Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Piispa Munib Younanin joulutervehdys 2013

23/12/2013

 
Picture
 

Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. (Joh 1:5)

Sisaret ja veljet Kristuksessa Jeesuksessa,

Lähetän teille rakkaimmat hyvän joulun toivotukset Jerusalemista –  Herramme kuoleman ja ylösnousemuksen tapahtumapaikoilta. Koko Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko ja erityisesti seurakuntamme Beetlehemissä, Jeesuksen syntymäkaupungissa ja Beit Sahourissa paimenten kedolla yhtyvät tervehdykseen. Juuri Beit Sahourissa paimenet ensimmäisinä kuulivat uutisen Vapahtajan syntymästä.

Joskus saarnamiehet ja opettajat koettavat lähestyä joulun sanomaa eri lailla ja luovalla tavalla saadakseen oppilaat kiinnostumaan. Silti yksi koulumme oppilaista sanoi: ”Sehän on se sama tarina rauhasta, jonka kuulemme joka vuosi.” Hän oli täysin oikeassa. Kun Rauhan Ruhtinas tulee, Hänen viestinsä on sama. Kirkko on toistanut Beetlehemin kedolta asti tuhansien vuosien ajan samaa viestiä – ilosanomaa Beetlehemistä – ettei se vain pääsisi unohtumaan.

Vaikka joulun sanoma on kaksi tuhatta vuotta vanha, se yhä koskettaa sydämiä ja sieluja ympäri maailman. Beit Sahourin – paimen kedon – paimenien kanssa voimme kuulla enkelien julistavan: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisille, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto.”

Tahtoisin jakaa teidän kanssanne kolme tähän viestiin sisältyvää näkökulmaa, jotka erityisesti koskettavat meidän tilannettamme Lähi-Idässä, Israelin ja Palestiinan konfliktia ja sitä kriisiä, jossa kristinusko on Lähi-Idässä.

Lähi-Itä

Koko Lähi-Itä on sekasorron vallassa. Jotkut asiantuntijat sanovat, että tämä vaikea aika merkitsee demokratian synnytystuskia. Vaikka jotkut ovat ottaneet sydämen asiakseen kuunnella ihmisten huolia ja vaatimuksia sekä rakentaa vahvempaa kansalaisyhteiskuntaa, ovat monet kääntyneet poliittisten ja uskonnollisten ääriliikkeiden kannattajiksi ja alkaneet levittää sekasortoa ihmisten päivittäiseen elämään. Olemme jo turtuneet päivittäisiin uutisiin yhä katastrofaalisemmista olosuhteista, joissa ihmiset joutuvat selviytymään. Voimmeko olla välinpitämättömiä, kun näemme miten lapset, nuoret ja naiset joutuvat sodan uhreiksi sen sijaan että he saisivat rakentaa tulevaisuuttaan ja omaa maatansa?

Mitä on tapahtumassa? Ne, jotka ovat halunneet kiihdyttää väestöryhmien välistä väkivaltaa ovat onnistuneet hyvin tavoitteissaan. Sydämeni särkyy kun kuulen miten turvattomissa oloissa ihmiset joutuvat elämään jopa pakolaisleireissä. Ikään kuin tämä vielä olisi tarpeeksi, ovat talvimyrskyt entisestään pahentaneet näiden avuttomien ihmisten tilannetta.

Mikä on joulun sanoma meille tämän kärsimyksen ja hämmennyksen keskellä? Loistaako meille Lähi-Idässä tämän pimeyden keskellä valo? Miten rauhan ja vapauden valo voisi loistaa kirkkaammin? Toiset vaativat kansainvälistä sotilaallista väliintuloa. Minun näkyni on jouluna rukoilla entistäkin enemmän, että Jumala itse pehmittäisi kovat sydämet ja rauha voisi saapua.

Pyydän että sinäkin rukoilet kanssani, että sota loppuisi ja hallitukset kunnioittaisivat ihmisoikeuksia – erityisesti naisten oikeuksia, mielipiteenvapautta, sananvapautta ja uskonnonvapautta. Jouluna toivon valo loistakoon erityisesti niille, jotka kärsivät sodan keskellä tai joilta poliittiset ja uskonnolliset kiihkoilijat vievät elämän edellytykset. Valo loistakoon pimeydessä.

Israelin/Palestiinan tilanne

Voivatko taas käynnissä olevat rauhanneuvottelut tuoda ratkaisun konfliktiin? Kaikkia Pyhässä Maassa asuvia askarruttaa tämä kysymys. Onko edes halua rauhan ja oikeuden toteuttamiseen? Rehellisesti sanoen en pysty vastaamaan kysymykseen – en tiedä. Kuitenkaan konfliktin jatkuessa nykyisessä muodossaan, kummallaan puolella ei ole voittajia. Mitä kauemmin vihanpitoa jatketaan, sitä kovemmiksi yhä useampien sydämet tulevat ja sitä vaikeampaa on saavuttaa rauhaa.

Kuulemme joka päivä uusista toimista, jotka pienentävät entisestään rauhan mahdollisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi koko ajan jatkuva Israelin siirtokuntien laajentaminen. Vain oikeudenmukaisuus voi tuoda rauhan ja sen tuomiseksi tarvitaan rohkeita johtajia, jotka näkevät, että kansamme voivat elää ja menestyä rinnakkain. Israelin ja Palestiinan johtajien pitäisi nyt ymmärtää, että molempien kansat tarvitsevat oikeuden toteutumista. Mikä on se perintö, jonka jätämme lapsillemme ja lapsenlapsillemme, jos emme juuri nyt ja koko ajan tavoittele oikeudenmukaisuutta ja rauhaa?

