Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Israel-teologia: Suomen kirkon tarkimmin vartioitu salaisuus?

5/8/2014

 
Pyhä Maa onnistui saamaan käsiinsä dokumentin, jossa Suomen kirkko on virallisesti ottanut kantaa Israel-teologiaan. Israel on teema, josta virallinen kirkko on mieluiten vaiennut. Asioihin ovat ottaneet kantaa herätysliikeet. Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseura, mutta harvemmin vankoin teologisin perustein.

Kirkon haluttomuus ottaa kantaa Israelia ja juutalaisia koskevaan teologiaan on saattanut hämmentää kirkon jäsenistössä niitä, joilta kansainväliset asiat askarruttavat. Syistä voidaan esittää spekulaatioita. Varsin todennäköistä on, että herätyskristillisiä piirejä ei ole halutta ärsyttää. Niissä II maailmansodan jälkeen ovat levinneet evankelikaaliset amerikkalaiset vaikutteet, joissa on elementtejä USA politiikan myötäilystä ja dispensationalistisesta teologiasta. Näiden pohjalta on syntynyt varsin syvään juurtunut rasismi arabeja kohtaan, joka ilmenee arabeja ja palestiinalaisia leimaavina yleistävinä väitteinä useimpien kristittyinä Israelin valtion politiikkaa puolustavien kirjoituksissa.

Erityisesti luterilaisen kirkon esiintymiseen muuna kuin Israelin ja juutalaisten tavoitteiden myötäilijänä voi jarruttaa myös häpeä Lutherin varsin räikeistä kannanotoista juutalaisia koskien. Keski-Euroopassa Israel-teologiaa on mahdollisesti leimannut "holocaust-teologia", joka keskittyy juutalaisten kansanmurhan sovitukseen ja kompensaatioon ja unohtaa kristittyjen ja juutalaisten historian pitkän jatkumon. On myös mahdollista, että solidaarisuus palestiinalaisia ja arabikansoja kohtaan leimautui vasemmistolaiseksi projektiksi, johon perinteisesti oikeistoa myötäillyt kirkko on halunnut pitää hajurakoa. Suomessa rauhanliike ja ihmisoikeustyö ovat myöskin saaneet mielestäni verraten vähän jalansijaa kirkossa: Ne eivät ole mitenkään korostetusti tulleet kirkon opetuksessa esille uskosta ja kutsumuksesta (witness) todistamisen muotona.

Kirkon julkinen teologinen linjanveto olisi hyvin tervetullut, sillä kristillisen sionismin ideologialla ja politiikalla näyttäisi olevan varsin vähän yhtymäkohtia varsinkaan perinteiseen luterilaiseen tai läntiseen teologiaan. Ainakin maallikon on vaikea löytää Jeesuksen ja Paavalin opetuksista tukea juutalaisten erityisasemaa perustelevalle teologialle, jota herätyskristillisissä piireissä opetetaan jopa siinä määrin, että ihmisiä ja kansoja suorasanaisesti uhataan Jumalan kirouksella, jos nämä eivät tue Israelin nykyvaltiota. Nämä linjaukset herättävät kysymyksen, ovatko nämä uudenlaista Israeli-teologiaa opettavat piirit asettamassa pelastukselle uusia ehtoja ja asettumassa vaatimuksineen Kristuksen ja syntisen ihmisen väliin. Tällaiset opetukset kirkon olisi ainakin suorasanaisesti syytä torjua.

