Lähde: Jfjfp, Le Monde Diplomatique, Thomas Keenan & Eyal Weizman
31.5. tapahtuneen hyökkäyksen yksityiskohdista tihkuu hitaasti tietoa ja ristiriitaisia näkemyksiä. Kiistämätön tosiasia on, että 9 siviiliä surmattiin Israelin armeijan toimesta Mavi Marmaralla. Tämä tapahtuma oirehtii Israelin hallituksen asenteissa tapahtuneesta muutoksesta suhteessa kansalaisyhteiskuntaan ja kansainväliseen oikeuteen. Humanitaarinen apu on nyt politisoitunut siihen pisteeseen, että sen toimittaminen konfliktin uhreille on äärimmäisen vaikeaa. Israelin hallitus myös selvästi kokee ihmisoikeusjärjestöt ja vetoamisen kansainväliseen oikeuteen äärimmäisenä uhkana itselleen. Tähän asti sekä Israelissa että maailmanlaajuisesti vain rosvojoukot ovat hyökänneet tietoisesti ihmisoikeusaktivistien kimppuun vaikka näiden puolueettomuudessa ja toiminnassa olisi arvosteltavaakin. Nyt näyttää siltä, etteivät ihmisoikeustyöntekijät voi olettaa olevansa turvassa Israelin harjoittamalta väkivalta sen hallitsemilla alueilla tai niiden läheisyydessä.
30.5. hyökkäyksen jälkeen Isreal onnistui estämään toisen Gazan avustusyrityksen väkivallattomasti 5. kesäkuuta.. Silti on selvää, että nyt Israelin hallitus ja sen kyljessä toimivat poliittiset ryhmittymät pitävät avustus- ja ihmisoikeusjärjestöjä ja jopa koko kansainvälistä oikeutta uhkana Israelin valtion olemassaololle.
Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon väitti toukokuuss, että Gazassa ei ole humanitaarista kriisiä, jonka tähde laivasto pelkkä provokaatio Israelia vastaan. Laivuetta kutsuttiin viharyhmien ja Hamasin tukijoiden aktioksi.
Israelin hyökkäys ihmisoikeusryhmiä vastaan alkoi viime kesänä, kun Israelin joutui kovan kritiikin kohteeksi koskien 2008-2009 "Valettu lyijy" Gazan operaatiota. Benjamin Netanjahu julisti, että "tulemme panostamaan resursseja ja työaikaa taistellaksemme näitä ryhmiä vastaan. Emme jää toimettomina katsomaan näiden ryhmien hävyttömiä hyökkäyksiä meitä vastaan". Pääministerin neuvonantaja Ron Dermer täsmensi (Jerusalem Post, heinäkuu -09) että jokainen kansalaisjärjestö, joka osallistuu tällaiseen toimintaan valaa öljyä liekkeihin toimii Hamasin kätyrinä. August
Moshe Ya’alon, strategiaministeri, kutsui Peace Now järjestön aktivisteja tuhoisiksi viruksiksi.
Tilannetta kärjisti YK:n selvitysryhmän Richard Goldstonen johdolla valmistunut raportti Gazan konfliktista. Siinä todettiin, että löytyy todisteet vakavista kansainvälisen oikeuden vastaisista ihmisoikeusrikkomuksista, johin ovat syyllistyneet sekä Israel että Hamas. Raportissa todettiin, että Israel on syyllistynyt sotarikoksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Israel tulkitsi raportin vakavaksi hyökkäykseksi valtiota vastaan ja luonnehti "Goldstonismia" kansainväliseksi kampanjaksi Israelin olemassaolon oikeuden horjuttamiseksi. Netanjahun mielestä ihmisoikeusjärjestöjen yritys horjuttaa Israelin olemassaolon oikeutta on Iranin ydinaseeseen ja Hamasin raketteihin verrattava uhka valtion olemassaololle.
