Piispa Munib Younanin joulutervehdys 2022
Jesajan ennustus Jeesuksen syntymästä ja tulosta maailman on tunnetuimpia Vanhan Testamentin profetioita. Kristillisessä perinteessä Jesajan sanat on tulkittu profetiaksi Messiaan neitseellisestä syntymästä (Jes 7:14), luvatun Messiaan luonteesta (Jes 6:7) sekä Jeesuksen universaalista merkityksestä sekä pakanakansojen että juutalaisten Vapahtajana. Jesajan 53 luvussa ennustetaan Hänen kärsimyksestään, jolla maailman synnit sovitetaan. Jesajan mukaan Jeesus tuo oikeudenmukaisuuden ja rauhan ihmiskunnalle; mutta myös luonnolle ekologisen rauhan kun eläimetkin elävät sopusoinnussa. Suden, leopardit, leijonat ja karhut eivät enää satuta lampaita, vuohia ja vasikoita. Silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen, vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä ja pikkupoika on niiden paimenena (Jes 11:6). Emmekö nähneet lasta kunniassaan Betlehemissä, kun eläimet hengityksellään lämmittivät häntä seimessä. Joulukertomus tuo maailman sekasortoon messiaanisen rakkauden, ilon, sopusoinnun, oikeudenmukaisuuden ja rauhan sanoman.
Jesajan profetiat Vapahtajan syntymän ihmeestä ja ilosta joka valtaa ihmiset, ovat ristiriidassa maailman synkän todellisuuden kanssa. Pandemia, kuivuus, tulvat, myrskyt, metsäpalot ja kolmannen maailmansodan uhka ovat riskejä joiden kanssa olemme jo tottuneet elämään. The Financial Timesin artikkelin mukaan olemme elämme “polykriisin” keskellä. Tilanne on monimutkainen, epätoivoinen ja erilaiset seuraavien 40 vuoden haasteet kietoutuvat toisiinsa. Yhdessä taloudelliset, poliittiset ja ympäristökriisit muodostavat tosiaan monimutkaisen kokonaisuuden – polykriisin. Uutisista näemme, että kaikki mantereet ja alueet kohtaavat uusia kriisejä. Hallituksia ja poliitikkoja huolestuttaa jopa ruokaturvallisuus tänä huipputeknologian aikana.
Keskustelin erään poliitikon kanssa siitä, miten mielestäni jerusalemilaisten näkökulmasta maailmanpolitiikassa toteutuu kaksinaismoralismi. Palesiinalaisena ymmärrän länsimaiden pyrkimystä auttaa Ukrainaa. Kuitenkin, jos sama huoli ja myötätunto olisi kohdistunut palestiinalaisten tilanteeseen, miehitys olisi päättynyt aikoja sitten ja oikeus toteutunut kauan odotetun kahden valtion ratkaisun muodossa. Me kysymme, kuinka kauan pitää kärsiä vääryyttä ennen kuin maailman valtiot lakkaavat laskelmoimasta omia etujaan ja alkavat työskennellä oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi myös alistetuille kansoille? Pyhä Maa ei kaipaa enää lisää juhlapuheita vaan tekoja.
YK:n pääsihteeri puhui ilmastokokouksessa 7.12. 2022 samalla tavalla. Hän haluaa konkreettisia tekoja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän varoitti luonnon monimuotoisuuden katoamisesta ja ilmaston lämpenemisestä. Jos emme ryhdy toimiin nyt, maailma lämpenee tulevina vuosina 3-4 astetta. Pääsihteeri Guterres muistutti että ne jotka ovat vähiten syyllisiä muutoksiin, kärsivät niistä eniten. YK:n jäsenvaltioiden tulee toimia lupausten mukaan ja ihmiskunnan tehdä rauha luonnon kanssa.
Jesajan kirjan kirjoittamisen aikana ihmiset elivät epätoivoisissa olosuhteissa. Maa oli Assyrian miehittämänä. Unelma yhdistyneestä vahvasta valtiosta oli murskattu sorron ja sodan keskellä. Maa oli arvoton kuin katkaistun puun kanto. Jesaja saa heidät kuvittelemaan toivon näköaloja. ”Iisain kannosta nousee verso, vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää.” ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.” (Joh 1:14).
Jesaja profetoi Messiaan syntymästä seitsemän sataa vuotta ennen Kristuksen tuloa. Toivoa vailla olevassa maailmassa Jumala toimi historiassa ja tuli lihaksi, ihmiseksi. Joulu on toivottomille ihmisille muistutus että Jumala ei koskaan hylkää meitä. Jeesuskin synty toivottomaan tilanteeseen, Hänen syntymänsä haastoi keisarikunnan ja uskonnolliset instituutiot. Samalla se antoi toivon paimenille ja tietäjille sekä tavallisille ihmisille. Heille luvattiin että Jumalan tahdosta oikeus lopulta voittaa.
Dietrich Bonhoeffer kehotti viettämään joulua toivottomuuden keskellä: ”Meidän pitää heittäytyä elämän moniäänisyyteen. Niin tehdessämme meidän pitää myös panna toivomme Jumalaan. Jos vain uppoamme itseemme ja elämämme haasteisiin, kadotamme itsemme. Toisaalta, jos yritämme paeta maailman velvollisuuksia, arvoituksia ja haasteita Jumalan syliin, petämme itseämme ja kuvittelemme saavuttaneemme jonkin erityisen hengellisyyden asteen.” Todellinen hengellisyys ja maailma toteutuvat siellä missä kristitty heittäytyy elämään maailmassa Jumalan varassa ja kohtaamaan Jumalan kanssa maailman kärsimyksen.
Siitä joulussa on kysymys. Kristus tuli osalliseksi meidän kärsimyksestämme pitämään yllä meidän arvoamme ja ihmisyyttämme. Kun maailma vie valon ja toivon, kristitty kantaa valoa kriisien maailmaan. Betlehemin lapsi kehottaa seimestä: “Älkää menettäkö toivoanne. Olkaa toivon majakoita sorron ja kärsimyksen keskellä.” Jumala toimii historiassa niin kuin Hän toimi jo jouluna. Hän tuo meille rauhan ja oikeuden. Betlehemissä enkelit lauloivat:
“Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” (Luuk 2:14).
Toivotan kaikille Hyvää Joulua ja Siunattua Uutta Vuotta 2023.
Piispa (emeritus) Munib Younan, Jerusalem