Kahden päivän vierailun sekä selvitystensä tuloksena Jimmy Carter, Gro Harlem Brundtland ja Mary Robinson kehottavat konfliktin osapuolia ja kansainvälistä yhteisöä hakemaan uuden lähestymistavan Lähi-Idän rauhanpyrkimyksille. Silti kahden valtion ratkaisu voi heidän mielestään olla ainoa realistinen tie pysyvään rauhaan Lähi-Idässä. Analyysi perustui myös tapaamisiin Israelin presidentin Shimon Peresin ja Palestiinan hallinnon presidentin Mahmoud Abbasin, viranomaistahojen ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa.
Jimmy Carter toteaa: “Olemme siirtymässä kohti lopputulemaa, jossa alueelle jää vain yksi valtio. Tällainen valtio ei pysty takaamaan israelilaisille turvallisuutta ja demokraattisia oikeuksia eikä palestiinalaisille itsemääräämisoikeutta, joka heille kuuluu. Kahden valtion ratkaisun edellytykset häviävät. Jotta Palestiinan valtio olisi mahdollista synnyttää, tarvitsemme kaikilta osapuolilta tuoretta lähestymistapaa ongelmaan."
Vanhemmisto (the Elders) on yhtä mieltä siitä että kahden valtion ratkaisu on ainoa realistinen tie rauhaan sekä palestiinalaisten ja israelilaisten turvallisuuden varmistamiseen. Siirtokuntien rakentaminen ja muut realiteetit maastossa Vihreän linjan itäpuolella sekä Itä-Jerusalemin eristäminen Länsirannasta tekevät palestiinalaisvaltiosta elinkelvottoman.
Ryhmä kiersi Jerusalemissa ja totesi vallitsevan tilanteen, jossa juutalaisten läsnäoloa kaupungissa vahvistetaan monin eri keinoin samalla kun palestiinalaisten läsnäoloa vastaavasti pyritään heikentämään.
Gro Harlem Brundtland toteaa: “Oli hyvin surullista todeta mitä kaikkia huomattavia ongelmia Itä-Jerusalemin pysyvillä pitkäaikaisilla palestiinalaisilla asukkailla on jokapäiväisessä elämässään. Heidän täytyy vuosittain uusia oleskelulupa-anomus, että voisi jäädä asumaan kotiinsa, yrittäjien pitää odottaa vuosia saadakseen toimilupansa ja monien kodit on hävitetty kun tehty tilaa israelilaissiirtokuntalaisille. On aiheutettu suurta kärsimystä, tuhottu monille kansoille ja eri uskonnoille niin tärkeän kaupungin erityisluonne kulttuurien kohtauspaikkana. "
“Lääkärinä minua järkytti tilanne [luterilaisten ylläpitämän ja Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon ylläpitämän] Augusta Victoria-sairaalan tilanne, johon tutustuin käynnilläni. Tämä palestiinalaisten esimerkillisesti hoitama sairaala kohtaa valtavia ongelmia kun se yrittää saada hoitoon Länsirannalta ja Gazasta niitä potilaita joita varten se on perustettu ja olemassa. Israelin ylläpitämien liikkumisrajoitusten tähden apuatarvitsevat eivät pääse hoitoon. Tämä kuvaa traagisella tavalla niitä suoria vaikutuksia mihin nykyinen poliittinen umpikuja on johtanut."
Seniorijohtajat myös totesivat, että palestiinalaisten keskinäiset ristiriidat - erityisesti Fatahin ja Hamasin välinen valtataistelu estävät tehokkaan poliittisen vaikuttaminen.
Mary Robinson toteaa: “Palestiinalaisten pyrkimysten epäonnistumiseen ei ole johtanut ainoastaan rauhanneuvottelujen umpikuja vaan myös yhtenäisen poliittisen johdon puuttuminen. He ovat ansainneet paljon parempaa. Ilman Fatahin ja Hamasin yhteistyötä Palestiinan itsehallinnon suhteen on mahdotonta edetä. Johtajien kiinnitettävä enemmän huomiota kansan vaatimuksiin ja huomioitava poliittinen muutosprosessi, joka on käynnissä alueella.
Vanhemmisto on vieraillut konfliktialueella vuosina 2009 ja 2010 ja käyneet keskusteluja poliittisten johtajien ja kansalaisjärjestöjen kanssa. He eivät toimi rauhanvälittäjinä, mutta haluvat keskustelujen ja analyysien kautta auttaa rauhanomaisen ratkaisun löytämisessä.
Alkuperäinen artikkeli. The Elders - www.theelders.org