Pyhä Maa
  • Pyhä Maa
  • Rauha
  • Ihmisoikeudet
  • Kirkko ja Israel
  • Matkailu
  • Blogit
  • Tietoa palvelusta
  • Postia ylläpidolle

Etsiikö pyhiinvaeltaja omaa autuuttaan vai rauhaa ja oikeudenmukaisuutta?

14/2/2012

 
_Pyhän Maan vartija ('custodian of the holy land' on katolisen kirkon johtaja Pyhässä Maassa). fransiskaani-isä Pierbattista Pizzaballa on ottanut kantaa pyhiinvaelluksen politisoimista ja yhteiskunnallisten näkökulmien korostamista vastaan tai jotain sinne päin. Tässä ei ole niinkään tärkeää, mitä tarkalleenottaen Pizzaballa on sanonut, vaan ne perustelut miksi Suomessakin suosittu ajattelutapa, että Israelin matkoissa "ei ole mitään poliittista" pitää kyseenalaistaa.

====

Avoin kirje isä Pierbattista Pizzaballalle, Pyhän Maan vartijalle
Pyhiinvaellus on kutsu etsiä ja noudattaa oikeudenmukaisuutta

Olemme panneet huolestuneina merkille, että isä Pierbattista Pizzaballan kannaoton, jossa hän sanoo: "pyhiinvaeltaja ei tule Pyhään Maahan oppimaan politiikkaa tai maantietoa. Ennen kaikkea hän on uskonnollinen etsijä" ("a pilgrim does not come to the Holy Land to understand politics or to understand the geography. First and foremost he is a religious pilgrim.")

Kairos Palestiina ja Alternative Tourism Group haluavat kyseenlaistaa tämän väitteen todellisen pyhiinvaelluksen luonteesta. Vakaumuksemme on, että kun kristityt sisaremme ja veljemme matkustavat Palestiinaan, heidän on syytä muistaa kristillisen pyhiinvaelluksen olevan hengellinen matka Jeesuksen Kristuksen jalanjäljissä. Se on matka, jonka tarkoituksena on uudistaa ja vahvistaa uskovan lupaus ja vahvistaa halua elää Jeesuksen opetuksen mukaisesti.

Tämän mukaisesti on on välttämätöntä tunnistaa jatkuva konfliktitilanne, joka aiheutuu 45-vuotisesta Israelin ylläpitämästä palestiinalaisalueiden miehityksestä, joka alkoi vuoden 1948 katastrofista. Hankalissa elämäntilanteissa väkivallan ja sorron keskellä palestiinalaiset kutsuvat matkailijat ja pyhiinvaeltajat vieraikseen että he näkisivät ja kertoisivat kokemastaan: siitä miten palestiinalaiset elävät ja miten heidän oikeuksiaan loukataan väkivaltaisen miehitysvallan alaisina.

Pyhiinvaeltaja tulon syynä ovat uskonnolliset tarkoitusperät: halu seurata meidän Herraamme. Kristitty ei saa kuitenkaan eristää elämäänsä kristittyjen sisartensa ja veljiensä elämästä - sellainen ei ole Jeesuksen opetuksen mukaista: "Mitä ikinä teette yhdelle näistä veljistäni... ...sen te teette minulle". Siksi myös pyhiinvaeltajan tulee olla tietoinen pyhiä paikkoja hoitavien kristittyjen sisartensa ja veljiensä olosuhteista.
Poliitiikka ei ole vain jotain kahnausta Israelin ja Palestiinan hallinnon välillä. Pyhässä Maassa 'politiikka' määrittää meidän jopapäiväisen elämämme. Palestiinan kristittyjen elämää määräävät sotilaiden tarkastuspisteet, vapauksien rajoitukset ja taloudellinen puute. Monit palestiinalaiset riutuvat vankiloissa kidutuksen uhreina. Israelilaiset eivät useinkaan ole tietoisia hallituksensa kovista otteista ja saadaakseen otteen jatkuvasta pelosta, jonka vallassa joutuvat elämään, hyväksyvät palestiinalaisten sorron välttämättömyytenä.
Pyhiinvaeltajan tulee sen tähden kantaa sydämessään sisartensa ja veljiensä tuskaa ja muistaa heitä rukouksissaan: kaikkia, jotka haluavat hoitaa pyhiä paikkoja kolmen uskonnon Pyhässä Maassa: juutalaisia, muslimeja ja kristittyjä.
Voiko aito kristillinen usko elää puolitotuudessa ja valheessa ylläpitäen ja vahvistaen ennakkoluuloja? Aito pyhiinvaeltaja etsii elävää Kristusta tässä ja nyt. Silloin hän haluaa puolustaa sorrettuja ja auttaa köyhiä eikä halua edistää teologisia harhaoppeja, joilla jotkut yrittävät oikeuttaa Palestiinan miehityksen. Samalla nämä tuhon opettajat romuttavat keskeisimmät Jeesuksen opetukset rakkaudesta ja myötätunnosta sorrettuja kohtaan.

