uskonnollista ja äärioikeiston vaikutusvaltaa maassa ja siirtolaisten poliittista painoarvoa. Jonathan Cook epäilee, että syyt ovat paljon arkisempia: Israeliin on syntynyt sota- ja miehitystalous, jonka purkaminen käy erittäin kalliiksi.

Jo kuusi vuosikymmentä sitten, syntyi kolonialismiin perustuva talous, jossa kasvun moottorina oli laajeneminen palestiinalaisilta valloitetuille alueille. Palestiinalaisten maan, kotien, liiketoimien ja pankkitilien siirtäminen israelilaisten haltuun on prosessi, joka on jatkunut Israelin perustamisesta alkaen ja joka on kiihtynyt Länsirannan miehityksen ja siirtokuntien rakentamisen myötä. Israelin vaurauden kääntöpuoli on miljoonien palestiinalaisten köyhtyminen.

Virallinen Israel edellyttää kansainvälisen yhteisön ottavan vastuulleen korvausten maksamisen pakolaisille. Juutalaisväesön kannalta ongelmalliseksi muodostuu, että viidesosa maan kansalaisista on palestiinalaisia, jotka ovat edelleen Israelissa, mutta ovat menettäneet kotinsa ja omaisuutensa. Vaikka Mahmud Abbas päättäisi allekirjoituksellaan rauhansopimuksessa mitätöidä ulkoisten pakolaisten oikeudet, hänellä ei ole edes teoriassa oikeutta tehdä sitä maan sisäisten pakolaisten puolesta. Rauhansopimus voisi juutalaisväestön näkökulmasta merkitä varsinaisen korvausvaatimusten hyökyaallon iskemistä koskien maan sisäisiä korvausvaatimuksia Israelin arabiväestöltä.

Vuonna 1967 käynnistyneen palestiinalaislalueiden miehityksen myötä syntyi uusia taloudellisia rakenteita, joiden purkaminen uhkaisi monien Israelin juutalaisten intressejä ja saa heidät siksi suhtautumaan varauksellisesti rauhan solmimiseen. Suurimipia hyödynsaajia ovat siirtokuntalaiset, jotka ovat nauttineet hallituksen tukiaisia ja verohelpotuksia, joilla valtio on tietoisesti houkutellut asukkaita Länsirannalle. Peace Now -järjestön arvion mukaan näiden etuisuuksien arvo vuositasolla on lähes 400 miljoonaa euroa. Siirtokuntiin on syntynyt nopeasti kasvavaa liiketoimintaa Länsirannan C-vyöhykkeelle, joka on otettu täysimittaisesti Israelin haltuun.  Erityisen kannattavaa on rakennusteollisuus, joka käyttää raakamaana palestiinalaisilta anastettua maata ilmaiseksi. Teollisuusyritykset, jotka ovat muuttaneet Länsirannalle käyttävät hyväkseen anastetun maan lisäksi halpaa palestiinalaista työvoimaa, veroetuja ja laiminlyötyä ympäristösäädösten valvontaa. Israelin matkailuteollisuus hyödyntää palestiinalaisten alueella Itä-Jerusalemissa ja Beetlehemissä olevat pyhät paikat oman liiketoimintansa raaka-aineeksi siten, että palestiinalaiset eivät saa osuuttaan matkailutulosta.

Tämä taloudellisten etujen verkko on kehittynyt "maanpesujärjestelmäksi", jota pyörittävät ministeriöt, valtion virastot ja sionistiset ryhmät. Maanpesutalous, jota poliittisista syistä on pyritty piilottelemaan, on synnyttänyt korruptiota Isreaelin hallitsevan luokan keskuudessa, joka on pyrkinyt jakamaan näin syntynee taloudelliset edut keskuudesssaan.

Miehitystilasta suorimmin Israelissa kuitenkin hyötyy Israelin puolustusvoimat. Ei ole pienintäkään epäilystä etteikö juuri armeija ole se, joka rauhan myötä menettää eniten. Armeijan ja turvallisuuselinten upseeristo on konfliktin myötä paisunut. Monimljoonaisen palestiinalaisväestön ympärivuorokautinen valvonta vaatii käsittämättömän suuret resurssit ja on yksi syy miksi maa saa taloudellista apua Yhdysvalloilta. Asevelvolliset tekevät likaisen työn Palestiinalaisalueille ja tarkastuspisteillä. Armeijan johtoportaasta on muodostunut yhteiskunnan yläluokka, joka siirtyy 40-vuoden iässä täydelle eläkkeelle armeijasta ja aloittaa uuden uran liiketoiminnan piirissä tai politiikassa. Monet työllistyvät hyvin palkattuihin tehtäviin turvallisuus- ja aseteollisuuden piirissä. Israelin erikoisosaamista on valvontateollisuus, joka ammentaa armeijan kokemuksista Länsirannalla ja Gazassa ja soveltaa uusia teknologioita väkijoukkojen valvontaan, hallitsemiseen ja kaupunkisodankäyntiin. Tällä osaamisella on rajattomat markkinat maailmalla. Ei ihme, että Israelin sotateollisuus on 3 miljardin euron viennillään maailman neljänneksi suurin asekauppias.

Rauha ja Palestiinan valtion perustaminen voisi poistaa perusteet Yhdysvaltojen talousavulta, romuttaa miehitystalouden kasvun dynamiikan, pakottaa palauttamaan anastetun maan ja luonnonvarat palestiinalaisten hallintaan ja supistamaan sotilasmenoja.  Osa siirtokunnista jouduttaisiin luovuttamaan palestiinalaisille kenties vastikkeetta samalla kun niiden asukkaat menettäisivät erityisetunsa. Näyttääkin siltä, että liian moni juutalainen Israelin kansalainen laskee rauhan tulevan aivan liian kalliiksi heille.

Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.