Mikäli laki hyväksytään, sillä estetään tietojen keruu epäillyistä sotarikoksista ja tuetaan merkittävästi tiedon salaamista. Käytännössä mahdollisuudet kansainvälisen oikeuden ja sen mukaisten rikosten todentamiseen, ja toimien lainmukaisuuden seurantaan heikkenevät merkittävästi. Lakiehdotus on ristiriidassa useiden kansainvälisten sopimusten, mm. 4. Geneven sopimuksen, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja kansainvälisen ihmisoikeuksen julistuksen kanssa. Esitetyssä laissa luodaan mielivaltaisia ja tarpeettomia esteitä kansalaisvapauksille.
16. huhtikuuta israelilainen oikeistolainen liike “Im Tirtzu - Toinen sionistinen vallankumous" syytti raportissaan ainakin 12 ihmisoikeusjärjestöä pyrkimyksistä saattaa israelilaisia virkamiehiä syytteeseen ulkomaisissa oikeusistuimissa vakavista kansainvälisen oikeuden loukkauksista. Huhtikuun 19. päivän muistopäivän (Yom Hazikaron; kaatuneiden ja terrorismin uhrien muistopäivä) ja itsenäisyyspäivän (20.4.) yhteydessä järjestö aloitti julistekampanjan ihmisoikeusjärjestöjä vastaan. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneita järjestöjä olivat: New Israel Fund, including Adalah, PCATI, HaMoked, B'Tselem, ACRI, Bimkom, Gisha, Physicians for Human Rights-Israel, Yesh Din, and Rabbis for Human Rights. Im Tirtzun edellinen kampanja ihmisoikeusjärjestöjä vastaan toteutettiin helmikuussa 2010. Siinä mustamaalattiin järjestöjen toimintaa yhteistyössä Yhdistyneiden kansakuntien itsenäisen tutkimuksen ja tuomari Richard Goldstonen kanssa.
Joukko ihmisoikeuskomiteioita (allekirjoittaneet alla) paheksuu lakiesitystä ja pyrkimys uhkailla ja vaikeuttaa ihmisoikeusjärjestöjen työtä Israelissa. Sotarikosten rankaisematta jättäminen on mitä ilmeisimmin yleinen ilmiö Israelissa. Ihmisoikeusjärjestöt taistelevat oikeusjärjestelmän toimivuuden puolesta. Se on keskeistä järjestöjen ihmisoikeustyötä. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat todenneet, että kyseessä olevien järjestöjen työ on läpinäkyvää, ne toimivat tiukasti lainsäädännön puitteissa ja sen johdonmukaista soveltamista tukien ja pyrkivät auttamaa laillisten oikeuksiensa loukkauksista kärsiviä ihmisiä. Näiden järjestöjen toiminta on täysin epäpoliittista ja niiden yhteydet ulkomaisiin oikeusistuimiin perustuvat johdonmukaiseen pyrkimykseen käyttää niitä keinoja, mitkä Israelin lait jakansainvälinen oikeus antavat ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Kansainvälinen oikeus on Nûrnbergin oikeudenkäynneistä syntyneen prosessin jatkumoa. Valtioista erityisesti Israelin ei tulisi ryhtyä mihinkään toimiin mitkä horjuttavat Nürnbergistä alkanutta kehitystä, jolla pyritään turvaamaan ihmisoikeuksien toteutumista kaikissa maissa.
Ihmisoikeusneuvostot edellyttävät, että Israelin viranomaiset toimivat johdonmukaisesti ihmisoikeustyötä tukien - siten kuin YK:n päätöslauselma 9.12. 1998 edellyttää: Valtion on varmistettava ja ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin varmistaakseen riittävän suojelun niille yksilöille ja järjestöille, joiden laillisten oikeuksien toteutumista uhataan oikeudellisella tai tosiasiallisella syrjinnällä ja painostuksella.
“the State shall take all necessary measures to ensure the protection by the competent authorities of everyone, individually or in association with others, against any violence, threats, retaliation, de facto or de jure adverse discrimination, pressure or any other arbitrary action as a consequence of his or her legitimate exercise of the rights referred to in the present Declaration”
Järjestöt vetoavat, että parlamentin jäsenet pidättäytyvät tämän demokraattisia arvoja ja Israelia sitovia kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja loukkaavan lain säätämisestä - ottaen erityisesti huomioon yhdistymisvapauden, sananvapauden ja uhrien oikeuden oikeuden tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin.
JOINT PUBLIC STATEMENT,ISRAEL
-Kansainvälinen ihmisoikeusliitto: The Observatory for the Protection of Human Rights Defenders, a joint programme of the International Federation for Human Rights (FIDH) and the World Organisation Against Torture (OMCT)
-Perustuslaillisten oikeuksien keskus (USA), The Center for Constitutional Rights (CCR)
-Välimeren-Euroopan ihmisoikeusverkosto The Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN)