Juutalaisille Jerusalem on Jumalan asuinsija ja pyhimmistä pyhin kaupunki. Muslimeille Jerusalem on pyhä kaupunki, jossa Muhammed lähti taivasmatkalle ja joka islamin alkuaikoina oli Mekkaakin pyhempi paikka. Kristityt ovat olleet jakautuneita Jerusalemin merkityksen suhteen. Erityisesti protestanttisten kirkkojen näkökulmasta Jerusalemilla on pelastushistoriallinen merkitys, kun taas uusi Jerusalem on siellä missä uskovat kokoontuvat. Katolisen ja ortodoksisen kirkon pelastushistoria ei ole vain historiaa vaan myös pyhä paikka, joka todistaa ja inspiroi uskoa. Tästä näkökulmasta Jerusalemista on teologisessa mielessä (ja käytännössä) tullut hyvän ja pahan voimien taistelun paikka. Kolmannen näkemyksen mukaan Jerusalem on koko maailman ja sen pelastuksen keskipiste. Tämä tulee lähellä juutalaista näkemystä Jerusalemin eskatologisesta merkityksestä. Joidenkin mielestä tämä tarkoittaa, että juutalaisten on rakennettava kolmas temppeli, jonka rakentaminen merkitsee profetioiden täyttymistä ja lopunaikojen saapumista. Joillekin kristityille Jeesus on sotapäällikkö, joka tulee tuomaan sodan ja maailmanlopun.
”Jeesus sotapäällikkönä , ei ole minun Jeesukseni. Minun Jeesukseni kuoli ristillä. Hän ei tullut pakottamaan ihmisiä uskomaan. Kristityt sionistit tuovat Jerusalemiin lisää jännitteitä pyrkiessään eräiden juutalaisryhmien kanssa edistämään temppelin uudelleenrakentamista.”, Younan sanoi. ”Tarvitsemme Vapahtajan, joka pelastaa meidät israelilaiset ja palestiinalaiset pelon ja väkivallan ylivallasta. Jerusalem symbolisoi Jumalan läsnäoloa ja rauhaa, haluamme kutsua asianosaiset ymmärtämään Jerusalemin luonteen. On luovuttava poissulkevista ja syrjivistä visioista, että voimme antaa Jerusalemille sen todellisen ja universaalisen luonteen ja tehdä siitä ihmiskunnan sovinnon pyhän paikan”.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uskonnoille kristityille kirkoille turvataan mahdollisuudet toimia:
• Ihmisten oikeus uskonnonharjoittamiseen ja mielipiteenvapaus on turvattava. Tasavertaisuus lain edessä tulee toteuttaa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja päätöslauselmien mukaisesta.
• Jerusalemin on oltava avoin kaupunki, jossa eri uskontojen edustajilla on vapaa liikkumisoikeus
• Kirkkojen oikeus omaisuuteen pitää turvata ja säilytätä status quo kirkkojen oikeuksien suhteen Jerusalemissa.
• Kristittyjen pyhät paikat pitää säilyttää maantieteellisesti yhtenäisinä ja saavutettavissa.
Keskustelusta historiallisista vääryyksistä Younan totesi, että historia on aina subjektiivinen. Israelilaisten ja palestiinalaisten pitää molempien tehdä parannus – molemmat ovat tehneet virheitä, joiden satoa ovat nyt niittämässä. ”Jos me tunnustamme nämä virheet ja niiden seuraukset, meillä on mahdollisuus on rauhaan. Palestiinalaisten on nähtävä Jumala Israelilaisissa ja toisin päin, Niin kauan kuin toisen ihmisyys kielletään, ei ole rauhaa. ” Younan totesi.
Younanin näkemys on, että uskontokuntien ja kirkkojen yhteistyön tuloksena esimerkiksi Pyhän Maan uskonnollisten instituutioiden neuvoston työn puitteissa luodaan edellytyksiä rauhanomaiselle kehitykselle. Younan kertoi, että uskonnollisten johtajien neuvosto on käytännössä tarttunut ongelmiin mm. käynnistämällä kuuman linjan, jonka avulla seurataan pappien, rabbien ja islamilaisten johtajien puheita synagogissa, moskeijoissa ja kirjoissa. Lisäksi on käynnistetty toiminta koulujen oppikirjojen sisällön arvioimiseksi, että oppikirjat loisivat edellytyksiä empatiaan kansaryhmien kesken. Younan kertoi, että valmisteilla on erittäin tärkeä dokumentti, jossa käsitellään uskontojen asemaa Jerusalemissa siten, että analysoidaan yhteisymmärryksen alueita ja tunnistetaan erimielisyydet. Jos uskontojen kesken orastaa yhteinen näkemys Jerusalemin tilanteesta, sillä on tärkeä symbolinen merkitys rauhanpyrkimyksille.
Younan totesi, että oleellista on tahto rauhaan. Kristittyjen toivo on siinä, että Jumala lupauksensa mukaisesti poistaa erottavan väliseinän ihmisten väliltä niin että Jerusalemissa Hän on pyyhkivä kyynelet palestiinalaisten ja israelilaisten silmistä profetian mukaisesti.
Jerusalem-seminaarin aineistot Loviisan rauhanfoorumin nettisivuilla.