Kuitenkin kirkko siis on ottanut lähes salaa kantaa Israel- ja juutalaisteologiaan. Tämä on tapahtunut, kun Kirkon ulkoasiain neuvosto on antanut lausunnon 15.9. 2000 Leuenburgin kirkkoyhteisön (jossa Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ole mukana) asiakirjaa Kirkko ja Israel. Maallikon tulkintana siinä Suomen kirkko esittää kantanaan (mm.) seuraavaa:

1. Juutalaisia ja Israelia koskevan teologian perustana tulisi olla näkemys juutalaisuuden ja kristinuskon yhteisistä juurista ja historiasta ja siitä kuinka kristinusko on syntynyt alunperin juutalaisena liikkeenä. Näin voidaan myös tutkimusta hyödyntäen päästä eroon kristinuskoon varhaiskatolisuuden aikana kehittyneestä juutalaisvastaisesta tendenssistä ilman että teologiaa muotoillaan negaatioista ja kristittyjen syyllisyydestä käsin.

2. UT:ssa Jeesus ja Paavali juutalaisina esittävät kovia puheita juutalaisia vastaan, mutta niitä ei esittäjiensä juutalaisuus huomioiden voi pitää antisemitistisinä eikä niissä kiistetä Jumalan lupauksia juutalaisille. Pikemmin ne alleviivaavat ajan retorisin keinoin uutta hengellistä todellisuutta, jossa Jumalan lupaukset ovat edelleen voimassa ja täyttyneet Jeesuksen solmimassa Uudessa Liitossa, jossa ne koskevat sekä juutalaisia että pakanoita ja kristillistä kirkkoa. Juutalaisten Paavali sanoo joutuneen epäuskonsa takia Jumalan Israelin ulkopuolelle.

"UT ei missään puhu siitä, että "uusi Jumalan kansa" olisi astunut "vanhan Jumalankansan" tilalle. Tämä on oikein siinä mielessä, että "vanhalla Jumalan kansalla" on edelleen Jumalanantamat lupaukset ja toivo siitä, että kansa kääntyy Jumalan lähettämän Messiaan puoleen. Toisaalta UT:nmukaan vain kristillisessä yhteisössä voi ensiksi juutalainen ja sitten kreikkalainen pelastua."

Paavali tähdentää, että uudessa Jumalan Israelissa ei ole eroa juutalaisen ja pakanan välillä.

3. Koskien yhtä vs. kahta Jumalan kansaa (Jeesukseen uskovat/juutalaiset) Suomen kirkon lausunnossa kritisoidaan näkemystä, jonka mukaan Jumalan kansa ei olisi yksi (=Jeesukseen uskovat) ja huomautetaan, että Paavalin ajattelussa, molemmat - so. juutalaiset Jumalan kansana, joka tulee saamaan pelastuksen Kristuksessa ja kristillinen seurakunta/kirkko Jumalan kansana ovat voimassa.

4. Dialogi ja missio: [Juutalaisten kanssa käytävän] "dialogin kannalta kysymys missiosta on ratkaiseva. Jos kirkko itse väheksyy omaamissiotaan ja tulkitsee UT:n kohtia tavalla, joka ei tee oikeutta niiden sanomalle, juutalainen osapuoli tuskintulee ottamaan tällaista dialogia tosissaan. Kirkon todistuksen tulee pitää sisällään myös uskottava raamatuntulkinta." Kirkolla on missio juutalaisten keskuudessa eikä ole olemassa kahta pelastustietä. Evankeliumien tavoin, nykyajan kristittyjen täytyy olla missionaarisia myös suhteessa juutalaisiin ja tavoitella että kaikki juutalaiset uskoisivat Jeesukseen.

Dokumentissa ei käsitellä teologian suhdetta poliittisiin kysymyksiin lukuunottamatta holocaust-teologian pohjalta nousevaa Leuenburgin kirkkoliiton piirissä käsiteltyä solidaarisuuden vaadetta juutalaisia kohtaan. Suomen kirkko on kuitenkin tässä pitäytynyt luterilaiseen ajatukseen yhdestä Jumalan kansasta Kristuksessa ja uudesta liitosta, joka koskee myös juutalaisia. Tämän perusteella juutalaisten ja Israelin valtion poliittista erityisasemaa tuskin voi teologisesti perustella?

Onko tulkinta väärä? Ehkä joku teologi voi valaista lisää?

Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.