Netanjahun mielestä kyseessä on kansainvälisen oikeuden väärinkäyttö poliittisten tarkoitusperien saavuttamiseksi. .Kansainvälinen terrorismin vastainen sota tulee Israelin käsityksen mukaan kärsimään ihmisoikeuksien puolustamisesta. Netanjahun käsityksen mukaan nykyinen tulkinta ihmisoikeuksista suosii siviiliväestön joukkoon piiloutuneita terroristeja. Näiden hyökkäyksen viattomia vastaan ja valtioita vastaan on pystyttävä torjumaan.
Geneven sopimusten arvosteleminen on eri asia kuin niiden tietoinen sivuuttaminen ja rikkominen. Molempia toki tehdään koko ajan. Aivan uutta sen sijaan tehdä näiden oikeuksien puolustajista vihollisia ja käynnistää määrätietoinen taistelua heitä vastaan. Näistä tulkinnoista on tullut Israelin hallitukselle jo rutiinia. Siksi Goldstonen raporttikin nähdään vihamielisenä yrityksenä rajoittaa Israelin toimintavapauksia ja uhkana valtiolle.
Isrealin hallitus on päättänyt lopettaa häpeämättömät aktivistien hyökkäykset. Siitä oli kysymys Mavi Marmaran kohdalla. Aktiviistit ovat nyt strateginen uhka, johon suhtaudutaan samoin kuin Iranin ydinaseeseen ja Hamasiin.
Israelilainen ajatushautomo Reut Institute tunnisti tässä ilmiössä sodan, jonka tarkoituksena on horjuttaa Israelin legitimiteettiä (delegitimation war). Israelin poliitikkoja ja sotilaita uhataan oikeudenkäynneillä ulkomailla, boikottikampanjoita kohdistetaan israelilaisiin tuotteisiin ja kokoanaiset akateemiset instituuiot ja intellektuellit kyseenalaistavat Israelin olemassaolon oikeuden. Maa eristyy eristymistään. Nämä kehitykset ovat perustavanlaatuinen uhka valtiolle.
Nyt uhka on selvästikin tiedostettu ja käynnistetty sodankäynti niitä järjestöjä vastaan, joiden katsotaan toteuttavan anti-israelilaista ohjelmaa (siksi siis Suomessakin Israelin ystävät kutsuvat milloin mitäkin anti-israelilaiseksi!). Merkittävimpiä järjestöjä vastaan on hyökätty määrätietoisesti kampanjoimalla mediassa. Erityisesti tulilinjalla ovat järjestöt, jotka tekivät yhteistyötä Goldstonen selvitysryhmän kanssa. Lainsäädännön tasolla ulkomaisia avustuksia saavilta järjestöiltä on poistettu lahjoitusten verovähennysoikeudet Israelissa. Näin estetään kansainvälinen varainhankinta. Huhtikuussa alettiin valmistella lakia, jonka perusteella Israelin siviilli-ja sotilasviranomaisia vastaan toimivat järjestöt voitaisiin lakkauttaa.
"Vihollinen toimii sisältä päin"
Israelin armeija on alkanut pidättää palestiinalaisalueilla toimivia ulkomaisia aktivisteja. Yhä harvempi eurooppalainen onnistuu pääsemään Palesiinalaisalueelle. Monet vapaaehtoistyöntekijät käännytetään Tel Avivin lentokentällä tai tarkastuspisteellä rotuerottelumuurilla. 13. tammikuuta järjestöt vetosivat näiden hyökkäysten lopettamiseksi.
In a public letter released in January, 13 Israeli human rights organisations called on the government to “denounce the increasing assaults on the human rights and social change organisations in Israel”.
Tässäpä selitystä sille, miksi Mavi Marmaran suhteen toimittiin niinkuin toimittiin. Hallitus oli tietoisesti alkanut levittää viholliskuvaa, jonka mukaan armeija toimi. Aikaisemmin Gazaan on päästetty avustuslaivoja - nyt laivuetta kohtasi täysimittainen sotilaallinen hyökkäys, joka riippumatta joidenkin aktivistien väkivaltaisista reaktoista oli suhteetonta voimankäyttöä millä tahansa mittarilla mitattuna.
Uusi muotoutumassa ollut rintamalinja on nyt avattu. Tulevaisuus näyttää millaiseksi sota tällä rintamalla muodostuu.