Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Kuuluu kummia: Sionistikongressi kahden valtion ratkaisun kannalle

4/7/2010

 
(c) J'street, JJFP/ Hadar Susskind, 17.6.2010

Maailman sionistiijärjestön (World Zionist Organization) yleiskokous, Maailman sionistikongressi päätyi äänestyksessä kannattamaan Länsirannan juutalaissiirtokuntien rakentamisen jäädyttämistä, hyväksymään kahden valtion ratkaisumallin Palestiinan-Israelin konfliktiin ja vaatimaan Israelin hallitukselta suhteiden paikkaamista Yhdysvaltain hallinnon kanssa. Päätökset synnyttivät oikeistosiiven raivoisia vastalauseita, jotka käytännössä keskeyttivät kongressin työskentelyn. [Maailman sionistijärjestö on perustettu 1897 Baselissa Sveitsissä.]

Kuinka on mahdollista, että antiikkinen unohduksiin jäänyt organisaatio on viime vuosina noussut riehakkaaksi keskustelufoorumiksi koskien Israelin tulevaisuutta juutalaisena demokraattisena valtiona. Ja kuinka kävikään, että minä J streetin* edustajana, Israelin armeijan veteraanina ja politiikkalinjauksista vastaavana varapuheenjohtajana päädyin johtamaan siirtokuntakysymyksiä käsitellyttä komiteaa kongressissa?

Kun J Streetin kokousedustajat saapuivat Israelin ennen kongressin alkua, toivoimme saavamme äänemme kuuluviin 4000 kokousedustajan joukossa. Se mitä koimme kongressissa todistaa kuinka ankara taistelu on edessämme, kun haluamme lopulta pysäyttää siirtokuntien rakentamisen, lopettaa [palestiinalaisalueiden] miehityksen ja saavuttaa kahden valtion ratkaisun.

Toivoimme ja halusimme antaa kongressin historian olla ohjenuoranamme: Ensimmäisen puheenjohtajan Theodor Herzlin johdolla kongressi luotiin, jotta erilaiset sionismin suuntaukset voisivat toisiaan kunnioittaen vaihtaa mielipiteitä, vaikuttaa toisiinsa ja muotoilla sionistisen projektin tulevaisuutta sekä ennen että Israelin valtion perustamisen jälkeen.

Alunperin minua pyydettiin siirtokuntia käsittelevän komitean varapuheenjohtajaksi, mutta tulin valituksi puheenjohtajaksi, kun Avigdor Liebermanin [Israelin oikeistolaisen] puolueen edustaja marssi ulos jouduttuaan kuuntelemaan paljon odotettamaansa moninaisempia näkemyksiä kuin mitä hän ja hänen poliittisen suuntauksensa edustajat olivat valmiita kohtaamaan. Hänen mukanaan poistui joukko samoin ajattelevia.

Huolimatta puheenjohtajan poistumisesta aiheutuneesta epäjärjestyksestä, se mitä seurasi varmasti vastasi Theodor Herzlin toiveita siitä, mitä kongressin pitäisi olla: kokonaisvaltainen ja järkiperäinen keskustelu siitä, miten kansamme unelmaa omasta valtiosta voidaan ja tulisi toteuttaa sen omassa historiallisessa kotimaassa.

Edistykselliset kokousedustajat muodostivat enemmistön miehityksen kannattajien jäätyä vähemistöön. Komitea olisi voinut helposti joutua poliittiseen umpikujaan tekemällä enemmistöpäätöslauselmia, jotka eivät riittävästi huomioi kaikkien osallistujien näkemyksiä. Me valitsimme toisenlaisen tien: halusimme todistaa kongressille, että on mahdollista käydä vakavaa, tosiasioihin perustuvaa ja avointa keskustelu äärettömän kiistanlaisesta asiasta.

Lopulta neljän tunnin keskutelun jälkeen lukuisat komitean jäsenet sekä vasemmalta että oikealta totesivat, että työskentely oli ollut vakavastiottavaa ja reilua.

Seuraavana päivänä, päätöslauselmaehdotukset tuotiin kongressin käsittelyyn. Siellä ehdittiin äänestää ainoastaan kerran siirtokuntakomitean ehdotuksista ennenkuin helvetti pääsi valloilleen.

Kongressi äänesti selkeällä ääntenenemmistöllä 3-1 alla olevasta päätöslauselmasta. Heti sen tultua hyväksytyksi, joukko oikestopuolueiden edustajia ryntäsi lavalle, kieltäytyen pysymästä paikoillaan ja estäen kokouksen jatkamisen demokraattisessa järjestyksessä. He mylvivät "HaTikva" keuhkojensa koko voimalla. Mielestäni he eivät ottaneet huomioon, että juuri hyväksytty päätöslauselma oli paljon lähempänä sionistisen tavoitteen: juutalaisen demokraattisen Israelin valtion turvaamista kuin heidän epädemokraattinen protestinsa.

Tämän jälkeen kaksi vastakkaisia näkemyksiä edustavaa nuorta australialaista astui esiin. He moittivat protestoijia Herzlin periaatteiden loukkaamisesta  Meretzin valtuuskunnan johtaja Dror Morag  käytti myös puheenvuoron, joka sai seisaaltaan annetut aplodit kongressin vaiennetulta enemmistöltä.

Päätöslauselmatyöryhmä päätti keskeyttää käsittelyn ja siirtää jäljellä olevat ehdotukset käsiteltäväksi myöhemmässä johtoryhmän kokouksessa ( (Vaad haPoel).

Äänestystulos kuitenkin saatiin ja se jäi voimaan. Maailman sionistikongressi siis kannattaa kahden valtion ratkaisua ja siirtokuntien rakentamisen jäädyttämistä sekä vaatii Israelilta suhteiden vakiinnuttamista Yhdysvaltain hallinnon kanssa.

J Street on ylpeä, että se saattoi antaa tukensa ja olla mukana muotoilemassa päätöslauselmia, jotka vastaavat vakaumuksiamme koskien siirtokuntia. Valitettavasti vain yhdestä päätöslauselmasta pystyttiin äänestämään. Osallistumisemme oli rakentavaa kongressin tulevaisuuden kannalta ja onnistuimme nostamaan esiin kahden valtion ratkaisun väistämättömyyden. Valmistelemme osallistumista seuraavaan kongressiin.

Päätöslauselmateksti

Koska Israelin hallituksen suhteet Yhdysvaltojen hallintoon jatkuvasti huononevat samalla kun Israelin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat elintärketä Israelin turvallisuudelle ja koska näiden suhteiden vaalmiminen on erityisen tärkeää, jotta säilytetään lämmin suhde Yhdysvaltojen juutalaisyhteistöön, Sionistikongressi päättää:

  • Vaatia Israelin hallitusta vakiinnuttamaan suhteensa Yhdysvaltojen hallitukseen.
  • Vaatii Israelin hallitusta toimimaan Benjamin Netanjahun Bar Ilanin puheen hengessä. Tuolloin pääministeri Netanjahu vaati kahden kansan ja kahden valtion synnyttämistä erilleen, jotta Israelin valtion demokraattinen ja sionistinen luonne voidaan säilyttää.
  • Kongressi tukee pääministeriä hänen päätöksesään jäädyttää rakentaminen miehitysalueella.
  • Sionistikongressi kehottaa pääministeriä jatkamaan näitä toimenpiteitä.
*)J Street on vuonna 2008 perustettu yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on vaikuttaa poliittisesti Yhdysvaltojen hallitukseen niin että Palestiinan-Israelin konflikti voidaan päättää rauhanomaisesti diplomaattisin keinoin.

Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.