Samalla piispat vetosivat kristittyihin, muslimeihin ja juutalaisiin Lähi-Idässä ja ympäri maailman ja erityisesti muslmimienemmistöisissä maissa taistelemaan yhdessä Israelin ja Palestiinan konfliktin sydäntäsärkevän verilöylyn lopettamiseksi. Alue on ollut väkivaltaisen konfliktin kourissa jo 60 vuotta. Konflikti on ennen kaikkea johtanut kymmenientuhansien kristittyjen emigroitumiseen Palestiinasta.
Israelin ja Palestiinan konfliktiin ja palesiinalaisalueiden miehitykseen viitaten piispojen 24.10 julkistamassa lausunnossa todetaan että "Raamatun tulkintojen ja teologisten oppirakennelmien käyttäminen vääryyksien puolustelemiseen ei ole hyväksyttävää. Lausunto valmistelleen komitean työskentelystä vastannut Cyrille Salim Bustros (Newton, Massachusetts) totesi lisäksi omana näkemyksenään lehdistötilaisuudessa, että "viittaukset juutalaisille luvattuun maahan eivät voi olla peruste palestiinalaisten karkotukselle. Jumalan Pyhää Sanaa ei saa käyttää Israelin harjoittaman Palestiinan miehityksen perusteluna."
Lähi-Idän kristityt piispat puuttuivat suoraan epäkohtiin, joita he näkevät Israelin toiminnassa miehitetyillä alueella:
“Olemme panneet merkille Israelin-Palestiinan konfliktin vaikutuksen koko alueelle ja erityisesti palestiinalaisille, jotka kärsivät Israelin miehityksen seurauksista. Näitä seurauksia ovat liikkumisvapauden rajoitukset, palestiinalaisväestön rajaaminen muurin ja armeijan tarkastuspisteiden taakse, poliittiset vangit, kotien tuhoaminen, taloudellisen kehityksen sabotoiminen ja tuhannet pakolaisina asuvat ihmiset."
“Me tunnistamme sen turvattomuuden ja siitä johtuvan kärsimyksen, jonka keskellä israelilaiset elävät. Olemme pohtineet pyhän kaupungin Jerusalemin asemaa ja merkitystä. Meitä huolestuttavat ne yksipuoliset toimet, joilla muutetaan väestöryhmien tasapainoa. Ottaen huomioon kaiken tämän, näemme pysyvän ja oikeudenmukaisen rauhan saavuttamisen ainoaksi pelastukseksi kaikkien alueen ihmisten parhaaksi."
Piispat vetosivat kansainväliseen yhteisöön - erityisesti YK:n - että se "järkähtämättä työskentelisi lopullisen rauhallisen ratkaisun aikaansaamiseksi ja YK:n Palestiinaa ja Israelia koskevien päätöslauselmien voimaan saattamiseksi. YK:n toivotaan ryhtyvän vaadittaviin toimiin, jotta Israelin miehitys arabimaiden Syyrian ja Libanonin alueilla lakkaisi.
Piispat totesivat, suhteista islaminuskoisiin ja juutalaisiin, että he ovat veijiämme ja sisariamme, jotka Jumala on tarkoittanut elämään yhdessä. Juutalaisiin vedotaan, jotta nämä pyrkisivät vaikuttamaan vallanpitäjiin, jotta kaikkien jokapäiväistä elämää varjostava polittinen konflikti saataisiin loppumaan. "On aika sitoutua toimimaan yhdessä oikeudenmukaisen pysyvän rauhan saavuttamiseksi."
Piispat kehottivat kotoaan paenneita palestiinalaiskristittyjä pitämään yllä yhteyksiä kotiseutuun ja hoitamaan omaisuuttaan Palestiinassa. "Maa on osa ihmisen identiteettiä ja missiota sekä tärkeä tekjiä niille, jotka vielä asuvat Palestiinassa sekä niille, jotka jonain päivänä haluaisivat palata."
Israelin johtajat esittivät vastalauseen ehdotuksille, joita piispat tekivät. Paavi Benedictus XVI tutustui asiakirjaan hyväksyi sen todeten, että "Rauha on mahdollinen ja sitä on kiirehdittävä". Kannanotto odottaa vielä paavin kuurian lopullista käsittelyä.
Lähde: Palestine Chronicle. George S. Hishmeh, Washington D.C. [email protected].