Pimeyden vallat vastustivat joulun valon leviämistä. Joulun sanomasta opimme, että silloin kun pimeys on syvimmillään, valo syttyy pimeään ja ennustus toteutuu. Joulun sanomasta opimme, että valo voittaa pimeyden, että tämä valo valaisee sydämemme ja tällä valolla on voima sulattaa pimeässä pysyvien kovimmatkin sydämet – niiden, jotka haluaisivat ratkaista ongelmat väkivallan keinoin. Joulun sanoma palautta rauhan ja rakkauden sydämiimme.

Oikeudenmukainen rauha on mahdollinen Israelille ja Palestiinalle. Samoin kuin Jeesus syntyi seimeen Beetlehemissä, rauhakin syntyy tähän maahan. Rukoilkaa tänä jouluna israelilaisten ja palestiinalaisten puolesta, että me kaikki näkisimme valon syttyvän pimeyteemme.

Lähi-Idän arabikristityt

Kirkkojen maailmanneuvoston on ilmaissut huolensa Lähi-Idän kristittyjen tilanteen johdosta. Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko yhtyy KMN:n huoleen. Iloitsemme myös siitä, että Jordanian kuningas Abdullah II järjesti Lähi-Idän johtajille kokouksen, jossa hän myös painotti kristittyjen huolia alueella.

Lähi-Idän suhteen ei kuitenkaan pidä sortua yleistyksiin. Alueella on monta valtiota. Tilanne Pyhässä Maassa on toinen kuin Syyriassa tai Egyptissä ja Jordanian tilanne poikkeaa siitä, mitä tapahtuu Irakissa. Syyrian tilanne on kuitenkin kaikkein vakavin.

Syyrian sisällissota alkoi hallituksen ja opposition välisenä konfliktina. Vähitellen sota on muuttanut kansanryhmien väliseksi taisteluksi, johon on alkanut osallistua myös ulkomaisia taistelijoita. Tämä kehitys huolestuttaa erityisesti Syyrian kristittyjä. Antiokian patriarkka Gregorius III on hiljattain arvioinut, että maan 1,7 miljoonasta kristitystä jo 450 000 on paennut maasta. Maloulassa ekstremistit kaappasivat 12 nunnaa vain siksi että he olivat kristittyjä. Kuinka voimme olla mukana kantamassa Syyrian kristittyjen kuormaa? Kuinka maailman kristityt voisivat vaikuttaa Syyrian hallitukseen?

Syyrialainen kristitty nainen Hanna kirjoitti: “Äitinä ja vaimona haluan hakeutua turvaan, mutta kristittynä koen että minun tulisi jäädä. Kun rukoilemme, koemme mieheni kanssa, että Jumala tahtoo meidän jäävän Syyriaan.” Syyrian kristityt rakastavat maataan ja haluaisivat rakentaa sitä. Rukoilemme Hannan ja hänen miehensä kanssa, että tilanteeseen löytyisi rauhanomainen ratkaisu.

Hannan asenne on tyypillinen Lähi-Idän kristityille. Me rakastamme maata missä asumme. Kristityt eivät koe olevansa sellainen vähemmistö, joka tarvitsee ulkovaltojen hallitusten apua tai suojelua joiltakin ulkopuolelta tulevilta uskonnollisilta ryhmiltä. Kristityt tuntevat olevansa osa omaa kansaansa. Lähi-Idässä, samoin kuin muuallakin maailmassa, kristityt haluavat vain olla samanarvoisia kansalaisia muiden maansa asukkaiden kanssa ja saada saamat oikeudet ja velvollisuudet, jotka kuuluvat muillekin maan kansalaisille.

Me haluamme vastustaa ääriliikkeiden kasvavaa valtaa vahvistamalla kansalaisyhteistkuntaa, puolustamalla ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, omantunnon vapautta sekä uskonnon ja sananvapautta.

Vaikka pimeys laajenee, joulun sanoma osoittaa meille tien valoon Joulun Lapsen seimen äärelle. Vaikka hallitsijat yrittävät polkea oikeuden jalkoihinsa ja sortaa niitä, jotka ovat toisenlaisia, arabikristityt muiden maltillisten ja ymmärtäväisten kansalaisten hiljaisen enemmistön kanssa haluavat näyttää valoa. Jeesus-lapsi vakuuttaa meille: ”Älä pelkää, pieni laumani. Teidän Isänne on päättänyt antaa teille valtakunnan.” (Luuk 12:32).

Pyydän teitä kristittyjä kaikkialla maailmassa rukoilemaan arabikristittyjen puolesta Lähi-Idässä, että Jumala uudistaisi heidän voimansa toimia elävinä todistajina niin että heidän uskonsa voi olla sovinnon ja rauhan välikappale.

Loistakoon joulun valo pimeydessä. Jumala siunatkoon teitä kaikkia.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2014

وكل عام وأنتم وعائلاتكم بألف خير

Piispa, tri. Munib A. Younan

Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko.

Piispa Munib Younan on Pyhässä arabikristitty ja Israelissa/Palestiinassa ja Jordaniassa toimivan pienen Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon piispa.
Hän on opiskellut Suomessa ja osaa hyvin suomea. Vuonna 2010 piispa Younan valittiin Luterilaisen maailmanliiton presidentiksi.


Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.