"Tulkaa ja nähkää" on meidän kehoituksemme. Tulkaa katsomaan kuinka israelilaiset kaatavat oliivitarhamme, puskutraktorit tuhoavat kotimme ja puutarhamme, kuinka kylämme ja kaupunkimme eristetään rotuerottelumuureilla, lapsemme teljetään vankiloihin ja palestiinalaisilta riistetään oikeus asua kotiseudullaan ja heidät ajetaan maanpakoon.

Palestiinan kristityille pyhät paikat ovat muutakin kuin matkailunähtävyyksiä. Ne ovat meidän kirkkojamme, joihin kokoonnumme päivittäin rukoilemaan Jumalaa. Näiden kirkkojen ympärille muodostuvat ne yhteisöt, jotka ovat 'eläviä kiviä'- uskon todistajia ja pyhien perinteiden ylläpitäjiä Pyhässä Maassa. He ovat vuosisatojen ajan eläneet tässä maassa pitäneet yllä Kristuksen ja profeettojen elämän muistoa.
Toivomme, että näkemyksemme aidosta pyhiinvaelluksesta kannustaisi kristittyjä kaikkialla arvoimaan pyhiinvaelluksen ja Pyhän Maan matkan merkitystä ja rohkaisisi heitä toimimaan Jeesuksen opetuksen mukaisesti sorrettuja puolustaen sen sijaan he sulkisivat silmänsä 'politiikalta' Pyhässä Maassa vieraillessaan. Tällaisella politiikasta puhdistetulla uskonnolla on tehty niin paljon pahaa kansallemme.
Toivomme kiihkeästi, että ihmiset, jotka tulevat ovat valmiita kokemaan ajattelutavan muutoksen. Silloin pyhiinvaellus ei tarjoa valheellista individualistista ja hedonistista hengellistä nautintoa vaan aidon ja uskoa vahvistavan kokemuksen kristityn kutsumuksesta Jeesuksen seuraajana. Siksi uskomme, että pyhiinvaelluksen pitäisikin kiusata mukavuudenhaluisia ja lohduttaa kiusattuja.

Kairos-Palestiina-dokumentissa kirjoitimme luvussa 6.2.

"Jotta voisitte tietää, millaisessa tilanteessa elämme, sanomme: Tulkaa ja katsokaa. Me puolestamme pysymme totuudessa ja kerromme siitä. Otamme teidät vastaan pyhiinvaeltajina viemään viestiä rauhasta, rakkaudesta ja sovituksesta. Saatte tietää totuuden palestiinalaisista ja israelilaisista. Opitte tuntemaan kansan ja maan."

Pyydääme teitä rukoilemaan ja toimimaan niiden puolesta, jotka rakentavat rauhaa ja etsivät oikeudenmukaisuutta maassamme.

Kairos Palestine
Alternative Tourism Group

Kairos-Palestiina ja Alternative Tourism Group ovat "Pyhä Maa" verkkopalvelun yhteistyökumppaneita Palestiinassa.


Comments are closed.
    Picture
    Seuraa helposti Pyhä Maa -uutisia Facebookin tai Twitterin kautta.

    RSS Feed

    Arkisto

    December 2021
    April 2021
    December 2020
    June 2020
    April 2020
    January 2020
    December 2019
    April 2019
    December 2018
    March 2018
    December 2017
    April 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    August 2016
    March 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    April 2015
    March 2015
    December 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    March 2013
    December 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    October 2011
    September 2011
    June 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010

    Aiheet

    All
    Adventti
    Arabikevät
    Beetlehem
    Boikotti
    Eappi
    Ecot
    Egypti
    Ekstremismi
    Ekumenia
    Elca
    Etelä-Afrikka
    Gaza
    Goldstonen Raportti
    Hamas
    Ihmisoikeudet
    Islam
    Islam Ja Kristinusko
    Israel
    Itsenäisyys
    Jari Jolkkonen
    Jerusalem
    Jordania
    Joulu
    Juutalaisuus
    Kairos Palestiina
    Kanada
    Kansalaisyhteiskunta
    Katolinen Kirkko
    Kirkko
    Kirkkojen Maailmanneuvosto
    Kirkot
    Knesset
    Koptit
    Koulutus
    Kristillinen Sionismi
    Kristinusko
    Kuopion Hiippakunta
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Idän Kristityt
    Lähi Itä
    Lähi Itä
    Länsiranta
    Länsiranta
    Luterilainen Maailmanliitto
    Matkailu
    Mitri Raheb
    Munib Younan
    Oecd
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Pääsiäinen
    Palestiina
    Palestiinan Kristityt
    Pyhä Maa
    Pyhä Maa
    Pyhiinvaellus
    Rauha
    Rauhankasvatus
    Rauhanneuvottelut
    Rukousviikko
    Ruotsin Kirkko
    Siirtokunnat
    Suomen Kirkko
    Teologia
    Terrorismi
    Uskonnonvapaus
    Uskonnot
    Yhdysvallat
    Yk
    Ylösnousemus
    Ylösnousemus
    Ympäristökasvatus

Powered by Create your own unique website with customizable templates.